שתף קטע נבחר

מדע ברשת: תמונות מהחלל, מידע חובק עולם ועוד

ארכיון צילומים היסטורי מהחלל, מידע מקיף מסוכנות הביון האמריקנית (CIA), חדשות מדע ממקומות שונים בעולם, ועוד אתרי מדע שלא כדאי להחמיץ

כמה שווה תמונה קוסמית אחת?: אִמרה מפורסמת טוענת: "תמונה אחת שווה אלף מילים". אולם כמה מילים שווה תמונה אחת בליווי של הסבר מילולי?

 

"Astronomy Picture of the Day", או בקיצור AOPD, הוא אתר של נאס"א המציג תמונה אסטרונומית מדי יום ביומו. האתר הוקם על ידי שני אסטרונומים מקצועיים, רוברט נמירוף (Nemiroff) וג'פרי בונל (Bonnell), המקדישים את רוב זמנם לחקר היקום.

 

מדי יום מוצגת בו תמונה ממרחבי היקום כשהיא מלווה בהסבר קצר מאסטרונום מומחה. התמונות וההסברים להן נאגרים בארכיון וכך ניתן לצפות לא רק בתמונה של אותו היום אלא אף בתמונות מלפני ימים, שבועות, חודשים ושנים. ניתן לחפש בארכיון על פי תאריכים או על פי אינדקס נושאי. אופן זה מקל מאוד על איתור תמונה בנושא מסוים. בארכיון מופיעות קטגוריות על כוכבים, על גלקסיות, על מערכת השמש, על טכנולוגיות חלל ועוד, והתמונות שבו (מלוות בהסברים) הן החל מיוני 1995.

 

מכיוון שמדי יום מוצגת באתר תמונה חדשה, מדובר באלפי תמונות האגורות כבר בארכיון וזמינות לגולשים. פונקציית חיפוש מאפשרת לבצע חיפוש חופשי של תמונות בתוך האתר באמצעות הקלדת מלה או מילים.

 

למרבה השמחה, לאתר יש גם "אח" ישראלי, בתרגום לעברית, אולם התמונות בו רק החל מחודש יוני 2000.

 

 

מידע חובק עולם

 

 מסתבר שה- C.I.A (ראשי התיבות של Central Intelligence Agency), סוכנות הביון המרכזית של ארצות הברית, איננה מסתפקת רק באיסוף מידע מודיעיני אלא גם משחררת חלק מן המידע שברשותה לציבור הרחב. באתרה, "The world factbook" (ספר העובדות של העולם), העמוס במידע, נוכל למצוא שפע של אינפורמציה מגוונת ועדכנית על מדינות שונות בכל רחבי הגלובוס. לחיצה על חלונית המופיעה בדף הבית של האתר מאפשרת לבחור מדינה מבוקשת מתוך הרשימה הארוכה של המדינות הנפרשת לעיני המשתמש/ת. בחירת המדינה המבוקשת מובילה להצגת מידע מפורט על אודותיה במגוון היבטים, שביניהם ההיבט הגיאוגרפי, ההיבט של האוכלוסייה, ההיבט הכלכלי וההיבט הצבאי.

 

כל מדינה זוכה, בנוסף לדיון בהיבטים שונים שלה, למבוא קצר המתאר אותה באופן כללי. אחד המאפיינים המעניינים באתר הוא השוואה יחסית של שטחה הגיאוגרפי לשטחים מוכרים, כך שניתן לא רק לקרוא את המספר הסתמי המציין את השטח אלא גם "לחוש" בערך את גודלו על ידי השוואה לשטח מוכר (בעיקר למשתמש האמריקאי). כך, למשל, בציון שטחה של סין נאמר שהוא קטן במעט מזה של ארצות הברית, בציון שטחה של סינגפור נאמר שהוא גדול קצת יותר מאשר פי 3.5 מאזור וושינגטון. ישראל מושווית למדינת ניו ג'רסי ונאמר שהיא קטנה ממנה במעט ואילו על מדינת מונקו הזעירה נאמר שגודלה מגיע בערך לפי שלושה מן הקֶניון שבוושינגטון (העיר).

 

ניתן למצוא גם נתונים על תוחלת החיים הממוצעת במדינות שונות, שהארוכה בהן היא של נשים במדינת אנדורה, תוחלת חיים המגיעה למספר המרשים של 86.59 שנה.

 

מדע סובב עולם

 

בכל רגע נתון ניתן למצוא ברשת שפע עצום של ידיעות מדע טריות בתחומים שונים. אלא שריבוי הידיעות המדעיות והופעתן הבלתי פוסקת בקצב מהיר, שהולך וגובר, מקשים עלינו לעקוב אחריהן. אתר חדשות המדע החדש של גוגל "Google news-sci/tech" מסייע לעקוב אחר ידיעות כאלה.

 

האתר מרכז ידיעות מדע וטכנולוגיה מכל רחבי העולם. כל ידיעה זוכה לסיקור קצרצר של מספר שורות וכן לאזכור המקור ממנו נלקחה (בליווי כתובת האינטרנט שלו, כמובן). כמו כן מופיע הזמן המדויק שבו הופיעה הידיעה לראשונה באתר חדשות המדע של גוגל. האתר איננו מסתפק במקור אחד אלא מוסיף גם ידיעות רלוונטיות לידיעה ממקורות נוספים. מספר הידיעות הרלוונטיות שמלווה ידיעה אחת הוא רב ולעתים מגיע לעשרות ואף למאות. האתר זוכה גם לגרסאות בשפות נוספות כגון ספרדית, צרפתית ואיטלקית (לצערנו, עדיין לא בעברית).

 

  

מורשתן המתמטית של הנשים

 

מעצם טבעה האוניברסלי של המתמטיקה אין נוהגים לקשרה בדרך כלל למגדר כלשהו, או לאוכלוסייה כלשהי. האתר "Biographies of Women Mathematicians" הוא ייחודי באשר הוא עוסק במתמטיקה מנקודת ראות נשית וליתר דיוק - בביוגרפיות של נשים במתמטיקה במרוצת הדורות והישגיהן בתחום זה.

 

האתר פורש את הביוגרפיות של עשרות מתמטיקאיות במהלך ההיסטוריה ואת הישגיהן הרבים בתחום. רשימת המתמטיקאיות ניתנת להצגה בשתי צורות - על פי סדר אלפביתי של שמות המתמטיקאיות ועל פי סדר כרונולוגי המתחיל במאה החמישית לפני הספירה ומגיע עד ימינו. בין השמות נוכל למצוא את היפטיה (Hypatia), המתמטיקאית שחיה במאות הרביעית והחמישית לספירה, שהיתה גם מדענית ופילוסופית, ומצאה את מותה באופן טרגי.

 

היפאטיה עסקה בצורות המתקבלות על ידי חיתוך חרוט באמצעות מישור - ההיפרבולה, הפרבולה והאליפסה. כן נוכל למצוא את פלורנס נייטינגייל (Florence Nightingale) הזכורה בעיקר כחלוצה בתחום הסיעוד וכמחדשת בתחום שיטות הסניטציה של בית החולים. נייטנגייל פיתחה את השימוש בסטטיסטיקה אנליטית על מנת לזהות את השכיחות של מקרי מוות הניתנים למניעה בעת מלחמה.

 

רבות מן הביוגרפיות של הנשים המתמטיקאיות מלוות גם בתמונותיהן, בין אם אלה תצלומים שלהן ובין אם אלה ציורי פורטרטים שלהן.

 

"Biographies of Women Mathematicians"- אתר להתרשמות על הישגי הנשים בתחום המתמטיקה במרוצת הדורות.

 

ביולוגיה בטקסט, בקול ובתמונות

 

"BioInteractive" הוא אתר להוראת מושגים שונים בביולוגיה שנוסד על ידי המוסד הרפואי של הווארד יוז (Howard Hughes Medical Institute).

 

באתר, המושך מבחינה חזותית, מוצגים נושאים ביו-רפואיים במגוון רחב: השמנת יתר, סרטן, שעונים ביולוגיים, תורת החיסון ועוד. לחיצה על כל אחד מן הנושאים פורשת לעיני המשתמשים אפשרויות שונות לקבלת מידע כגון מאמרים, אנימציות אינטראקטיביות והרצאות בווידיאו. באנימציות האינטראקטיביות ניתן לצפות למשל במחזורי דם ובמבנה ופעולת הלב של בעלי חוליות שונים כגון צפרדע, ציפור, תנין וצב.

 

קטגוריה בשם "ask a scientist" (שאל מדען) מאפשרת למשתמשים להציג שאלות בנושאים שונים לאנשי מדע בתחום הביו-רפואה וכן לצפות בשאלות בנושאים שונים שכבר נשאלו ובתשובות עליהן. למשתמשים השואלים שאלות חדשות מובטחת תשובה ישירות לדוא"ל שלהם תוך שבועיים. השאלות והתשובות שכבר נשאלו מאורגנות בתוך ארכיון המסווג על פי נושאים כגון תורת החיסון ומחלות זיהומיות, גנטיקה וביולוגיה מולקולרית. המשתמשים מוזמנים להיכנס למוזיאון וירטואלי שבו מופיעים מוצגים בנושאים שונים בתחום הביולוגיה כגון שעונים ביולוגיים ומחלות לב וכלי דם.

 

"BioInteractive" - אתר מרהיב ללימוד מענג ומלווה בתמונות, קול ואנימציות אינטראקטיביות בנושאי ביולוגיה.

 

 

נטורופתיה ברשת

 

נטורופתיה היא תחום של טיפול רפואי המתמחה בגישות טיפול טבעיות שאינן תרופתיות, בשילוב מדעי הרפואה הקונבנציונלית. ‏"טבע הריפוי - אתר הנטורופתיה הישראלי" הוא אתר המציג מידע בתחום הנטורופתיה.

 

האתר כולל מאמרים, חדשות וסקירת מחקרים בתחום הנטורופתיה. הוא שופע מידע שימושי על אודות תרופות ביתיות כגון נענע, רוזמרין, שום ופלפל חריף. אחת מן הקטגוריות באתר היא אינדקס של צמחי מרפא המציג צמחים שונים המשמשים לריפוי, תיאור החלקים המשמשים בהם לריפוי (כגון שורשים ועלים) ותיאור פעולתם הרפואית. קטגוריה של מחלות מתארת סוגים רבים של מחלות כגון אבנים בכליות, אוסטיאופורוזיס ואקנה וכן את הטיפול בהן, הן מזווית של רפואה קונבנציונלית והן מזווית נטורופתית.

 

אינדקס רחב של מזונות מאפשר לקבל מידע על הרכבם וערכם התזונתי של מזונות. האינדקס מספק אינפורמציה על הערך הקלורי של כל מזון, כמות החלבונים שבו, כמות הסיבים שבו ועוד. האתר אף מציע מתכונים נטורופתיים המתעדכנים כל העת. קטגוריה של שאלות ותשובות מאפשרת הצגת שאלות בתחום הבריאות וקבלת תשובות עליהן מצוות הנטורופתים של האתר. השאלות שכבר נשאלו בעבר מוצגות באתר בליווי התשובות עליהן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמייה: נאס"א
צילומים מהחלל (אילוסטרציה)
הדמייה: נאס"א
מומלצים