שתף קטע נבחר

ברק שיחק מלוכלך, והוא מפסיד

יום אחד יכתוב תסריטאי מוכשר את הסרט "כל אנשי ברק", ואז יתברר עומק המלחמה הפוליטית המלוכלכת שמנהלים ראש הממשלה לשעבר ואנשיו במפלגת העבודה בחודשים האחרונים. ברק החליט להשתלט על העבודה, אבל זה לא הולך לו. נכון לעכשיו, הוא עומד לספוג נוק-אאוט בפריימריז. אז מה עושים? מכפישים את המפלגה ומאלתרים פעלולים משפטיים שונים. במפלגה יש מי שחושב שברק עומד לפרוש מהמרוץ, בטענה ש"הכל מושחת", כדי להציל את כבודו

מ-ל-ו-כ-ל-כ-ת. זו כנראה המילה המתאימה ביותר כדי לתאר את דרך הפעולה ואת שיטת המאבק של המועמד לראשות מפלגת העבודה, אהוד ברק, ושל אנשיו בחודשיים האחרונים. ברק לא היחיד שעשה את זה מבין בכירי העבודה - אבל הוא ואנשיו היו המובילים. שום תרגיל, טריק ושטיק לא נעלם מעיניהם, וכל הדרכים הפכו לכשרות כדי להשיג מטרה אחת: לדחות את הפריימריס. לדחות את הביזיון ואת ההשפלה.

 

אחרי חודשים לא מעטים של פעילות אינטנסיבית ופחות מעשרים יום לפני הבחירות לראשות העבודה, נראה כי אהוד ברק, הלוחם האמיץ שחזר מן הגלות הפוליטית שגזר על עצמו במשך ארבע שנים, נמצא על הקרשים. אין דרך אחרת לומר זאת, ואפילו מקורביו מודים: המצב, בלשון המעטה, לא סימפטי. ברק, שתכנן לכבוש את המפלגה בסיוע סיבוב הופעות אחד בסניפי המפלגה ברחבי הארץ ובאמצעות נוכחות אינסופית באולפני הטלוויזיה והרדיו, נכשל עד כה במבחן התוצאה שהוא כה אוהב. חברי מפלגת העבודה מעדיפים כמעט כל אחד אחר על פניו. "רק ברק" זועקת הסיסמה שמלווה את קמפיין החזרה של ראש הממשלה לשעבר לפוליטיקה, אבל אנשי המפלגה אומרים לפי שעה את ההפך הגמור: רק לא ברק.

 

אהוד ברק הבין כנראה כבר לפני שבועות אחדים שבסיבוב הזה, ב-28 ביוני, אין לו הרבה סיכויים. לכן, הוא שלח את אנשיו ואת נאמניו לעשות הכל כדי לטרפד את הבחירות. וכשאומרים הכל, הכוונה לממש הכל: להפוך את המפלגה למושחתת בכלי התקשורת ובציבור, לרמוז שמתפקדים ערבים הם לא לגמרי רצויים וכשרים, להפיץ שהמפקד שהסתיים ב-15 במאי מזוייף כולו, לתת את התחושה כי הוועדה לטוהר המפקד, שהוקמה כדי לוודא שהמפקד לא יכלול זיופים, היא בעצם מאפיה אחת גדולה שמסתירה מידע ופועלת בשיטות פסולות, וכן – לערוך מסע דיסינפורמציה מקיר לקיר, במסגרתו עיתונים וכלי לתקשורת זעקו בכותרות ענק שכפילויות במפקד הן לא פחות משחיתות ממדרגה ראשונה.

 

למען הסר ספק, נסביר רק כי התפקדויות כפולות נוצרות בדרך כלל משתי סיבות: או כי אדם שהיה חבר במפלגה אחרת בעבר מנסה ביודעין להשתחל גם לשורותיה של מפלגה נוספת, או משום שהמתפקד הטרי שכח או לא הספיק לבטל את החברות שלו במפלגה הקודמת שלו. בשני המקרים, הצלבה ממוחשבת פשוטה של רשימת שתי מפלגות יכולה לפתור את הבעיה בקלות, ולהסיר את הנושא מסדר היום.

 

אלא שבמפלגת העבודה כמו במפלגת העבודה, היו מי שניסו עד אמש למנוע את ביצוע ההצלבה של רשימת החברים החדשה עם רשימותיהן של מפלגות אחרות. האיש הזה הוא עו"ד אלדד יניב, יועצה המשפטי של העבודה ומקורבו ואיש סודו של ברק. בישיבה טעונה וכמעט אלימה שהתקיימה אתמול בצהריים בבית מפלגת העבודה, החליט יניב למנוע את העברת דיסק הנתונים לאנשי המחשבים של הליכוד לביצוע ההצלבה. יניב טען כי לא ניתן לבצע את ההצלבה, כל זמן שיש כמה אלפי טפסי התפקדות לא תקינים, שצריכים להגיע לבדיקת משטרה.

 

לבסוף, אחרי מריבות קולניות וכמעט תגרת ידיים, החליט יו"ר ועדת הבחירות של העבודה, עו"ד יגאל שפירא, להכריע בנושא: תבצעו את ההצלבה כבר הערב, הוא הורה לאנשי המנגנון של המפלגה, וכך אכן נעשה. אלא שעו"ד יניב לא ויתר: הוא שלח מכתב ליועץ המשפטי של הליכוד, עו"ד איתן הברמן, ודרש ממנו למנוע את ביצוע ההצלבה. בליכוד הבינו כי הם נקלעו לעיצומה של סערת בוץ, והחליטו להתעלם מהמכתב של עו"ד יניב ולתת עדיפות לסמכויות יו"ר ועדת הבחירות, עו"ד יגאל שפירא.

 

לא קשה להבין מדוע התעקשו ברק ואנשיו למנוע את פרסום ספר הבוחרים כבר היום. ספר בוחרים מעודכן, שיחולק כמעט באופן מידי בין המועמדים, מגיע גם לידי כלי התקשורת ומכוני הסקרים. ואלה, כמובן, לא יהססו לערוך סקרים שיבדקו, בפעם הראשונה, מי באמת מוביל במרוץ לראשות המפלגה בקרב המתפקדים. סקרים כאלה יכולים לעשות לאהוד ברק, ששוהה כבר כשבוע מחוץ לארץ, הרבה מאוד צרבת. זאת ועוד: אי פרסום ספר הבוחרים היום היה מביא לידי מצב בלתי אפשרי מבחינת מנגנון האירגון של המפלגה לבצע את ההיערכות לקראת הבחירות. וזה בדיוק מה שרצה אהוד ברק: להגיע למצב שבו כולם מושכים בכתפיים, מסתכלים השמימה ומודיעים כי אין מה לעשות, הבחירות צריכות להידחות כי אין זמן להתארגן.

 

אבל התרגיל הזה, כפי שזה נראה היום, לא ממש הצליח. אם שום דבר יוצא דופן לא יקרה, פנקס הבוחרים הראשון, מה שנקרא פנקס בוחרים א', ייראה אור כבר היום. מכאן, נראה כי הדרך לקיום בחירות במועדן, ב -28 ביוני, די קצרה. אבל, אסור לשכוח שזאת מפלגת העבודה: הכל עוד יכול להשתנות או להשתבש.

 

מה יעשה ברק? יפרוש?

 

השאלה הגדולה היא מה יעשה ברק בשבועות שנותרו. במפלגה יש מי שמאמין שברק יסיר לבסוף את מועמדותו ולא יסתכן בהשפלה. מצב כזה יכול להוביל לכך שגם עמיר פרץ, יו"ר ההסתדרות, שנכנס למרוץ רק בגלל ברק, יסיר מועמדות, והיחידים שיתמודדו יהיו שמעון פרס, מתן וילנאי ובנימין בן אליעזר. במקרה הזה, לא ממש ברור מה הסיכויים של פואד ווילנאי.

 

הרמזים לכך שברק עשוי להסיר את המועמדות קיימים: כבר אתמול יצא יו"ר המטה של ברק, השר שלום שמחון, והחל להכפיש בפומבי את המפקד,

לכנות אותו בכינויים לא נעימים. הבוקר יצא גם עמרם מצנע, מראשי מטהו של ברק, נגד המפקד. "המפקד נכשל והוא עלול להכשיל את המפלגה", מסר מצנע בהודעה לעיתונות. "עולה חשש כי רבים מהמצטרפים החדשים הם מתפקדים מטעם. אנוסים, אלה הם סוסים טרויאניים שישפיעו לא רק על מי שייבחר לראשות המפלגה, אלא גם על רשימתה לכנסת".

 

ההתבטאויות של שמחון ושל מצנע לא ברורות דיין, אולם הן יכולות לרמוז על הבאות: ברק, איש נקי כפיים כפי שהוא מצייר את עצמו, חושב שהמפקד מזוייף, מלוכלך, מלא סוסים טרויאניים. הוא, בתור מועמד צח כשלג, לא יכול להרשות לעצמו להתמודד עם מפקד כזה. פשוט לא. גם אם הוא ינצח, נניח, תרבוץ מעליו עננה כבדה של מפקד מזוייף. מי צריך את זה. אי לכך, קיימת האפשרות שברק יכנס באחד הימים הקרובים מסיבת עיתונאים, ויודיע בקול נחרץ כי הוא לא מוכן לתת יד לתהליכים מושחתים ולא נקיים. כמה קל, ככה נוח. "המצב של אהוד לא סימפטי", אומר אחד האנשים המקורבים לראש הממשלה לשעבר. "אבל אהוד לא ייתן יד למעשה של שחיתות. לאהוד אסור להתעסק עם זה. אנחנו נלחם עד הרגע האחרון במפקד שהוא מושחת ובהנהגה שנותנת יד לשחיתות, ונלחם גם באלה שמילאו את פיהם מים במפלגה. רוב הציבור רוצה פוליטיקה נקיה, וזה יחזור אליהם כמו בומרנג. כמי שמכיר את אהוד ברק, הוא לא יוכל להיות שותף לחגיגה של שחיתות דמוקרטית, או לשחיתות עם רישיון. מי שנותן יד לבחירות כאלה – הוא שותף".

 

כדאי לשים לב...

 

...בשבועיים האחרונים ניסה שמעון פרס להרגיע את הרוחות במפלגה, והסכים להיפגש עם ברק. התנאי שלו היה לקיים את הפגישה בארבע עיניים, כדי להוציא אוויר. ברק אמר שאין לו אוויר להוציא, אבל הוא מוכן להיפגש, בתנאי שהוא יודע בבירור מה מטרת הפגישה, ובתנאי שאדם נוסף יכול להתלוות אליו. המתווכים היו רבים: השרה דליה איציק, ראש מטהו של פרס, משה כהן, יועצו של פרס, יורם דורי, מנכ"ל המפלגה רפי אלול וויצמן שירי מן הצד של ברק. כל אחד ניסה לתת יד לביצוע הפגישה, בדרך שלו. השיא היה בישיבת הוועידה האחרונה, שעל בימתה התנהלו מגעים נמרצים בין הצדדים. אלא שלבסוף ברק סירב, בעצתו של שירי, להיפגש עם פרס בארבע עיניים. החשש הגדול שלו היה שפרס ינצל אחר כך את הפגישה לצרכים הפוליטיים שלו. וכך הוחמצה אולי ההזדמנות של פרס וברק להגיע להבנה כלשהי, לשפוך את הדם הרע שזורם ביניהם ולפתוח דף חדש.

 

...ליוסי ביילין. נכתב כבר המון על חוסר היכולת של ביילין להשתלט על מפלגתו החדשה, יחד, על חוסר מנהיגותו, אבל נדמה כי מה שקרה בתחילת השבוע מגיע לרמות אחרות של גיחוך. ביום ראשון בערב התכנסה בצוותא בתל אביב ועידת יחד, כדי לאשר את תקנון המפלגה. רוב הסעיפים בתקנון משעממים, אבל הנה שניים שגרמו להרבה אנשים ביחד-מרצ להרים גבה. מדובר בסעיפים שהכניס ביילין לתקנון כדי לחזק את מעמדו. הנה הסעיפים, כלשונם, בלי פרשנות:
  • סעיף 3 בפרק ה' לתקנון: "יו"ר יחד יעמוד בראש רשימת יחד לכנסת, הוא יהיה דוברה הראשי של יחד, מבטא עמדותיה ומייצגה כלפי פנים וכלפי חוץ".
  • סעיף 5 בפרק ה': "יו"ר יחד יקבל דו"חות שוטפים מיו"ר הסיעה, מיו"ר ההנהלה, מיו"ר נשיאות הוועידה ומראשי נציגויות יחד בהסתדרות, במוסדות הציוניים ובכל מוסד אחר על פעילותם, והוא רשאי לפנות אליהם בכל עניין". אוקיי חברים, להתחיל לדווח ליוסי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אטילה שומפלבי
ברק. שיחק מלוכלך
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: אטילה שומפלבי
יניב. תרגילי הצלבה
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: גבי מנשה
שמחון. החל להכפיש
צילום: גבי מנשה
צילום: רויטרס
פרס. ההזדמנות הוחמצה
צילום: רויטרס
מומלצים