שתף קטע נבחר

איך להתמודד עם ההוצאה לפועל?

קיבלתם מכתב מההוצאה לפועל? אל תיכנסו למרה שחורה: אם תטפלו בבעיה כמה שיותר מהר תוכלו לחסוך לעצמכם אי נעימויות רבות

בשנים האחרונות, בעקבות המצב הכלכלי הקשה והעלייה באחוז המובטלים, נרשמה עלייה במספר העיקולים על דירות, מכוניות, חשבונות בנק ועוד. במשרדי ההוצאה לפועל יש יותר ויותר תיקים של אזרחים שמתקשים לשלם משכנתא, שכר דירה או מזונות. אותם אזרחים נקלעים לסיטואציה לא נעימה ולא נוחה, אבל מסתבר שניתן להגיע להסדרים נוחים (יחסית) עם ההוצאה לפועל - אם תטפלו בזמן.

 

הוצאה לפועל (הוצל"פ), היא גוף משפטי, שפועל לצד בתי-המשפט בארץ. תפקידו לממש ולהוציא לפועל פסקי-דין שניתנו בבתי-המשפט השונים., אם בגביית כספים מחייב, או בפעולה אחרת, כמו פינוי אדם מדירה בצו בית משפט לאחר שלא שילם דמי שכירות, משכנתא ועוד.

 

תיקי הוצאה לפועל נפתחים במקרים נוספים, כמו צ'קים חוזרים (מי שקיבל צ'ק שחזר יכול לפנות ישירות להוצל"פ), שטרות חוב, אי תשלום מזונות ועוד. בהוצאה לפועל, הנושה (התובע בתיק) מוגדר בשם "זוכה".

 

איך זה עובד?

  

הנושה פותח תיק בהוצל"פ, שפירושו נקיטת הליכים משפטיים-מעשיים לגביית הכספים המגיעים לו. לפני נקיטת הליכים לגביית החוב, נשלח לחייב מכתב אזהרה בו הוא נדרש לשלם את חובו תוך זמן שנקבע לו, אחרת - ינקטו נגדו בהליכים.

 

לאחר קבלת מכתב האזהרה, עומדות בפני החייב מספר אפשרויות: אחת – תשלום החוב לנושה, ואז ייסגר התיק. אם החייב אינו מסוגל לשלם את הסכום שנקבע לו באזהרה, עומדת לפניו האפשרות של פריסת החוב בהתאם ליכולתו, לאחר קיום חקירת יכולת. בחקירה נבדקת יכולתו של החייב לשלם תשלום חודשי, הנקבע לעיתים אפילו לסכום נמוך יחסית של 100 שקל לחודש, עד לסילוק חובו.

 

מה עושים כשהחייב סבור שלנושה לא מגיע הכסף?

 

חייב הטוען שאינו חייב בתשלום מלא או חלקי לנושה בגין צ'ק שחזר או שטרות לסוגיהם, רשאי להגיש תוך 21 יום מקבלת האזהרה, בקשה הנקראת "התנגדות לביצוע שטר". במקרה זה, הליכי ההוצאה לפועל יעוכבו במידה שהבקשה הוגשה במועד הקבוע באזהרה. אם היא מוגשת באיחור, על החייב להגיש בקשה להארכת המועד, תוך מתן נימוקים רציניים לאי הגשתה בזמן. הבקשה תועבר לבית-המשפט, והוא זה שיחליט במחלוקת.

 

באיזה אמצעים משתמשים בהוצל"פ לגביית כסף?

 

עיקולים: ההוצאה לפועל יכולה לעקל משכורות, ביטוחים, פנסיה, חשבון בנק, רכב, מיטלטלין, מקרקעין וזכויות בחברות ותאגידים למיניהם. בשלב ראשון – מעקלים את הכספים או הזכויות של החייב, או רושמים את המיטלטלין שבבית או בעסק של החייב. לאחר מכן, מגיש הנושה בקשה נוספת למימוש הכספים או לתפיסת המיטלטלין ומכירתם.

 

עיקול צד ג' - העיקול חל גם על חשבונות ותוכניות חיסכון בבנקים. בנוסף, אם לחייב מגיעים כספים מהשכרת דירה  או ממקורות אחרים, ניתן לעקל גם כספים אלה.

 

פקודת מאסר אינה מבטלת את החוב. בדרך כלל נקבע לחייב סכום שנרשם באזהרה הנקרא "צו תשלומים", לפיו הוא צריך לשלם כל חודש סכום מסוים. במקרה של אי תשלום הסכום המופיע בצו, רשאי הנושה לבקש צו מאסר בשל ביזיון ההוצאה לפועל. בתיקים רגילים, משך המאסר הוא עד 7 ימים, ובתיק מזונות - עד 21 יום.

  

עיכוב יציאה מהארץ – הנושה יכול לבקש צו עיכוב יציאה מהארץ של החייב לאחר שישכנע את ראש ההוצל"פ כי קיים חשש סביר שהחייב עלול להימלט מהארץ והליכי הגבייה יסוכלו.

  

מה עושים כשמגיעים מעקלים לבית/ לעסק?

 

ככלל, בשלב הראשון המעקלים עורכים רשימת פריטים מבלי להוציאם מהבית או מהעסק. גם אם פריט לא נרשם, ניתן בהמשך להוציאו. יש פריטים שלא ניתן להוציא מהבית, כמו תשמישי קדושה, אוכל מהמקרר, חיות מחמד, אוכל לחייב ולבני משפחתו לתקופה של 30 יום, ציוד לנכה ועוד. מחשב ניתן לעקל, אבל הוא יילקח רק לאחר 10 ימים, על מנת לאפשר לחייב לרוקן את המידע שבתוכו.

 

 

איך מתגוננים?

 

ההמלצה המרכזית שלי היא לטפל בבעיה בתחילת ההליך. עם קבלת האזהרה, מומלץ להגיע להסדר או לערוך חקירת יכולת, שיעכבו את ההליכים וימנעו פקודת מאסר. כמובן שמי שטוען שאינו חייב לשלם את החוב, יגיש בקשה כאמור לעיל.

חשוב להדגיש, שככל שמתבצעים בתיק יותר הליכים, כמו עיקולים, פקודות מאסר ועוד, החוב בתיק הולך וגדל על חשבון החייב. לא פעם מגלים, שתיק שהיה בו חוב קטן, תפח לסכום רציני, לכן צריך לטפל בעניין מהר ככל האפשר, כדי למנוע תשלומים מיותרים.

 

עיכוב יציאה מהארץ

 

החייב יכול לצאת מהארץ ע"י המצאת ערב במקומו בזמן השהייה שלו בחו"ל, שיהיה מקובל על ראש ההוצאה לפועל. ניתן לבטל את הצו, לאחר הגשת בקשה לראש ההוצאה לפועל שתשכנעו כי אין ממש בטענת הנושה בדבר כוונתו לברוח מהארץ. תוקף עיכוב היציאה מהארץ בתיקים רגילים הוא לשנה אחת.

 

חשבון בנק - אם החשבון בחובה, ניתן לבטל את העיקול, כי אין עיקול שלילי.

 

משכורת - ניתן לעקל החל מסכום מסוים, תלוי במצב המשפחתי של החייב.

 

 

במקרה שיש מספר עיקולים - כל אחד מהנושים יקבל את חלקו באופן יחסי לחוב, ואין חשיבות למי עיקל ראשון (יוצאים מהכלל: עיקולים של הרשויות, שאינם לפי חוק ההוצל"פ – והם נושא בפני עצמו).

 

איחוד תיקים: חייב רשאי להגיש בקשה לאחד את תיקיו לתיק אחד במקרה שנפתחו נגדו מספר תיקים, ובכך ימנע מעצמו הטרדות של נושים שונים. מעכשיו, אלה רשאים לפעול במסגרת תיק אחד בלבד, מכיוון שמטרת ההוצאה לפועל היא לגבות כספים, ולא להעניש חייבים.

 

חשוב לדעת

  

מספר הטלפון של לשכת ההוצל"פ הוא 02-6593333 , בו תוכלו לברר מה קורה עם התיק שלכם וההליכים המתנהלים בו.

 

במקרה שהמעקלים מגיעים להורי החייב, לעסק, או לאנשים שהחייב לא גר אצלם, ניתן לפנות לביהמ"ש ולהוציא צו המורה כי החפצים אינם ברי עיקול.

 

אם קיים הסכם ממון בין בני זוג (שקיבל תוקף של פס"ד), ניתן לעקל ולמכור נכסים וחפצים הכלולים בו.

 

בחשבון בנק משותף, שבו מתנהל חשבון של שני בני הזוג בו שניהם חותמים יחד, אין לבצע עיקול על חוב של אחד מהשותפים, לעומת זאת, חשבון בו כל שותף יכול לחתום לחוד, ניתן לעקל.

 

לסיכום, ברגע שקיבלתם מכתב אזהרה מההוצל"פ, טפלו בו כמה שיותר מהר, שלמו  את החוב, והגיעו להסדר, או הגישו בקשות מתאימות. כך תחסכו אי נעימויות רבות, הוצאות וריצות מיותרות. שלא תדעו, אבל אם בכל זאת קרה – התעודדו, כי יש פתרון.

  

הכתבה אינה מהווה ייעוץ  משפטי או תחליף לו. הכותב הוא עו"ד המתמחה במשפט אזרחי מסחרי ובהוצאה לפועל

 מייל: avishai8@netvision.net.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
הוצאה לפועל. אפשר להיפגע פחות
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים