שתף קטע נבחר

"המצב במחסומים הולך ומידרדר"

ארגון "מחסום ווטש" מתעד מדי יום את התנהלות המחסומים בשטחים הפלסטינים. בדו"ח שנתי שהוא מפרסם היום עולה תמונה קשה של מחסומים ועיכובים המקשים על חיי האוכלוסיה הפלסטינית: מעורבות מתנחלים במחסומים, אלימות, השפלות ועיכובים כענישה. "עומדים עשרות אנשים במשך שעות, ללא שירותים, ללא קורת גג, בגשם, בשמש ומחכים שיקראו להם להגיע לפקיד. לפעמים מתקבלות תשובות. לפעמים לא, אך איש לא יודע מה הנהלים"

הקלות לפלסטינים? מאז נובמבר 2004 הוסרו רק ארבעה מחסומים בגדה מתוך 61 ורק 70 חסימות מתוך 680. כך גילה היום (ה') ארגון "מחסום ווטש" במסיבת עיתונאים שכינסו ראשיו.

 

"אנחנו קוראות להסיר את המחסומים הפנימיים בגדה ולהגביר את תנועת הפלסטינים. תנו לפלסטינים לחיות, כדי שלא יהיו האויבים שלנו. כליאת הפלסטינים היא 'הפצצה המתקתקת'", אמרו נשות הארגון.

 

במסיבת עיתונאים טענו נשות "מחסום ווטש" כי "לאחר ארבע וחצי שנים של תצפיות במחסומים גילינו לא רק שאין שינוי, המצב רק הולך ונעשה יותר גרוע. המינהל האזרחי – מיפקדות התיאום הוקישור - לא מתפקד; הגבלות התנועה והעיכובים במחסומים ממשיכים לשתק את החיים של כמיליון איש, שלא יכולים להגיע באופן סדיר לעבודה, לבתי הספר ולבתי החולים; שיטות ההתעללות באוכלוסייה נמשכות, ישנם עיכובים של שעות במחסומים ומאות אלפי אנשים שהם מנועי-שב"כ".

 

"מחסום ווטש" מפרסם היום את דו"ח תצפיותיו לשנת 2004. הדו"ח מתעד כ-3,000 משמרות של נשות הארגון במחסומים ברחבי הגדה ומתייחס, בין היתר, להמתנה במחסומים, לעיכובים לצורך בדיקת תעודת זהות מול השב"כ, למעורבות המתנחלים במחסום, לאלימות, להשפלות, ולעיכובים כענישה. הארגון מזכיר את מניעת חופש התנועה באמצעות המחסומים, הסגרים, הבירוקרטיה הרבה.

 

איש לא יודע מה הנהלים

 

גם מהמתנחלים לא חוסכות נשות הארגון ביקורת. "מיקום המחסומים נועד למעבר חופשי של המתנחלים על חשבון הפלסטינים. ישנם כבישי אפרטהייד, שרק מתנחלים יכולים לנסוע עליהם. ראינו מקרים שמתנחלים עוזרים לחיילים לנהל את המחסומים".

 

אילנה המרמן, האחראית בארגון על התצפיות על מפקדות התיאום והקישור (מת"קים) אמרה כי ישנם תשעה מת"קים בגדה המאוישים על ידי חיילים. המת"קים מנוהלים על ידי המינהל האזרחי, הכפוף למשרד הביטחון ותפקידם להעניק היתרים בפועל בנוגע לדרישות יומיומיות של הפלסטינים. "בפועל, איש לא יודע מה הנהלים, ועל סמך אילו חוקים צריך לפעול", סיפרה המרמן. לדבריה, "במקום מתבצעת הנפקת אישורי מעבר בתוך הכפרים או אישור כניסה לישראל לצורך עבודה. כמות החיילים, הפקידים מול האנשים, הוא בלי שום פרופורציה לאוכלוסיה - כשני מיליון נפש - ועם תקציב מינימלי".

 

המרמן הוסיפה ואמרה: "עומדים עשרות אנשים במשך שעות, ללא שירותים, ללא קורת גג, בגשם, בשמש ומחכים שיקראו להם להגיע לפקיד. כל אשנב ממוגן בזכוכית משוריינת. אין שום קשר אנושי עם החייל בגלל אותה זכוכית. המרחק בין החייל לפלסטיני הוא בערך מטר, וצריך לצעוק. אותם אנשים, אחרי שעות ארוכות, נקראים לאשנב, לפעמים יש תשובות ולפעמים לא, לרוב הם מקבלים טפסים שכתובים בעברית, וחלקם לא יודעים את השפה".

 

לדברי המרמן, "אלפים רבים מנועים – ולא יכולים לקבל את ההיתרים. לרוב הם לא יודעים למה". אם מדובר במנועי שב"כ, סיפרה, הדרך היחידה של הפלסטיני לדעת מה הסיבה לאי-קבלת האישורים היא באמצעות עורך דין, והדבר עולה כספים רבים. "ב-90 אחוזים מהמקרים שבהם נשכר עורך דין יודע הפלסטיני מה הסיבה והמניעה גם מוסרת". סוג שני של מניעה הוא על ידי המשטרה. "אדם שעבר עבירה כלשהי - למשל לא שילם קנס על עבירות תעבורה".

 

אחת הדוגמאות האבסורדיות שמציגה המרמן היא אותם אנשים שמחוייבים להגיע לתחנת המשטרה בראס אל-עמוד, שבמזרח ירושלים, על מנת לסדר את הקנסות. "הם לא יכולים לעשות זאת כיוון שאין להם תעודת זהות כחולה", היא אומרת.

 

"מעכבים כל מי שקוראים לו מוחמד"

 

ליה נירגד, האחראית על ההגבלות במחסומים בארגון, מספרת: "כל הפלסטינים, לאן שלא ירצו להגיע - בין אם בתוך הגדה ובין אם בישראל - עוברים דרך המחסומים. המשאב הכי יקר של בן אדם זה זמן, והוא מופקע מהפלסטינים. זה מעבר להפקעה של עצי זית ואדמות". לדבריה, "התנאים במחסומים קשים ביותר - יש לכלוך, הם עומדים במשך שעות בשמש, בגשם, אין מים, אין שירותים".

 

נירגד מספרת למשל כי בינואר 2004 במחסום בית איבא שליד שכם עמדו מאות אנשים במשך שעות, בהם גם אשה בהריון ונכה קטוע-רגל. לדבריה, ילד שעמד במחסום נבהל, רץ והסתתר. החיילים רדפו אחריו, ובסופו של דבר הוא עשה במכנסיים מרוב פחד. "הפלסטינים עוברים סבל והשפלות יומיומיות. יש להם גם הפסד כלכלי. המעסיק לא מחכה לפלסטיני אם הוא מתעכב במחסום".

 

ומה לגבי העיכובים? זמן ההמתנה הממוצע שמדדו נשות המחסומים נע בין שעה לארבע שעות. זאת למרות, שלדבריה, במחסומי פתע של מג"ב זה לוקח דקות. עוד מציינת נירגד כי כשהציגו לחיילים את השאלה מי מעוכב בדרך כלל, שמעו כי "כל גבר תשיעי, כל פלסטיני בלי אישור, כל פלסטיני שנראה חשוד ואף מי שנראה לחוץ". במחסום חווארה ענו להם החיילים כי "כל מי שקוראים לו מוחמד - מעוכב".

.

בדו"ח מתייחס ארגון "מחסום ווטש" גם לנושא החולים, הילדים והקשישים. "אין חולק על כך שהחולים, הקשישים והתינוקות העוברים במחסומים, אינם מהווים איום ביטחוני. למרות זאת, אנו נתקלות במחסומים פעם אחר פעם בעיכובים והתעמרויות שהדעת אינה סובלת כלפי אוכלוסייה זו". עוד הן מציינות כי לעתים קרובות מגיעים למחסום חולים הזקוקים לטיפול רפואי, שבידיהם מסמכים רפואיים אך לא אישורי מעבר. "חיילים צעירים וחסרי כל הכשרה הם שמחליטים על מידת הדחיפות במקרה הרפואי".

 

בדו"ח, שמתפרס על כתשעים עמודים, מפרסמות "נשות ווטש" מקרים שהתרחשו לנגד עיניהן. הן גם מציינות כי במהלך שנת 2004 נשלחו כמאה מכתבי תלונה מטעמן שהופנו אל הצבא, מג"ב, המשטרה, המנהל האזרחי, מינהלות התיאום והקישור, משרד הביטחון וחברי הכנסת. לדבריהן, רק 13 אחוז מהתלונות זכו לתשובה מלאה. ל-30 אחוזים לא הגיעה תשובה מספקת, בחמישה אחוז מהמקרים התקבל רק מכתב המאשר את קבלת התלונה, ול-52 אחוזים מהתלונות כלל לא הגיע מענה.

 

תגובת צה"ל

 

מצה"ל נמסר כי אחת מהדרכים בהן פועל צה"ל על מנת להילחם בטרור היא הצבת נקודות ביקורת ביציאה מן הערים הפלסטיניות ובמרחב יהודה ושומרון, כדי למנוע מעבר של גורמי טרור. "צה"ל שואף כחלק מתפיסת ההפעלה שלו להבדיל בין גורמי הטרור לפלסטינים... גורמים שאינם מעורבים בטרור עוברים בלא כל בעיה בנקודות הביקורת". צה"ל אף מערער על הנתונים שמציג ארגון "מחסום ווטש" ומדווח על ירידה של למעלה מ-50% במספר נקודות הביקורת. בנוסף מציגים בצה"ל הכשרות שניתנו לחיילים העומדים במעברים והקלות הומניטריות שניתנו לאזרחים. בנוסף טוענים שם כי המינל האזרחי מפעיל מוקד הומניטרי הפועל 24 שעות ביממה, ומקבל ובודק תלונות בזמן אמת, ובין היתר מדובר בתלונות של נשות הארגון.

 

"מאז תחילת 2005 נתפסו בנקודות הביקורת 389 פלסטינים, בהם כאלה שהביעו נכונות להתאבד, שניסו להעביר אמצעי לחימה לעורף ישראל ומבוקשים פעילי ארגוני הטרור", נמסר. עוד אומרים בצה"ל כי נשות "מחסום ווטש" מצויות בקשר שוטף עם מפקדי החטיבות וראשי מינהלות התיאום והקישור ופניותיהן נענות הן באופן מיידי והן בכתב. בנוסף, החיילים מורשים לאפשר להן לצפות בנעשה בנקודות הביקורת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רק ארבעה מחסומים הוסרו. מחסום בית איבא
צילום: רויטרס
מתנחלים מסייעים לחיילים. מחסום חווארה
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
בקור ובגשם ללא תנאים (ארכיון)
צילום: איי אף פי
מומלצים