שתף קטע נבחר

הערכות: החלטת בג"ץ תעלה למדינה מאות מיליונים

שופטי בג"ץ דחו אמנם היום את העתירות נגד חוק פינוי-פיצוי - אך הכניסו כמה שינויים משמעותיים בחוק. מבדיקת ynet עולה, כי עלות השינויים עלולה להגיע למאות מיליוני שקלים. לדברי עו"ד המייצג את המתנחלים - זה יעלה אף יותר. משפחות שלהן כמה ילדים אמורות לקבל תוספת של עשרות ומאות אלפי שקלים. וחוץ מזה, אחרי פסיקת בג"ץ - חוק פינוי-פיצוי הוא רק ההתחלה - ואחריו יוכלו המתנחלים להגיש תביעות נוספות לבית המשפט על נזקים, אובדן מפעל חיים וכדומה

השמחה בלשכת ראש הממשלה היתה מוקדמת - מה שנתפס כתיקונים שוליים של בג"ץ בחוק, מתגלה כתיקונים שעלותם לקופת המדינה תהיה אדירה. בג"ץ דחה אמנם היום (ה') את העתירות נגד חוק פינוי-פיצוי - אך ערך שינויים לטובת המפונים בכמה מן הסעיפים הכלכליים בחוק. מבדיקת ynet עולה, כי השינויים שערך בג"ץ יעלו למדינה מאות מיליוני שקלים - ואולי אף מיליארדים.

 


"המדינה תתפרק מנכסיה על מה שיקרה עכשיו", אמר ל-ynet עו"ד יוסי פוקס, המייצג חלק ניכר מהמשפחות, "בתור חקלאי מגוש קטיף, הייתי תובע מיליוני שקלים

על פירוק מפעל חיים שלי. בג"צ ביטל את איחוד העילה, וזה המינימום שיעשו המתיישבים. הסיפור של 4,800 שקל לכל שנה לכל ילד הוא טיפה בים. אני לא יכול לכמת את זה, בחמש השנים הקרובות המדינה תצטרך עשרות פרקליטים כדי לכתת רגליהם מבית משפט לבית משפט".

 

לדברי עו"ד פוקס, "המשמעות המיידית של החלטת בג"ץ היא לא מבוטלת. יש 4,500 ילדים עד גיל 21, כפול 4,800 שקלים לכל שנה, ואת הסכום הזה צריך להכפיל במספר השנים שהם חיים בגוש, לדעתי זה מאות מיליונים למדינה".

 

"זאת המשמעות המיידית, המשמעות הלא מיידית תהיה גדולה רבה יותר: כל משפחה תלך למנהלת, ותקבל את הפיצוי, נגיד מיליון ו-400 אלף שקל. בעקבות סעיף ביטול איחוד העילה בבג"ץ, אני אם היייתי חקלאי, היתי הולך לבימ"ש המחוזי בבאר שבע למשל, ומגיש תביעה על 400 אלף שקל על כך שלא אוכל להיות יותר חקלאי".

 

גורמים המעורבים בנושא, העריכו שכתוצאה ממתן פיצוי לילדים גם מתחת לגיל 21, רוב המשפחות יקבלו תוספת של עשרות אלפי שקלים לכל ילד.

 

להערכת עו"ד ירון סהר, המייצג מתנחלים מצפון השומרון, מדובר בסכום של עשרות אלפי שקלים לכל ילד עד גיל 21 , ותוספת של עד מאות אלפי שקלים למשפחה.

 

עו"ד סהר הוסיף ש"בית המשפט גם הסיר את הקיפוח של אי פיצוי על 'השנה האבודה' - כלומר השנה שמיום ההחלטה על הפינוי ביוני 2004 ועד לפינוי בפועל, ובכך הוסיף לחלק מהמשפחות, שחסרה להם שנה לוותק המזכה לעניין קרקע , תוספת פיצוי בסך של כ- 45,000 שקלים. לכל שאר המשפחות, משמעות הפסיקה היא פיצוי של שנה נוספת בגין עוגמת הנפש".

 

ממנהלת סל"ע נמסר ל-ynet כי היא "שמחה ליישם כל החלטה שמיטיבה עם המתיישבים". זאת, בתגובה להחלטת בג"ץ בנושא חוק "פינוי-פיצוי".

 

עוד נמסר כי "במנהלת נערכים להתגברות זרם הפניות לקבלת הפיצויים בעקבות הפסיקה, ומייד לאחר חג שבועות יופעלו ועדות זכאות נוספות. ישנה היערכות לשלם את תוספת הפיצוי, כפי שקבע בג"ץ, לעשרות המשפחות שכבר קיבלו את כספם". ראש המינהלת, יונתן בשיא, אמר כבר כמה פעמים שהוא סבור, שלמתנחלים מגיע פיצוי גבוה יותר.

 

ממשרד האוצר נמסר, כי "ההשלכות הכלכליות של החלטת בג"צ נבחנות". 

 

השינויים של בג"ץ: גם מתחת גיל 21 יקבלו פיצויים

 

הסייגים שהכניסו השופטים לחוק, נוגעים לארבעה תחומים: חוק פינוי-פיצוי קובע כי גיל 21 הוא גיל המינימום לזכאות למענק אישי בשל ותק.בג"ץ קבע, כי גם מפונים צעירים, שגילם פחות מ-21, זכאים למענק אישי.

 

בנוסף, ביטל בג"ץ את ההסדרים המגבילים אשר קבעו כי "היום הקובע" לצורך קבלת פיצוי על פי החוק הוא ה-6 ביוני 2004 – יום קבלת ההחלטה

בממשלה בדבר ההתנתקות. בג"ץ קבע כי הוותק של התושבים המפונים לא יחושב עד ליום ל-6 ביוני, אלא עד ליום הפינוי.

 

בנוסף, ביטל בג"ץ את הסדר "ייחוד העילה", שקבע כי מפונה שפנה לוועדת הזכאות במינהלת סל"ע בבקשה לפיצויים, אינו יכול לפנות בבקשת פיצויים מבית משפט רגיל, אלא אם הוא מושך את בקשתו לוועדת הזכאות בתוך שלושים יום. שופטי בג"ץ ביטלו הסדר זה, וקבעו כי המתנחלים יוכלו למעשה לבקש פיצויים הן דרך מנהלת סל"ע והן דרך בתי משפט אזרחיים.

 

השופטים גם ביטלו את ההסדר ששולל את אפשרות החזרה של המפונים משומה פרטנית לבתי מגורים, וקבע כי מפונים שמבקשים שומה פרטנית יודיעו על כך למנהלת סל"ע בתוך שלושים ימים ממתן פסק הדין.


פורסם לראשונה 09/06/2005 12:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
העותרים. "המדינה תצטרך עשרות פרקליטים"
צילום: חיים צח
צילום: דני סלומון
גוש קטיף. 4,800 לכל ילד לכל שנה
צילום: דני סלומון
מומלצים