שתף קטע נבחר

מצילים את הכדורסל הישראלי - ההצעות שלכם

הכדורסל הישראלי אולי גוסס, אבל אתם הגולשים לא מוכנים לתת לו למות. המונים נענו ליוזמת ynet להציע תוכניות לשינוי בליגת העל כשהפופולאריות שבינהן: הגבלת מכסת הזרים, הצבת תקרת שכר ו...הוצאת מכבי תל אביב מהליגה

הכדורסל הישראלי חולה אנוש. מי שעוד פיקפק בכך שהליגה המקומית הולכת ומתנוונת ואיתה גם השחקן הישראלי בעצמו, קיבל את סדרת גמר הפלייאוף - חד כיוונית, סתמית וכל כך ידועה מראש - כל אותן תכונות שחובב ספורט אמיתי אינו יכול להשלים איתם. וכך גם אתם. בימים האחרונים, עם סיום העונה בעוד אליפות של הצהובים, החלטנו לפנות אליכם הגולשים בחיפוש אחר פיתרון ואתם הגבתם בהתלהבות. יותר מ-800 הצעות התקבלו ובהן הצעות רבות - מקוריות יותר או פחות. לפני שנעביר אותן לידי מנהלת הליגה, בחרנו להציג עשר מהן בפניכם.

 

הגבלת זרים

 

אולי ההצעה הפופולארית ביותר על הגולשים היא זו הנוגעת להגבלת השחקנים הזרים בליגה הישראלית - זאת דווקא אחרי ביטול כל ההגבלות בנושא בזירת היורוליג. נראה כי יותר מבעיית התחרותיות בליגה, לאוהדים חשוב יותר מעמדו של הכדורסלן הישראלי, שהולך ומתדרדר וזולג אל מחוץ לגבולות המדינה. באופן כללי, יש המבקשים בקביעת מכסה מצומצמת של זרים שיוחתמו בקבוצות. אחרים מסתפקים בהגבלה הנוגעת לשיתופם בזמן אמת, במהלך המשחקים (מקסימום שלושה זרים על הפארקט וכדומה).

 

בנוסף להצעות הרבות שקיבלנו ממכם בנוגע להגבלת שיתופם של זרים בליגה, ביקש ארגון השחקנים להציג בפניכם את חוות דעתו והצעותיו בסוגייה זו. במשאל שערכנו, בו הצביעו מעל לששת אלפים גולשים, לא נתקבלו תוצאות חד משמעיות בנוגע למדיניות הזרים המועדפת עליכם, אולם ברור כי הכוונה להסיר כל מגבלה בנוגע לזרים נדחת על ידכם (23 אחוזים בלבד). מבין ההצעות האחרות, מועדפת זו המחייבת שיתוף שני שחקנים מקומיים בכל רגע נתון על הפארקט (29 אחוזים). 

 

תקרת שכר

 

מזה כמה חודשים מתרוצצים חברי "דור שלם דורש שיוויון" ומנסים לקדם את רעיון תקרת השכר בליגה הישראלית - באופן דומה לזה שמיושם ב-NBA. רעיון זה צבר תאוצה השנה והועלה בפורומים שונים והוא עדיין גם אחד המועדפים עליכם. לפי הצעה זו, תופעל הגבלה בדמות תקרת שכר על סגלי הקבוצות. אלו יידרשו להחתים שחקנים במסגרת השכר הכוללת שהוקצאה להם. גירסא אחרת מדברת על הפעלת ההגבלות רק החל מהשחקן השישי והשביעי. רעיון זה יביא לשינוי דרמטי בעיקר בשורות מכבי: הכוכבים היקרים יישארו. שחקני המשנה יתפזרו בין קבוצות הליגה.

 

גיוס משקיעים

 

רבים מבינכם מקבלים את גירסת ראשי מכבי כי לפני הכל יש לעשות רוויזיה בכל הנוגע לפן הניהולי/שיווקי של הליגה. על פי הצעה זו, כדי להגביר את רמת התחרותיות בליגה יש לחזק את היריבות של מכבי וזאת באמצעות משיכת אנשי עסקים אמידים שיוכלו לתמוך בקבוצות ולהעמיד לרשותם תקציב גדול. כזה שיאפשר רכישת שחקנים מובילים וגיבוש סגל איכותי, שיכול להתמודד עם מכבי ולאורך זמן. השאלה איך מושכים משקיעים להוציא מהונם האישי על הליגה במצבה הנוכחי, נשארה פחות או יותר פתוחה.

 

הקמת אולמות גדולים ונוחים

 

יש הרואים במצב מגרשי הכדורסל בארץ שורש הבעייה. למעט היכל נוקיה, אין בישראל אולם שמסוגל לקלוט אלפי צופים וגם אם ניתן לדחוס כמות מכובדת של קהל אל היציעים, סובלים המתקנים מהזנחה והנדסת אנוש עלובה. בהעדר מיזוג הולם, מושבים נוחים ומזנונים מסודרים, מעדיפים האוהדים להימנע מהגעה למגרשים. ברור כי נדרשת השקעה גדולה בהקמת מתקנים גדולים וראויים יותר. כשיגיעו ימות המשיח וימצאו התקציבים להקמת אולמות כאלה, כל שיישאר הוא לתור אחר האוהדים שימלאו אותם.

 

איחוד קבוצות

 

בעולם אוטופי ניתן אולי להקים אולם מפואר לכל קבוצה, אך במציאות העלובה של ליגת העל יש צורך באיחוד קבוצות ומשאביהן - כך שלכל עיר תהייה קבוצה אחת חזקה, שתנסה להתמודד עם מכבי. זה אולי יבטל את האפשרות לקיומם של משחקי דרבי בחיפה או ירושלים (ההנחה היא שלהפועל תל אביב בסיס חזק מספיק כדי להמשיך להתקיים לצד מכבי), אך יחזק את הבסיס הכלכלי של הקבוצות ויביא לחיזוק ההזדהות הלוקאלית עם הנציגות בליגת העל. מי יודע, אולי יוזמה כזאת תזכה להצלחה גדולה יותר מבמקרה של בני השרון (איחוד בני הרצליה ומכבי רעננה).

 

השקעה בנוער

 

ספק אם יש להשקעה בדור הצעיר נגיעה ישירה למשבר בליגת העל, אולם רבים מבינכם מדברים על הצורך להשקיע משאבים רבים יותר בפיתוח הנוער (בדומה לדעתו של פיני גרשון). זאת למרות שהכדורסלנים הצעירים כבר הוכיחו עצמם לא פעם במסגרת הנבחרות. השאלה שנותרה פתוחה: איך ניתן לקלוט אותם ולהמשיך בפיתוחם גם כבוגרים במתכונתה הנוכחית של הליגה. אגב, רבים מכם מציעים דראפט - כזה שייפזר אותם בין הקבוצות.

 

ליגה חצי מקצוענית לשחקנים צעירים

 

הצעה מרעננת למדי שעשויה לשרת הן את החזרת העניין לכדורסל הישראלי כמו גם קידום השחקן המקומי היא הקמת ליגה חדשה לשחקנים צעירים במתכונת של ליגת המכללות האמריקנית. זאת כאלטרנטיבה לליגת העל וברוח ליגת בתי הספר בישראל שזוכה להצלחה רבה, או ליגת הקיץ של אריה מליניאק הזכורה לטוב משנות השמונים. על פי חזון המציעים, בליגה שכזו לא יורשו להשתתף זרים. השחקנים הישראלים הטובים יקבלו שכר הולם והזדמנות להפגין יכולותיהם במסגרת תחרותית ושיוויונית. אם ירשימו, בוודאי ייזכו להצעות כספיות מקבוצות בישראל או באירופה. שם ימשיכו את הקריירה.

 

מקום ראשון-שני

 

ההצעה החביבה ביותר על ראשי הליגה, בין השאר כי היא הקלה ביותר ליישום ולא דורשת שינוי מהותי בהתנהלותה הנוכחית, היא מתן תואר רשמי לסגנית האלופה. אם האליפות אינה בהישג יד ולאחרונה גם לא גביע המדינה, אפשר לייצר תואר נוסף - אתגר חדש ותחרותי לקבוצות שנותרות מאחור. זכייה בתואר המשני תזכה את הקבוצות גם בפרס כספי וכניסה לגביע יול"ב. כדי שתהייה סיבה להתאמץ. רבים מבינכם מצדדים בפתרון זה, אך כשזה נוסה השנה "על ריק" בגזירת הרשתות באוסישקין, התקבל בגיחוך. כשזה יהיה טקס רשמי, זה יתקבל אחרת?

 

מינוי קומישינר עצמאי לליגה

 

ההצעה אולי הכי פחות חביבה על ראשי הליגה, למרות שגם היא מהפחות קשות לביצוע, היא מינויו של קומישינר - מנכ"ל סמכותי לליגה בדמותו של דייויד סטרן מה-NBA. אדם כזה בעל הבנה בכדורסל, כמו גם בניהול, יוכל לקבל החלטות לטובת הכדורסל וזאת מבלי להיכנס לפוליטיקה הפנימית והנגועה בניגודי האינטרסים, בין הקבוצות ונציגיהן במינהלת. מועמדים לשמש בתפקיד זה לא חסרים (צביקה שרף הוזכר יותר מפעם אחת), ומי שימונה יוכל אף ליישם כמה מההצעות המוצגות פה, אולם במידה ותתקבל החלטה כזאת, יאלצו ראשי המנהלת לוותר על הכוח שבידיהם. וזה הדבר שהכי קשה לעשות. 

 

הוצאת מכבי מהליגה

 

ויש כאלה שפשוט נואשו מהנוכחות של האלופה הנצחית בליגת העל. רבים מהמגיבים רוצים לפלוט את מכבי תל אביב מהליגה לתמיד, או לשנים הקרובות עד לבנייתה מחדש על בסיס של תחרותיות גדולה יותר. ומכבי? היא תוכל להתמקד במאבקיה ביורוליג ובליגה האדריאטית. רעיון שאפילו דייויד בלאט הציע במהלך שנתו האחרונה כמאמן הצהובים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי רוט
יותם הלפרין. יש עתיד לכדורסל?
צילום: יוסי רוט
צילום: יוסי רוט
ראש המנהלת, אבנר קופל. לעיונך
צילום: יוסי רוט
מומלצים