שתף קטע נבחר

"קמרה אובסקורה": הסערה נמשכת

בשבועות האחרונים התנהלו מגעים בין "שנקר" ל"קמרה אובסקורה", הנמצא על סף סגירה. הוועד המנהל של ביה"ס: "ב'שנקר' רוצים להרוס את 'קמרה'"

"תלמידי קמרה אובסקורה טועים ומפספסים לחלוטין את העיקר כשהם הולכים מכות עם שוטרים, מטפסים על ראש העיר או מתעמתים עם לימור לבנת", אומר דויד גרוסמן, מי שהיה בעבר ממייסדי ומנהלי ביה"ס לעיצוב "ויטל" וחבר בוועדת הקריטריונים לבתי הספר לאמנות ולעיצוב במנהל התרבות.

 

גרוסמן אמר את הדברים יומיים אחרי ישיבה סוערת שהתקיימה בתחילת השבוע במועצת עריית ת"א בעניין עתידו של "קמרה אובסקורה". בישיבה הדחופה נכחו סטודנטים ממטה המאבק להצלת ביה"ס שדרשו הגדלת התמיכה על מנת שזה לא ייסגר.

 

בראיון ל-ynet טוען גרוסמן, כיום ראש המחלקה לעיצוב גרפי ב"שנקר", כי הסטודנטים, שפתחו במהלך השבועות האחרונים בקמפיין אגרסיבי נגד שרת התרבות וראש עיריית ת"א, מכוונים את האש למקומות הלא נכונים.

 

"הסגירה של 'קמרה' כנראה בלתי נמנעת", אומר גרוסמן ומוסיף, "כל שקל שיוזרם לתקציבו על ידי המוסדות - משרד החינוך והעירייה - ילך לכיסוי החובות לבנקים. זה כסף אבוד שעתידו ברור וידוע מראש למשרד התרבות כמו גם להנהלת 'קמרה'. מבחינה מוסרית אסור להם להעביר את הכסף הזה מכיוון שכספים ציבוריים נועדו לתמוך בתלמידים ולא בכיסוי חובות עבר".

 

עם זאת אומר גרוסמן כי למרות התסבוכת, בכוחם של הסטודנטים עדיין למצוא פתרון לימודי עתידי במסגרת מנותקת מחובות העבר ומהמסגרת הניהולית שהביאה אותם למצב הקיים. "הדרך היחידה שלהם להגן על עתידם, היא במידה ויפנימו כי המשאב היחיד העומד לרשותם, הוא כספי שכר הלימוד של השנה הבאה שהם מיליוני שקלים", הוא אומר ומוסיף כי סכום זה משמעותי פי כמה מכל כסף שיוענק לבית ספר כתמיכה ציבורית ייחודית מסייעת על ידי המוסדות.

 

"הסטודנטים יושבים על הכסף שמבטיח את העתיד הלימודי שלהם וצריכים להתארגן באופן שונה מכפי שנהגו עד כה.

האינטרסים שלהם ושל ביה"ס לא בהכרח זהים והם חייבים לדאוג לעצמם. מיליוני השקלים של שכר הלימוד לשנה הבאה הוא סכום שאמור להספיק להפעלת המוסד, אבל לא במצב של גירעון כל כך עמוק וחובות כל כך כבדים", הוא אומר ומוסיף, "הסטודנטים לא צריכים לדרוש ממשרד התרבות להזרים כסף ל'קמרה אובסקורה' במצב הנוכחי, אלא לדרוש פתיחת מסגרת חדשה ונפרדת תחתיו, מסגרת שהיא דף חלק בלי חובות שיבלעו את הכסף שלהם אלא ישמשו אותם ללימודים".

 

אבי גנור, מהוועד המנהל של ביה"ס, אומר כי גביית כספי מקדמות לשנת הלימודים הבאה הוקפאה. "בשל המצב העדין ובשם השקיפות הציבורית, חשבנו שאין טעם לגבות כסף. אנחנו ממשיכים את תהליך ההרשמה אבל נגד עיננו עומדת קודם כל המשימה לסיים את שנת הלימודים הנוכחית", אמר גנור.

 

גרוסמן מצדו אומר: "יפה מצדם שהפסיקו לגבות כסף. השאלה אם היו צריכים להתחיל לגבות את המקדמות לשנה הבאה מלכתחילה לאור מצבם. צריך לבדוק האם ניתן יהיה להציל תשלומי מקדמות אלה לטובת המשך לימודיהם של הסטודנטים".

 

על השאלה מה לדעתו ביכולתו של משרד החינוך לעשות הוא עונה: "לסייע מעבר בניית מסגרת נקייה מחובות ולהבטיח למסגרת הזו הכרה מהירה בכדי שתוכל להשתמש בכספי מענק השחרור שהם כשבעת אלפים שקל לתלמיד".

 

ראש עיריית ת"א לדעתו של גרוסמן עושה בדיוק את חובתו: "לא תפקידו להזרים כסף לכיסוי חובות אבל עם זאת יש לו עניין בקיום מסגרת לימודית איכותית בת"א ולכן הוא יכול להשתמש במעמדו בכדי אולי לסייע בהקמת מסגרת חלופית שכזו".

 

אינטרסים שצריך לברר

 

גנור תוקף היום את דבריו של גרוסמן ואומר: "ברמת ההיגיינה הציבורית הבסיסית לא ידוע לי שדויד גרוסמן, שקיבל הכשרה כמעצב גרפי, הוא הסמכות לדבר בשם משרד החינוך או העירייה. במכתב שגרוסמן פרסם בעיתון 'הארץ' נדמה לי שנאמרו על ידו דברים הפוכים לגמרי. כנראה שבין שני המכתבים הוא מבטא אינטרס שצריך לברר אותו".

 

לפני כשבועיים, כאמור, פרסם גרוסמן במדור מכתבים למערכת של "הארץ" מכתב ובו הוא מצר על מתקפת ההאשמות ההדדיות בין משרד התרבות ל"קמרה אובסקורה". "זה היה צפוי. כפי שכמה חברי ועדה התריעו, כל תכנית התמיכה והפיקוח בבתי הספר אינה מעוגנת מבחינה רעיונית, תקציבית או אדמיניסטרטיבית", נכתב במכתב שפורסם, "למרות כוונותיהם הטובות של פקידי המשרד, ללא שינוי תפישה לא ישתנה המצב. חבל, בבתי הספר העצמאיים לאמנות מאפשרים לסטודנטים ראויים רבים מסגרת לימודים תוססת ומעניינת בהשקעה ציבורית מזערית. מצד שני קשה להזרים כספים ציבוריים למסגרות לא יציבות והסובלים העיקריים הם מספר גדל של סטודנטים צעירים, מרצים משקיעים ועולם האמנות והיצירה הישראלי".

 

בעקבות הדברים חושף גנור כי בשבועות האחרונים התקיימו מגעים בין "שנקר", המוסד בו עובד גרוסמן, לבין הנהלת "קמרה אובסקורה", מגעים שבסופו של דבר נפלו. "אני חושב ש'בשנקר' רוצים להרוס את 'קמרה'. הם הציעו לנו הצעה דיסקרטית ורצים לעיתונות. ברור שהראיון שגרוסמן נתן ל-ynet משרת את האינטרסים של 'שנקר' כמו שברור שהוא עושה נזק עצום לתחום התרבות. מצער אותי שהפרספקטיבה שלו השתנתה כל כך בין שתי הכתבות וחבל שאיש חינוך ותרבות נוהג בדרך זו. בניגוד לדבריו של גרוסמן, את 'קמרה' אפשר להבריא, יכול להיות שאת המוסד שהוא ניהל, 'ויטל', לא יכולים היו לרפא ולכן הוא סופח ל'שנקר'. לנו ברור ששרת החינוך יכולה להציל אותנו, אנחנו מאמינים ביכולותיה וסומכים עליה, אבל היא בהחלט המקור היחיד שיכול לסייע".

 

גנור מוסיף ומתייחס להצעה של משרד התרבות להכריז על המוסד כפושט רגל לקראת הסדר משפטי של מחיקת חלק מהחובות ובתמורה למינוי נאמן ציבורי וכניסת ביה"ס לתכנית הבראה קשוחה. לדבריו, היועצים המשפטיים של בית הספר שוללים את ההצעה שתביא לכך שהניתוח יצליח אבל הפציינט ימות. "פשיטת רגל תביא לסגירה סופית של בית הספר, זה הליך ארוך שעד שהוא יסתיים לא יהיה מה לפתוח", הוא אומר ומסכם, "אם לא ייווצר סנטימנט בציבור ובמשרדי החינוך, התרבות והעירייה, לא יהיה 'קמרה אובסקורה'. סגירת בתי ספר היא אינדיקציה למדינה שנעשית גסת לב וזה עצוב".

ממטה המאבק של הסטודנטים נמסר בתגובה: "דבריו של מר גרוסמן מבהירים כי מדובר באיש אינטרסנט וציניקן אשר כנראה מבקש למלט את הסטודנטים של קמרה אל המוסד הסגור שלו. אלמלא היה חופש הבטוי יקר לנו כל כך, היינו מצרים על כך שניתנה הבמה לאסופת ההבלים הזאת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים