שתף קטע נבחר

ביום ה' תאלצו לבחור: פתוח או סגור

איפה תבלו ב-9 ליוני? תראו את העתיד באירוע MS הסגור והנוצץ או באירוע CC הפתוח והקורץ? תסתחבקו עם סוסים טרויאנים אפלים או עם פינגווינים בעלי מקור צהוב?

ביום חמישי בערב תצטרכו לבחור היכן אתם מבלים. שני אירועים בעלי משמעות לקהל "סקרן טכנולוגיות" מתרחשים באותו הזמן, ואם אינכם רוצים להישאר בבית צמודים למסך, תאלצו להחליט לאן פניכם מועדות. השאלה כמובן מה מענין אתכם, היכן תפגשו חברים כלבבכם, עם איזה אורח חיים אתם מזוהים יותר והאם הנכם מעדיפים סוסים טרויאנים אפלים על פני פינגווינים בעלי מקור צהוב.

 

האירוע הראשון נוצץ, אין ספק. דיג'יטל-סיטי של מיקרוסופט, עם 40 הרצאות, מצגות ודוכני מכירת גאדג'טים. זהו אירוע סגור, כלומר, כפי שמפורסם באתר (אותו תוכלו לקרוא רק אם אתם משתמשים בדפדפן אקספלורר), לא תתאפשר כניסה לאירוע ללא הרשמה מראש ולא תתבצע מכירת כרטיסים במקום. אמצעי התשלום הינו כרטיס אשראי. הכניסה לאירוע מותנית ברישום מוקדם באתר הרישום ולכן חובה לשלם בשלב ההרשמה. האירוע מתקיים בסינמה סיטי, מרכז הבידור והקולנוע הגדול בישראל.

 

לא רק שזהו מרכז הבידור והקולנוע הגדול בישראל, אלא בו גם ייבחר ה"כוכב הדיגיטלי" הגדול בישראל, ובו תוכלו, כמאמר דוברי מיקרוסופט בווידאו שבאתר, ללמוד על צילום ווידאו דיגיטלי, וסגנון חיים וטכנולוגיות עתידיות. כלומר, מחשבי יד ונגני MP3 מתוצרת מיקרוסופט. איך שמעתי את אחד המנחים אומר בגייסו גיימרים לעמדות ההדגמה? אנשים משלמים לנו כדי לשטוף את המוח שלהם במשחקים וגדג'טים עתידיים, אבל אנחנו גם רוצים להראות להם שכדאי להתקין מערכת הפעלה XP.

 

אירוע נוצץ פחות אך קורץ יותר

 

האירוע השני נוצץ פחות, אך ליודעי ח"ן, הוא קורץ יותר. זהו אירוע ההשקה של השלוחה הישראלית של פרוייקט Creative Commons, במרכז למשפט וטכנולוגיה שבפקולטה למשפטים, באוניברסיטת חיפה. במסגרת אירוע ההשקה תתקיים הרצאתו של פרופ' לורנס לסיג מאוניברסיטת סטנפורד - מייסד ויו"ר CC העולמית, ויתאפשר לשאול אותו שאלות בקשר וידאו, וכן תיערך תערוכת יצירות של אמנים ישראליים העושים שימוש ברישיונות CC.

 

ההשתתפות באירוע אינה כרוכה בתשלום, ויתקיים כאמור, ביום ה', 9 ביוני 2005, בשעה 18:00 באודיטוריום מוזיאון הכט, באונ' חיפה.

פרוייקט Creative Commons (בקיצור, CC) מהווה חלופה לדיני הקניין הרוחני הקלאסיים, ומציע ליוצרים ואומנים, בחינם, שורה של רישיונות שימוש סטנדרטיים המעגנים בהסכם את אפשרויות השימוש שמעוניינים היוצרים לתת לקהל הרחב, ואת התנאים לשימוש זה.

 

עקרונות ורשיונות אלה דומים למה שקורה בתחום התוכנה בקוד פתוח. פרופ' לסיג נחשב ל"גורו" בנושא תרבות דיגיטלית, הוגדר כ-"The Elvis of Cyberlaw" על ידי מגזין Wired,ודמותו אפילו נכנסה לסדרה "הבית הלבן".

 

משמעויות השקת השלוחה הישראלית של הפרוייקט הינן: תרגום הרישיונות והתאמתם לדין הישראלי. הקמת אתר אינטרנט בעברית שייתן את השירותים השונים לקהילה היוצרת בישראל ופרסום והסברה בקשר לפרוייקט בארץ.

 

ההבטחה של הקוד הפתוח

 

אם כבר מדברים על ביקור בעתיד ועל סגנון חיים, אפשר לנחש שחייהם של אנשים רבים מסביבינו, ולא רק אמנים, יושפעו בעתיד מחשיבה פתוחה ומנגנוני צרכנות ושמירה על זכויות, אשר מתפתחים ומתאימים עצמם לעידן הדיגיטלי. העיתוי מענין במיוחד, לאחר סערת הרוחות של פרשיות הריגול התעשייתי והסוסים הטרויאנים. הרי אילו היו מערכות החברות הנפגעות מבוססות על תוכנות קוד פתוח – רוב הסיכויים שהמידע שלהם היה שמור במקומו עד היום, ולא מפוזר בדיסקים של המתחרים שלהם.

 

מתי שמעתם על וירוס שתקף מערכות לינוקס? (לינוקס היא מערכת הפעלה למחשב האישי, אשר יחד עם אופן אופיס בעברית, מספקת תחליף מכובד למערכות מיקרוסופט). הסיבה היא לא רק מעצם העובדה שהאקרים שמחים יותר לחשוף את פגעי מערכות מיקרוסופט, אלא מפני שמערכות פתוחות הן יותר בטוחות. אין מי שישתול בהן "דלת אחורית" סודית, ואין פרצות שיאפשרו לאסוף מהמחשב שלכם את המידע שאתם מעוניינים להגן עליו, כי אם מתגלה פירצה כזו, היא מיד מתוקנת על ידי עשרות אלפי מתכנתים בעולם שמתחזקים ומפתחים את המערכות הפתוחות.

 

קוד פתוח אולי פחות נוצץ מהגאדג'טים של מיקרוסופט, אבל מבטיח לאנשים פרטיים, ולחברה בכלל, הזדמנות ופתרון פרקטי, לחיים בטוחים יותר, לשמירה על פרטיות וזכויות, ואי-תלות בגורם מרכזי אחד שאוסף את הכסף שלנו ואת הכתובות שלנו, בעבור השימוש במערכות סגורות המכילות וירוסים, פרצות ודלתות אחוריות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים