שתף קטע נבחר

האיחוד-האירופי - לקראת פשרה בעניין התקציב

התקרה להוצאותיה של הנציבות-האירופית תהיה 1.07% מן התמ"ג הכולל. כלומר יותר ממה שרצו התורמות העיקרות, ופחות ממה שביקשה הנציבות - לטובת המדינות העניות, ובעיקר לטובת הצמיחה

למן שנת 2007 ועד שנת 2013, התקרה להוצאותיה של הנציבות-האירופית תהיה 1.07% מן התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) הכולל של 25 מדינות היבשת המאוחדות. זו הפּשרה אשר עליה נודע היום (ב'), ואשר ככל הנראה תועמד מחרתיים להצבעה בפרלמנט האירופי.

 

פרשנים הסבירו כי תקרה זו הינה "הרבה מעל לגבול אשר בו רצו 6 המדינות שהינן למעשה המממנות את התקציב" - ובראשן גרמניה, צרפת, בריטניה, שוודיה, אוסטריה והולנד. עם זאת, ההצלחה בהבטחת ההצבעה החיובית בפרלמנט נחשבת כמרכיב חשוב בהעלאת המוראל ביבשת אחרי 2 הכשלונות שרשמה המנהיגות האירופית, כאשר צרפת והולנד הצביעו נגד החוקה המתוקנת.

 

מומחים הזכירו כי 6 העשירות (לעיל) רצו שהתקרה תוגבל לרמה של 1.0% מהתמ"ג הכולל. הנציבות, אשר משקיעה רבות בהאצת הצמיחה, ביקשה שהתקרה תהיה 1.14% מהתמ"ג. הצוות הפרלמנטרי שמטפל בעניין התקציב האירופי רוצה כי ההוצאה התקציבית תיקבע ברמה קשוחה עד לשנת 2011 - סיום הכהונה של הנציבות הנוכחית; אנשיו רוצים כי יקוצצו 10% מן ההוצאות המינהליות ומן ההוצאות על החקלאות - וכי יורחבו האפשרויות להוציא כסף על מערכת המשפט ועל ענייני פנים, וכן על מדיניות חוץ ועל מחקר-ופיתוח.

 

הבעיה הבריטית

 

מכשול בולט, בדרך לגיבוש התקציב, הינו עתיד ה"החזר" לבריטניה: שיטה, שקיימת כבר 21 שנה, ולפיה הנציבות מחזירה לבריטניה חלק מתרומותיה של זו-האחרונה - בגלל העובדה שהמשלה בלונדון אינה נעזרת בתקציב-האירופי לטובת סובסידיות לחקלאים הבריטים.

 

בריטניה מתעקשת כי שיטת ה"החזר" חייבת להימשך (כמו שרצתה ראש-הממשלה מרגרט תאצ'ר עוד לפני 2 עשורים ויותר), ואילו 24 המדינות האחרות באיחוד טוענות כי יש לבטלו. לוקסמבורג, שמחזיקה בנשיאות-הזמנית של האיחוד, מציעה כי השיטה תוקפא ולאט-לאט תבוטל.

 

פקידים בכירים בבריטניה טוענים כי ללא ה"החזר" - בערך 3 מיליארד ליש"ט (4.4 מיליארד אירו, 5.6 מיליארד דולר) - ארצם הייתה משלמת לקופת הנציבות פי-15 יותר ממה ששילמה צרפת, בסיכום התקופה 1995-2003, או פי-12 ממה ששילמה איטליה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים