שתף קטע נבחר

הממשלה: חוות הדגים יפונו מאילת בתוך 3 שנים

הממשלה אישרה את החלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה להוציא את כלובים הדגים השנויים במחלוקת מהמפרץ. הממשלה הקימה גם ועדת מנכ"לים שתבחן דרכים לסייע לבעלי החוות שיפונו. הירוקים לא מרוצים

אחרי מספר דחיות של הדיון בנושא, אישרה הממשלה אחר הצהריים (יום א') את תמ"א 13 ללא כלובי הדגים במפרץ אילת. כמו כן נקבע כי החוות יפונו בהדרגה בתוך 3 שנים. הממשלה הקימה גם ועדת מנכ"לים שתבחן דרכים לסייע לבעלי החוות שיפונו.

 

הדיון היום התקיים בעקבות החלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה מנובמבר 2004 שלא לכלול את כלובי הדגים שבמפרץ במסגרת תמ"א 13 (תוכנית מתאר שקבעה כללים לגבי בנייה על החוף), החלטה שמשמעותה הוראה להוציא את הכלובים מהמפרץ.

 

השר לאיכות הסביבה, שלום שמחון, לא השתתף בהצבעה ונענה לבקשת הירוקים שביקשו ממנו לא להצביע בנושא, משום שבהיותו שר החקלאות הוא קידם את החקלאות הימית במפרץ אילת. עם זאת הנחה שמחון את אנשי משרדו להעלות בפני השרים את כל החומר הרלוונטי בנושא.

 

שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, אמר בדיון כי "בהתאם לחוות הדעת של משרדי, אין להוציא את החוות ממפרץ אילת. אולם ההצעה להוציאם בהדרגה תמנע לפחות את הנזק שיכול להגרם לישובי הערבה, שזה מקור פרנסתם". לדבריו, "יש לדאוג לכך שימצאו מקורות חליפיים לחוות הדגים. יש לקדם את המחקר ופיתוח לגידול דגים ביבשה, כך שלא ייגרם נזק לישובי המקום".

 

שר הפנים, אופיר פניס, ברך על ההחלטה שלדבריו שמה קץ לסאגה המתמשכת והמייגעת של כלובי הדגים. "מדובר בהחלטה מאזנת וראויה בין השמירה לערכי הטבע לבין הצורך לאפשר לחקלאים את השהות הנחוצה למציאת חלופות קרקעיות לכלובים", אמר פינס.

 

חלק מהירוקים לא מרוצים

 

עמותת צלול אומרת בתגובה: "זהו ניצחון גדול לשונית האלמוגים, לארגונים הירוקים ולשלטון החוק. ממשלת ישראל קיבלה החלטה שמיטיבה עם כולם. שונית האלמוגים תוכל להתאושש ולמגדלי הדגים יהיה מספיק זמן למעבר לגידול ידידותי לסביבה".

 

עמותת אדם טבע ודין אומרת בתגובה להחלטת הממשלה כי "למרות שהגורמים המקצועיים המליצו להוציא את כלובי הדגים ממפרץ אילת מיידית, החליטה

הממשלה היום למשוך את הוצאת הכלובים עוד שלוש שנים. בעקבות החלטת הממשלה ימשיך להיגרם נזק לשוניות האלמוגים ומדובר בנזק בלתי הפיך. זהו יום שחור לאיכות הסביבה בישראל דווקא ביום איכות הסביבה הבינלאומי והעמותה תבחן פעילות משפטית בעקבות החלטת הממשלה".

 

רכז החופים בחברה להגנת הטבע, ניר פפאי, מוסיף "מודבר בהישג סביבתי מהמדרגה הראשונה העשוי לתרום להתחדשות אחד מערכי הטבע היפים ביותר שישנם בארץ, הנמצא בהידרדרות מתמדת". 

 

מה בין שמירת הטבע לפיתוח כלכלי

 

סוגיית כלובי הדגים במפרץ אילת מעסיקה רבות את ארגוני הירוקים כבר שנים רבות, שטוענים שנוכחותם במים גורמת לזיהום ניכר במפרץ. גם השרה לאיכות הסביבה לשעבר, יהודית נאות ז"ל, נאבקה נחרצות בכלובים וחזרה ודרשה להוציאם מהמפרץ.

 

לעומתם, בעלי החוות, טוענים כל העת כי כלובי הדגים אינם גורמים לנזק סביבתי כלשהו. הם אומרים שגם צוות המדענים הבינלאומי שבדק את הנושא לא קבע חד משמעית כי הכלובים הם הגורם היחידי לזיהום המפרץ.

 

בהחלטתה ציינה המועצה, כי בחנה את דו"ח המדענים וכן את טענות כל הגורמים - כאלה שטוענים כי כלובי הדגים גורמים לנזק סביבתי למפרץ ומנגד אלה שטוענים כי כלובי הדגים אינם מזיקים.

 

"גם מבלי להכריע בין עמדות המומחים ברור היה שלפחות קיימת אי ודאות באשר לקשר בין כלובי הדגים וזיהום המפרץ בחנקות, לבין הידרדרות שוניות האלמוגים. אי ודאות זו היא שעמדה בבסיס החלטות המועצה הארצית שלא לכלול את כלובי הדגים במסגרת תמ"א 13", קבעה המועצה.

 

עם זאת, המליצה המועצה, מתוך התחשבות במגדלי הדגים, כי הוצאת הכלובים מהמפרץ תעשה בהדרגה ועד 14 חודש מיום קבלת החלטתה. בתקופה זו לא תותר הכנסת דגים חדשים למימי המפרץ.

 

עוד ציינה המועצה, כי צוות המומחים לא קבע מהו משך הזמן הקריטי להמשך גידול הדגים בכלובים מבחינת המפרץ עצמו והאלמוגים שבו. לעומת זאת, ציינה המועצה, הצוות הציע פרק זמן להוצאת הדגים מהמפרץ בהסתמך על הערכות באשר לזמן הדרוש למחקר ומימוש העברת הדגים לגידול ביבשה.

 

בספטמבר 2004 פרסם צוות המומחים הבינלאומי את מסקנותיו בנושא חוות הדגים באילת. הצוות, הכולל את פרופ' יהודית בירק מהאקדמיה הלאומית למדעים בישראל, פרופ' הרולד רוזנטל מגרמניה, ופרופ' מרלין אטקינסון מהוואי, קבע כי כלובי הדגים הם אחד הגורמים המשמעותיים לזיהום מימי המפרץ, אך אינם הגורם המרכזי בזיהום המפרץ. הצוות המליץ להתחיל מיידית בהוצאת כלובי הדגים מהמפרץ. 

 

לאורך שנות המאבק, טוענים כל העת בעלי החוות כי גידול הדגים אינו גורם שום נזק למפרץ. בשעתו התגייס לטובתם השחקן דליק ווליניץ ובשבועות האחרונים גם ספי בן יוסף, בקמפיין ברדיו שטוען כי מצב האלמוגים מתחת לחוות הדגים רק הוטב.

 

 


פורסם לראשונה 05/06/2005 10:16

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
שמחון. לא השתתף בהצבעה
צילום: גבי מנשה
צילום: עמותת צלול
"צלול" טוענים: המפרץ נהרס והשר מעדיף אינטרס חקלאי
צילום: עמותת צלול
מומלצים