שתף קטע נבחר

להקים יחידה ארצית לפשעי מחשב

בעקבות פרשת הסוס הטרויאני, השאלה שצריכה להישאל אינה אם צריך להקים כזו אלא מדוע לא הוקמה כבר לפני שנתיים או שלוש, ומי ישא באחריות על הנזקים שנגרמים ועוד יגרמו בשל חוסר האכיפה?

רק לאחר חשיפת פרשת הריגול העסקי, המקיפה עשרות חברות גדולות וצפויה להסתכם בכתבי אישום, תביעות ענק ופגיעה אפשרית במשק, התברר ללא מעט חברות, כמו גם למחוקקים, כי אין שום דבר וירטואלי ב'סוס טרויאני' ואילו ב'אבטחה' הכוונה אינה בהכרח לאיש עם המגנומטר.

 

אתמול נערך דיון חירום בוועדת הכלכלה של הכנסת. "נרדמנו בשמירה! כדי להבטיח את חוסנו של המשק, יש להקים מייד יחידה ארצית לפשעי היי טק", אמר יו"ר הוועדה, ח”כ אמנון כהן. ככה זה אצלנו, יש צורך במשבר עמוק והידרדרות למצב חירום כדי שמשהו ישתנה. רק המכה מביאה אותנו לפעולה. כעת ברור לכולם כי גם עבירות מחשב 'וירטואליות' עלולות לזעזע את הכלכלה הישראלית, המבוססת ברובה על טכנולוגיות המידע.

 

למה הופתע ח"כ כהן?

 

בדיון החירום הופתעו ח"כ אמנון כהן לשמוע כי לרשות מפלג עבירות המחשב במשטרה עומדים רק שמונה שוטרים (על הנייר, בפועל, המספר נמוך יותר. חלק מהשוטרים מוקצים למשימות אחרות). לח"כ אמנון כהן וחבריו אין כל סיבה להיות מופתעים. הכתובת הייתה על הקיר. ראש מפלג עבירות במחשב במשטרה, סנ"צ מאיר זוהר, מתריע זה שנים רבות כי למרות שעבירות מחשב הפכו למכת מדינה, הטיפול בהן לא הוצב בראש סדר היום והתקציבים וכח האדם העומדים לרשותו מצומצמים מאוד. הדברים תועדו ופורסמו. די לח"כ כהן לשאול את ח"כ מיכאל איתן וח"כ מלי פולישוק בלוך, שישבו בעבר בדיונים שעסקו בנושא זה.

 

ח"כ כהן צודק. צריך להקים יחידת פשעי היי טק, ולהקצות לה תקציבים וכוח אדם כנדרש, ויחידה כזו תקום לבסוף, כי פשוט אין ברירה אחרת. אך חשוב גם לתת את הדעת על קוצר הרואי הכרוני. השאלה שצריכה להישאל אינה אם צריך להקים כזו אלא מדוע לא הוקמה כבר לפני שנתיים או שלוש, ומי ישא באחריות על הנזקים שנגרמים ועוד יגרמו בשל חוסר האכיפה?

 

סדר עדיפויות מעוות

 

סליחה על הפופוליזם, אך מדינה שמעדיפה לתקצב משטרת הגירה על פני הקצאת תקציבים ליחידת פשעי מחשב ארצית, קובעת סדר עדיפויות מעוות. כ-3.2 מיליון ישראלים גולשים ברשת, על פי סקר TIM האחרון, כל החברות הגדולות במשק מתבססות על מחשבים והאיומים רק מתרבים, ובכל זאת, ניתנה עדיפות לפיקוח משטרתי צמוד ל-200,000 עובדים זרים, שרובם שומרי חוק וחיים בתנאים לא תנאים.

 

החקירה המשטרתית המוצלחת בפרשת הסוס הטרויאני היא בבחינת היוצא מן הכלל המעיד על הכלל. סביר להניח כי מי מהקוראים שהתלונן על פריצה למחשבו, גילה אוזלת יד משטרתית. מאיר זוהר אמר אתמול, כי המשטרה כלל אינה מטפלת בסוסים טרויאניים החודרים למחשבים פרטיים בגלל מחסור חמור במשאבים. כלל לא מפתיע שאת הפרשה המסועפת האחרונה חשף צוות של חוקרים נמרצים במחוז תל אביב ולא מפלג עבירות מחשב של המשטרה, הכפוף ליחידה הארצית לחקירות הונאה.

 

"כאשר מפלג עבירות מחשב, שאמור לאכוף את החוק ברשת, אינו מונה יותר שוטרים מאשר מחלקת התנועה של משטרת עפולה, אלה התוצאות", אמר בחודש פברואר אברהם טננבוים, שופט בית משפט השלום בירושלים, המרבה לדון בתיקים הנוגעים לאינטרנט ולמחשבים.

 

איפה אנחנו ואיפה העולם

 

"מפלג עבירות מחשב לא משמש למשימות לשמן הוקם", טוען עו"ד בועז גוטמן, לשעבר ראש המפלג, "באיטליה פועלת יחידת היי טק ובה 800 שוטרים, ה-FBI הקים אגף שלם המוקצה לחקירות מחשב, בבריטניה פועלת יחידה לאומית לפשעי היי טק , וגם בצ'ילי, בברזיל, במקסיקו, באוסטרליה ובהונג קונג. בספרד פועלות שתי יחידות לאומיות לפשעי מחשב. בכל אחת מהמדינות האלה מונה כל יחידה לפחות 100 שוטרים ונהנית מתקציבים הולמים. כאן הקצו 20 שוטרים למשימה, על הנייר יש 20 שוטרים ובפועל מדובר ב-3-4 שוטרים, מאחר והאחרים מרותקים למשימות אחרות".

  

חלק מהפשיעה שמתבצעת ברשת היא מסוג חדש - למשל, פריצה למחשבים, התקפות על רשתות והונאות באמצעות אתרים מזויפים, אך לא פחות נפוצים הם הפשעים "הישנים", כמו סחיטה, פדופיליה, גניבת זהויות והטרדה. גם הם "עלו לרשת". חלק גדול מהאוכלוסיה במערב מנהלת את חיי התרבות והפנאי שלה ברשת. עולם העסקים אף הוא מקוון ואילו הפשיעה המאורגנת תמיד הולכת בעקבות הכסף הגדול - כלומר, לרשת.

 

דרושה היערכות משטרתית שונה

 

הפושעים הפועלים ברשת הם מתוחכמים יותר וגורמים נזק גדול יותר, מהר יותר. אלה קבוצות פשע מאורגן מבוסס מחשב, המשתמשות במחשבים כדי לגנוב כרטיסי אשראי וזהויות של אנשים, לצורך פדופיליה והתקפות על רשתות מחשבים שעלולות לשתק ארגונים בכל העולם.

 

בחודש מרץ עצרו חוקרי מפלג עבירות מחשב את ירון בולונדי מחולון, בחשד לשותפות ברשת של פורצי מחשבים שחדרה למחשבי הסניף הלונדוני של בנק Sumitomo היפני, וניסתה לגנוב סכום של כ-220 מיליון פאונד מ-10 חשבונות בנקים במדינות שונות. רשתות נוספות של נוכלים ופדופילים נעצרו בשנה האחרונה.

 

הפעילות באינטרנט דורשת סוג שונה של הערכות משטרתית - לצורך חקירות חוצות יבשות, עבודה במשך 24 שעות מול יחידות מקבילות באיזורי זמן שונים, שיתוף פעולה בינלאומי הדרוש כדי לתפוס פושעים ברשת, הפועלים מבלי להתחשב בגבולות. שיתוף פעולה כזה מתחייב מתוקף אמנות בינלאומיות המתוות את היחס לפשעי היי טק, אשר ישראל תידרש לפעול לפי הן כדי ליהנות משיתוף פעולה עם אירופה וארה"ב. כדי להלחם באתגרים שלפנינו דרושים למשטרה לא רק יותר שוטרים אלא כוח אדם איכותי, שיעדיף להצטרף לשורותיה על פני משכורת גבוהה באחת מחברות ההיי טק.

 

"חקירות גדולות מתחילות בחקירות קטנות"

 

"בישראל מתקשים להבין שזירת העבירה נמצאת בארבע יבשות בבת אחת", אומר גוטמן, "היא דורשת הכשרה של אנשים מתאימים וראייה כלל מערכתית. אך בצמרת המשטרה זה לא מעניין אף אחד. ביחידה הארצית לחקירות הונאה מתעניינים בהישגים גדולים. מפקדת היחידה לחקירות הונאה, תנ"צ מירי גולן רוצה את המחשב של רמספלד, אך חקירות גדולות מתחילות מחקירות קטנות ולא להפך".

 

גוטמן טוען כי חוסר המשאבים של מפלג עבירות מחשב במשטרה בא לידי ביטוי לא רק בכוח האדם הדל ובמחסור חמור בציוד הכרחי כמו תוכנות מעקב ושחזור, אלא גם בהכשרה המקצועית של השוטרים וקשריהם עם עמיתיהם בחו"ל - עניין חשוב במיוחד כשמדובר בפשיעה טכנולוגית חוצת גבולות הדורשת שיתוף פעולה.

 

לטענתו, בחודש אפריל האחרון יצאה גולן לכינוס חסר חשיבות בלונדון כאשר במקביל נערך בקהיר כנס בהשתתפות 180 יחידות עבירות מחשב מכל העולם, והנסיעה לשם נמנעה ממאיר זוהר.

 

ח”כ אמנון כהן הודיע אתמול כי בכוונתו ליזום תיקוני חקיקה נדרשים, שיאפשרו, למשל, להרשיע מבצעי עבירות של ריגול תעשייתי ולא רק את המזמינים, בהתאם להלכה הגורסת כי ראיה שהושגה בדרך בלתי חוקית אינה קבילה במשפט אזרחי. גם חוק המחשבים התיישן ואינו מותאם לזמננו. בדיון אתמול דנו בצורך בחוקים נוספים כמו חוק נגד תוכנות ריגול שאושר לאחרונה בארה"ב. אך הבעיה העיקרית אינה החקיקה או חומרת הענישה, אלא האכיפה. קו אחד מחבר בין אי כיבוד החוק בעולם הפיזי לחוסר אכיפתו באינטרנט. ושתי התופעות קשורות זו בזו ביחס ישיר.

 

תגובת המשטרה: "הקמת יחידות ארציות בנושאים שונים לא תידון באמצעי התקשורת. השתתפות קצינים בהשתלמויות שונות נשקלת באופן ענייני למהות הכנס ולשליחת הקצין הרלוונטי. גחמותיהם של קצינים והתערבותם אינה במקום ואינה ראויה להתייחסות".

 

עו"ד אייל גונן מגיב: לדעתו, לא צריך להקים יחידה ארצית לפשעי מחשב.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשטרה מגלה אוזלת יד
צילום: משטרת ישראל
מומלצים