שתף קטע נבחר

ועדת הכנסת לא הסירה את חסינות גורלובסקי

הכנסת שולחת מסר חריף לבג"ץ - ופוסלת למעשה את הכרעתו מלפני כ-3 חודשים. השופטים דרשו לדון מחדש בהסרת חסינות של ח"כ גורלובסקי מהליכוד, שכבר ניצל פעם אחת בפרשת ההצבעות הכפולות - אבל חבריו לכנסת נותרו איתנים בדעתם, ולא הסירו גם היום את החסינות

חברי הכנסת בוחרים שוב להגן על "אחד משלהם": ועדת הכנסת החליטה לפני הצהריים (יום ד') בפעם השנייה שלא להסיר את חסינותו של חבר הכנסת מיכאל גורלובסקי מהליכוד בפרשת ההצבעות הכפולות, ושלחה למעשה אצבע משולשת לבג"ץ ולהכרעתו בנושא.

 

חברי הכנסת שהצביעו נגד הסרת החסינות היו: ח"כ רוני בר-און, מיכאל רצון, אהוד יתום, יולי אדלשטיין, מיכאל איתן, דניאל בנלולו, ניסים זאב, יצחק כהן, צבי הנדל ומאיר פורוש. בעד הסרת החסינות היו: גדעון סער, זהבה גלאון, איתן כבל, דני יתום, אברהם פורז ורשף חן.

 

קודם להחלטה, שאל יו"ר הוועדה, ח"כ רוני בראון, את היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז: "האם בית המשפט יוכל להסיר את החסינות של גורלובסקי בניגוד לעמדת הוועדה?" מזוז השיב: "אני לא הכתובת לתת תשובה לבעיית

 המשבר החוקתי. סביר מאוד להניח שאם הוועדה לא תסיר את החסינות תוגש עתירה נוספת. עד כה בית המשפט לא ראה עצמו מחליט במקום הכנסת ואני לא יודע מה יעשה. אם יחליט בית המשפט להסיר את חסינותו של גורלובסקי זה יהיה מהלך מאוד דרמטי, אני בספק אם זה יקרה".

 

היועצת המשפטית של ועדת הכנסת אמרה לפני ההצבעה כאשר התוצאות היו ברורות כי "יהיה קושי בהגנה על החלטת ועדת הכנסת אם יוגש בג"ץ בעניין". יו"ר הועדה ח"כ רוני בר-און השיב: "נסתדר". בהצבעה, כאמור, הכריעו הח"כים נגד עמדת בג"ץ.

 

חברי הכנסת נימקו אחד אחד את אופן הצבעתם. ח"כ אברהם פורז אמר : "מדובר באירוע שרובנו היינו בו. אלו שהצביעו כפול עשו מעשה שטות. להפוך את הדבר הזה למרמה והפרת אמונים זה הוצאת הדבר מכל פרופורציה. עם זאת אין מנוס אלא להיעתר לבקשת היועץ המשפטי כי כוונותיו טהורות".

 

ח"כ אהוד יתום אמר מנגד: "גורלובסקי עשה מעשה שטות טיפשית אך לא מכוונת זדון. הוא 'התפשט' באולם ואמר חטאתי פשעתי. אין צורך להסיר את חסינותו. ח"כ איתן כבל טען כי "בלי משים לב הוועדה הפכה עצמה לבית משפט למרות שתפקידה הוא מצומצם לבחון האם היה שיקול דעת זר בכוונת היועץ, במקרה הזה ברור לכולם שלא".

 

יו"ר ועדת חוקה, ח"כ מיכאל איתן תקף את בית המשפט העליון ואמר: "יש מלחמה של בית המשפט בכנסת. מדינת ישראל חיה במשטר חוקתי כאשר איש עדיין לא חוקק חוקה רק העליון. החוק נתן לוועדה סמכות רחבה יותר ממה שנתן בג"ץ בפסיקתו האחרונה. לא ייתכן שבג"ץ יקבל החלטה שהופכת אותנו לחותמת גומי".

 

ואילו בתנועה לאיכות השלטון הגיבו: "חברי הכנסת הפכו את בית המחוקקים לעיר מקלט. חוסר הממלכתיות שבהחלטתם חרף פסק דין בג"ץ מבזה בראש ובראשונה את בית המחוקקים עצמו. התנועה שוקלת את צעדיה המשפטיים".

 

"הוועדה לא קיבלה את ההחלטה שעליה לקבל"

 

תזכורת: לפני כ-3 חודשים החליט בג"ץ לבטל את החלטת ועדת הכנסת בעניין אי הסרת חסינותו של גורלובסקי (ליכוד) בפרשת ההצבעות הכפולות - וקבע כי העניין יוחזר לוועדה לדיון מחודש. "ראינו כי בהחלטתה של ועדת הכנסת שלא להמליץ על נטילת חסינותו של חבר הכנסת גורלובסקי נפל פגם. תוצאותיו של פגם זה היא כי להחלטתה של ועדת הכנסת אין תוקף - ויש לבטלה", כתב בהחלטתו נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק.

 

הוא קבע כי במקרה של גורלובסקי,  "העבירות שבהן הוא מואשם הן חמורות ביותר: זיוף בכוונה לקבל דבר בנסיבות מחמירות, אשר העונש המקסימלי עליו הוא חמש שנות מאסר, הפרת אמונים, אשר העונש המקסימלי הוא שלוש שנות מאסר. ביצוען של עבירות אלה בהקשר של הצבעה כפולה במליאת הכנסת מקנה להן היבט חמור במיוחד. הנסיבות המקלות שהועלו בוועדת הכנסת – הצבעה בשעת לילה מאוחרת, סנקציה של ועדת האתיקה, ההצבעות המרתוניות, העייפות המצטברת הם שיקולים ליועץ המשפטי לממשלה ולבית המשפט הפלילי. המקרה שלפנינו אם יוכח כדי הוא חמור". הנשיא ברק קבע כי ועדת הכנסת "לא קיבלה את ההחלטה שהיה עליה לקבל" בדיון הראשון להסרת חסינותו.

 

הדיון, בהרכב מורחב של שבעה שופטים, התקיים בעקבות עתירת התנועה לאיכות השלטון, שדרשה להסיר את חסינותו של גורלובסקי, שהצביע הצבעה כפולה בכנסת בדיון על התוכנית הכלכלית לפני כשנה. לגבי ההחלטה שררה תמימות דעים: השופטים חשין, בייניש, ריבלין, פרוקצ'ה, לוי וגרוניס קיבלו פה אחד את עמדתו של ברק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
גורלובסקי. יש חברים, יש חסינות
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: עמית שאבי
ברק. סטירת לחי?
צילום: עמית שאבי
צילום: אלכס קולומויסקי
בראון. אפשר ךהחליט הפוך מבג"ץ?
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים