שתף קטע נבחר

ירושלים בטעם של פעם

האוניברסיטה העברית וסנונית חברו יחדיו, והצליחו ליצור אתר מעניין ואסתטי, שלא רק חובבי ארכיונים יהנו ממנו. ממתק אמיתי לחובבי היסטוריה, ידע וכמובן - ירושלים

כשחושבים על ירושלים, האסוציאציה הראשונה של רובנו אינה אדריכלות, גם לא יופי, תכנון נאות או שמירה על שכיות החמדה של העיר. לא, נראה שהנטיה הטבעית של רובנו דווקא מושכת אותנו לכיוון של רוחניות, עול ההיסטוריה, ותחושה משוועת של בזבוז. כעת מסתבר שיש מי שרוצה לשנות את הנטיות הטבעיות שלנו לגבי עיר הקודש.

 

לפני כשבועיים השיקה האוניברסיטה העברית את אתר האינטרנט של האגודה למען ירושלים, גוף שהוקם על ידי הבריטים ב-1918, על מנת לתת פתרון לנושאים שבטיפול בהם מחייב שיתוף של הציבור.

באגודה, שבין חבריה נמנו נציגי היישוב היהודי, המופתי, הפטריארכים וראשי מסדרים, חברים גופים ואישים כמו המחלקה לגאוגרפיה באוניברסיטה העברית בירושלים, רשות העתיקות, עירית ירושלים והמועצה לשימור אתרים.

 

אתר האגודה נועד להוות נקודת מפגש וירטואלית חופשית ופתוחה של ולמען התושבים. "אנו מאמינים בכל לִבנו כי תושבי העיר צריכים להיות שותפים בהתפתחותה של העיר ובשימורה", אמר ד"ר רוני אלנבלום מהמחלקה לגאוגרפיה באוניברסיטה העברית, שהזמין את הציבור "לקחת חלק פעיל בהתהוותה של ירושלים".

 

בקרוב גם גירסאות בערבית ואנגלית

 

מטרתו של האתר ללמד את הגולשים כיצד התפתחה העיר, לספק מידע על אתריה הבולטים, ולא פחות חשוב, להגן עליהם מפני פגעי הזמן והאדם. את כל המטרות הנעלות הללו החליטו באגודה לעשות בעזרת האינטרנט, כלי ראשון במעלה להפצת מידע, המורכב ממסמכים ארכיוניים מרתקים, כגון תעודות, מסמכים, תכניות, צילומים, פרוטוקולים מימי המנדט ואיורים שונים.

 

האתר, שכרגע כולל רק תכנים עבריים, יהיה זמין בקרוב גם באנגלית ובערבית, ומציע לגולשים לעיין במסמכים שנסרקו לאתר ברזולוציות שונות, המתאימות לצפיה, שמירה או הדפסה, כשלצד כל תמונה זמינים נתונים מחקריים ומידע כללי כמו תאריך הפקתם, מקום הימצאם, שם ההוצאה והקטגוריה בה מוינו באתר.

 

בין השאר ניתן למצוא שם סריקות משעשעות למדי, כמו מכתב תלונה ששלח בינואר 1944 ד"ר d.j.shalem, שמפציר בעיריית ירושלים לעצור את העיזים המשוטטות בשכונת רחביה, ולוחכות את הצמח המטפס שטפיח בגינתו בעמל רב.

 

אך גם מסמכים המהווים תיעוד היסטורי מרתק ונדיר בחלקו, של מפות ישנות, כמו זו של העיר העתיקה ומזרח ירושלים בתקופת השלטון הירדני, שרטוטים של בניינים היסטוריים בעיר, כמו בית אוסישקין שתיכנן האדריכל אלכסנדר

לוי, פריטים יומיומיים כמו כרטיסי כניסה למסיבת פורים בבצלאל, שנערכה ב-1914 ועוד.

 

סנונית עושה זאת שוב

 

עוד באתר, קישורים לסרטים אודות ירושלים ובניינה, שמקורם בארכיון הסרטים היהודיים ע"ש סטיבן שפילברג באוניברסיטה העברית ובעתיד יוקם בו פורום עבור התושבים.

 

האתר כולל גם מדור חדשות, בו יפורסמו אירועים בתחום התכנון, מדור צור קשר, בו ניתן להפנות שאלות לגופים שונים (מתכננים, מעצבי מדיניות, משמרים, 'ירוקים' ואחרים), בכדי "להסב את תשומת לבם לחשיבותו של מבנה זה או אחר, למחאה על עוולה, לדיווח על סכנה או לציון לשבח", כמו שמקווים מקימיו. אם אתם נמנים על האספנים שבינינו, תמשחו לשמוע שהאגודה מזמינה גולשים שברשותם תמונות או מסמכים ישנים, "המציגים את רוחה של ירושלים הישנה", לפנות אליהם.

 

אגב, האתר נבנה על ידי סנונית, הידועה זה מכבר כיצרנית אתרים איכותיים, מושקעים ומעוררי עניין, שהצליחה ליצור אתר אסתטי, עשיר בתכנים ומלא ידע. מומלץ לכל מי שלא מעוניין לעמוד בתור לרכבת לירושלים. (רוני שני).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האגודה למען ירושלים. בשביל התושבים
מומלצים