שתף קטע נבחר

חקלאים פלסטינים נגד ההתנתקות: "נאכל חצץ"

כתבת ynet פגשה בחממות גני טל מנהלי עבודה פלסטינים מחאן יונס, שמתפללים שההתנתקות לא תצא לפועל. הם כועסים על שרון ("גוזל לנו את הפרנסה ולא מביא שלום"), על הרשות ("השחיתות חוגגת וקרקעות קטיף יועברו רק לקומץ אנשי אש"ף") וחוששים בעיקר מהיום שאחרי

כ-3,000 פלסטינים מועסקים כיום בגוש קטיף, רובם הגדול עוסקים בחקלאות. הם אינם מוטרדים מהשאלות הגדולות שמעסיקות את מקבלי ההחלטות במדינה ואת מעסיקיהם המתנחלים (לאן יפונו? מה יהיה גובה הפיצוי? וכמה יתפנו מרצון?). אותם פלסטינים עומדים לאבד את מקום עבודתם ומאוד מוטרדים מהיום שאחרי.

 

"אנחנו שומעים בחדשות שבאוגוסט ייצאו מגוש קטיף ומתפללים אינשאללה שזה לא יקרה. אני מבקש מאלוהים שלא ייצאו. למה? כי אם ייצאו מפה אין לי אוכל לילדים שלי". כך אומר ל-ynet מחמוד, בן 33 מחאן יונס. "כאן אני עובד בחממות, מבסוט, מפקח על 30 פועלים ומרוויח כסף טוב (90 שקלים ביום – פחות משכר המינימום במשק), כמו שלושה פועלים בעזה. שם יתנו לי משכורת של 30 שקלים לעבודה מ-6 בבוקר עד 6 בערב".

 

מחמוד ועימאד, שני מנהלי עבודה פלסטינים העובדים בחממות גוש קטיף, מספרים בגני טל על הלך הרוחות הקשה במחנה העובדים הפלסטינים בגוש קטיף ערב הפינוי (השמות בכתבה בדויים לבקשתם). בדומה למעסיקיהם היהודים גם הם מיואשים וגם להם אין אמון בתקשורת. לטענתם, אף אחד לא יכול לחלץ אותם ממר גורלם.

 

 

מחמוד עובד בגני טל כבר למעלה מ-18 שנים. כל יום הוא מאזין בדריכות לחדשות ומתפלל שישראל תחזור בה מתוכנית ההתנתקות. "אני נמצא כאן מאז שאני ילד. בעזה אין עבודה ואם החממות והבתים יישארו במקומם. רק אנשי אש"ף, אלה שעובדים בממשלה, יקבלו הכל. לנו לא יתנו כלום", הוא אומר.

 

ולמרות זאת הוא מאשים את מדינת ישראל בכל בעיותיו. לדעתו, אם לא הייתה עושה ישראל הסכמים עם הראיס הקודם ערפאת, מצבו היום היה טוב יותר: "פלסטינים ויהודים יכולים לחיות ביחד, ככה היה פעם. תראי איך כאן הכל פשוט. אני לא מאמין בדרך של איש מטוניס שמגיע אלינו ומנהל את המדינה. הם מצצו את הדם שלנו. אתם הבאתם לנו את הבלאגן הזה מההתחלה. לא עשיתם שלום עם העם הפלסטיני אלא עם בן אדם מטוניס. מה בסך הכל כולם רוצים? שנחיה בשלום אחד ליד השני".

 

מחמוד מספר שהרחוב בעזה ממורמר מאוד מיחס הממשל ודרכי התנהלותו. "באש"ף עושים מה שהם רוצים ולא מה שכולם רוצים. יש בחירות בעזה וכולם הולכים לצד החמאס. הלב של כולם מלא בגלל אש"ף ובגלל זה רוצים את החמאס. באש"ף נותנים עכשיו כסף, אומרים 'קח אלף שקל ותצביע לנו' אבל אף אחד לא מסכים. כי הלב שלנו מלא מכל מה שעשו לנו. איפה כל הכסף שהם קיבלו כדי לבנות לנו חממות בעזה? כולם נתנו לנו כסף - סין, יפן, בוש אבל איפה הוא? שקל אחד לא קיבלנו, הכל לקחו אש"ף ושמו בחשבון הבנק שלהם בתל אביב".

 

"אני עובד פה שנים, אין לי זכויות מאף אחד"

 

עימאד (35) עובד בחממה הסמוכה לזו בה עובד מחמוד. גם הוא מיואש מהמצב וסומך רק על נס משמיים שיצליח לשנות את מהלך העניינים. הוא עובד בגוש 17 שנה "וחקלאות זה הדבר היחיד שאני יודע לעשות".

 

גם הוא לא יודע איך יפרנס את ילדיו בעוד מספר חודשים: "אחרי ההתנתקות הילדים שלי ואני נצטרך לאכול חצץ. כל ההתנתקות הזאת היא בעיה גדולה. אני לא רוצה את האדמה הזאת. קחו אותה ותנו לי פרנסה. בכל מקרה אני לא אהנה מהקרקע הזאת. היא בשביל המפונקים, העשירים. בואי תיקחי את הבית שלי ותתני לי חצי מהפיצויים שמקבלים המתנחלים, או עבודה. אני יכול לגור בסוכה כל החיים שלי אבל העיקר שיהיה אוכל בשביל הילדים. גם התושבים כאן שמפנים אותם מחפשים פרנסה ולא בית. אני סומך על אלוהים, לפי דעתי ההתנתקות הזאת תצא לפועל 200%. לכן רק אלוהים יכול לעזור לי עם הפרנסה. לפני שנולדתי כבר היה כתוב לי מה יהיה איתי".

 

עימאד שותף לדעת חברו לעבודה כי הרשות הפלסטינית מושחתת מיסודה. לדעתו יצחק רבין ז"ל עשה טעות אותה ממשיך היום ראש הממשלה אריק שרון "שגוזל לנו את הפרנסה". עימאד: "הכי טוב לכולם לא לצאת כאן. אם תצאו מכאן מה יהיה? אצלנו יהיו עוד בעיות אבטלה ואצלכם עוד בעיות אבטלה. ומי יקבל את האדמה הזאת בכלל? לא העם. יש אצלנו הרבה שחיתות ואין מה לעשות. אנחנו עושים הפגנות בעזה, כבר לא מפחדים אבל זה לא עוזר. אומרים לנו כן, כן, משכנעים אותנו ללכת הבית ובסוף כלום לא משתנה.

 

"רבין שלכם, לפני שמת, הביא לנו מחלת סרטן עם השלום. עכשיו גם שרון רוצה שיגידו שהוא עשה שלום והוא יכניס לנו עוד מחלה יותר גרועה. אני אומר לך, לא צריך לעזוב. אם יתנו את גוש קטיף, את חושבת שיהיה שלום, שהכל יהיה בסדר? לא. לי כואב לראות את הילדים שלי ולדעת שעוד מעט לא יהיה להם אוכל".

 

ומה יהיה ביום שאחרי ההתנתקות? "בעלי החממות אמרו לנו שאם נשיג אישורים לעבוד בתוך הקו הירוק אז נמשיך לעבוד איתם". אבל הרעיון לא מעודד את מוחמד ועימאד.

 

הם סקפטיים לגבי מה שיקרה ביום שאחרי. מחמוד: "עד שבעל הבית שלי יבנה חממות חדשות זה ייקח זמן. שנה שנתיים, מה אני יעשה בינתיים? אין אצלנו דבר כזה לחסוך כסף. גם הממשלה שלכם לא חושבת בכלל לתת לנו פיצויים. אני עובד כאן שנים רבות אבל אין לנו זכויות מאף אחד. לבעל הבית שלי לא אכפת אם יהיה לנו אוכל לילדים או לא. גם הוא מסכן, בנה בית, בנה חממה ועכשיו לוקחים לו הכל".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן מרסיאנו
אחת החממות בגוש קטיף
צילום: אילן מרסיאנו
"מבסוט לעבוד בחממות"
מומלצים