שתף קטע נבחר

הומלסים בחיפה: "משקמים כמה עשרות בשנה"

בעשור האחרון הגיעו לחיפה עשרות דרי רחוב. כ-110 מהם טופלו בשנה האחרונה על-ידי גורמי הרווחה בעירייה. מנהל אגף הרווחה, פיני וגמן, אמר ל-ynet: "רבים מהם סובלים מבעיות נפשיות, אלכוהוליסטים או משתמשים בסמים"

פרשת חשיפת מעצרו של ניקולא בונר, החשוד ברצח ארבעה בני אדם, בהם שלושה דרי רחוב, מפנה שוב את הזרקור לאחת הבעיות הקשות בתחום הרווחה - ההומלסים. והפתרון לא נראה באופק. בחיפה מתמודדים בעשור האחרון עם עשרות דרי רחוב, המתגוררים בבתים נטושים בשכונת הדר, בחליסה ובוואדי ניסנס.

 

מנהל אגף הרווחה בעיריית חיפה, פיני וגמן, אמר ל-ynet בעקבות חשיפת הפרשה: "בחיפה טופלו בשנה האחרונה קרוב ל-110 דרי רחוב. יחידת דרי הרחוב בעירייה הצליחה להביא לשיקומם של כמה עשרות מהם".

 

רבים מבין מחוסרי הבית גרים בבתים המיועדים להריסה, שנאטמו בשל מצבם. חסרי הבית פורצים את האיטום, ומשתמשים בחדרים ללינה ולאחסנת חפציהם. חסרי בית נוספים מתגוררים בחוף הים, במבנים נטושים סמוך לטיילת בשכונת בת גלים, ובחורשות, כאשר מזג האוויר מאפשר זאת.

 

בשל חששם מרשויות החוק, מהווים מחוסרי הבית טרף קל להתנכלויות מצד ביריונים, ויש לא מעט מקרים של אלימות בינם לבין עצמם. מדי חורף מתים בישראל מספר דרי רחוב כתוצאה ממחלות, קור ושתיית אלכוהול. רק בחיפה מתו שניים מהם בחורף האחרון.

 

רבים אלכוהוליסטים ונרקומנים

 

לדברי מנהל אגף הרווחה בעיריית חיפה, תופעת דרי הרחוב התפתחה בחיפה רק בעשור האחרון. היחידה עובדת כשבע שנים: "רבים מההומלסים סובלים מבעיות נפשיות, חווים ניתוק קשרים עם המשפחה והחברה, חלקם מתוך בחירה. הם מרחיקים את עצמם מהחברה, אין להם תעודות זהות, הם לא מתרחצים, חלקם עוסקים בקיבוץ נדבות, רבים מהם אלכוהוליסטים או משתמשים בסמים".

 

עובדי היחידה, בראשה עומד עובד סוציאלי, מנסים לערוך רישום של דרי הרחוב, על מנת לאתרם במקרה הצורך. רבים אינם מעוניינים במגע עם הממסד, אולם מי שמעוניין מקבל סיוע בדיור ובשיקום, באמצעות עמותה בשם "בית החסד" הפועלת בחיפה.

 

העמותה מספקת לחסרי הבית מקום לינה, מקלחת וארוחות חמות, ובהמשך פועלת לקרב את מחוסר הבית חזרה לחברה. "הם מסייעים ליצור קשרים, לקבל תעודת זהות ובעקבותיה לקבל את זכויות הביטוח הלאומי המגיעות להם. בהמשך עוזרים למחוסר הבית למצוא לעצמו דיור, בסיוע ממשלתי, מקום עבודה, ואם יש לו משפחה, מסייעים לו לחדש עמה את הקשרים".

 

פיני וגמן העריך שעלות שיקומו של מחוסר בית עשויה להגיע לכ-20 אלף שקל בשנה. המימון מהמדינה, מהתקציב העירוני ומתרומות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
החשוד ברצח. ניקולא בונר
צילום: אחיה ראב"ד
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
אחת הקורבנות. ריטה וולמן
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
ולרי סוצנוב. נרצח
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
עוד קורבן. אלכסנדר לבנט
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
מומלצים