שתף קטע נבחר

צרפת: ראש הממשלה התפטר; דה-וילפן יחליפו

הנשיא שיראק הודיע כי ימנה את דומיניק דה-וילפן לתפקיד ראש הממשלה במקומו של ז'אן פייר ראפרן, שהודיע מוקדם יותר על התפטרותו. ראפרן התפטר בעקבות הכישלון של ההנהגה הצרפתית במשאל העם על חוקת האיחוד האירופי. חרף מאמצי הממשלה, רוב המצביעים הצרפתים דחו את החוקה והנחיתו מכה קשה על שיראק ועל עתיד האיחוד האירופי כולו

נשיא צרפת ז'אק שיראק הודיע היום (שלישי) כי ימנה את שר הפנים דומיניק דה-וילפן במקומו של ראש הממשלה המתפטר ז'אן-פייר ראפרן.

 

ראפרן הגיש את התפטרותו מוקדם יותר בעקבות המפלה שספגה ההנהגה הצרפתית נוכח ניצחון מתנגדי חוקת האיחוד האירופי במשאל העם שנערך ביום ראשון. ההתפטרות הייתה צפויה למדי; שיראק רמז עליה אחרי משאל העם כשהבטיח "שינויים בממשלתו" כדי להעניק לה "תנופה חדשה". עם זאת, בתגובה קצרה לתקשורת טען ראפרן, שהיה ראש ממשלה במשך שלוש שנים, כי החלטתו להתפטר אינה קשורה לתוצאות המשאל. 

 

המאבק על החוקה:

 

דה-וילפן הגיע לארמון האליזה דקות אחדות אחרי שהנשיא נפרד לשלום מראש ממשלתו המתפטר בלחיצת יד חמה על המדרגות לעיני העיתונאים.

 

דה-וילפן (51), היה שר החוץ של צרפת בשנים 2002-2004. הוא צבר מוניטין בינלאומי כאחד ממובילי ההתנגדות הצרפתית ליציאת ארה"ב למלחמה בעיראק. הוא נחשב לבן ברית קרוב של שיראק, אולם אינו נחשב לפופולרי בקרב המחוקקים הצרפתים בעיקר משום שלעולם לא נבחר לאף כהונה אלא מונה לתפקידים בזכות קשריו עם הנשיא. הוא צפוי להנהיג את הממשלה עד הבחירות לנשיאות ולפרלמנט ב-2007.

  

לפי שעה לא נמסרו פרטים על השינויים הנוספים שבוודאי יהיו בממשלה. שיראק צפוי להתייחס לנושא בנאום טלוויזיוני לאומה מאוחר יותר.

 

אולם בינתיים אמרו גורמים פוליטיים בצרפת כי ניקולא סרקוזי, מנהיג מפלגתו של שיראק ומי שנחשב יריבו הפוליטי המר, ימונה ככל הנראה במקום דה-וילפן לתפקיד שר הפנים.

 

סרקוזי נחשב לפוליטיקאי הפופולרי ביותר בצרפת שאינו מסתיר את שאיפתו להתמודד על הנשיאות ב-2007. הוא היה בעבר בן טיפוחיו של שיראק אולם השניים הסתכסכו. בהמשך, נוכח חשש כי יאבד את השלטון, אולץ שיראק למנות אותו לשר האוצר ואחר כך לשר הפנים. בתפקיד זה עשה סרקוזי חיל וצבר פופולריות רבה במלחמה הנחושה שניהל באלימות ובאנטישמיות. בהמשך נבחר לראשות מפלגתו של שיראק ואז אולץ להתפטר מתפקידו.

 

ראפרן הגיש הבוקר את התפטרותו לשיראק והנשיא קיבל אותה. אתמול נפגשו השניים למשך שלושים דקות, אולם בתום הפגישה לא נמסרה כל הודעה. סוכנות הידיעות איי.פי דיווחה כי במהלך הפגישה נראו עוזריו של רפראן אורזים מסמכים בקופסאות.

 

תבוסה לשיראק; מכה לאיחוד

 

במשאל העם ביום ראשון הצביעו כ-55 אחוז נגד אישרור חוקת האיחוד האירופי לעומת כ-45 אחוז שהצביעו בעד. התנגדות זו נחשבת כמכה קשה ליוקרתו של שיראק, שתמך באישרור החוקה, ואך יותר מכך - מפלה קשה לאיחוד האירופי.

 

החוקה מגדירה את קווי היסוד של האיחוד, את אופן פעילותו, את הקשרים בין המדינות החברות ואת חלוקת הסמכויות בין ההנהגה בבריסל ובין הממשלות בבירות השונות. הצורך בחוקה נולד לאחר שבהנהגת האיחוד הבינו ששלל האמנות וההסכמים שעליהם מושתת האיחוד כשהיה מורכב מ-15 חברות, אינם מתאימים עוד לאיחוד מורחב בן 25 מדינות, ששואף להתרחב עוד בעתיד, ושיש צורך במסמך כוללני ומפורט.

 

כדי שתיכנס לתוקף היו צריכות כל 25 חברות האיחוד לאשרר אותה, אולם הדחיה הצרפתית מעמידה בספק את עתידה. הולנד היא המדינה האירופית הבאה בה ייערך משאל עם דומה ביום רביעי. הסקרים חוזים כי גם שם יידחו המצביעים את החוקה. אם אכן יתאמתו הסקרים - יחרץ דינה של החוקה והליך האישרור בשאר המדינות יוקפא.

 

ב-16 ביוני צפוי פגישה של ראשי מדינות האיחוד האירופי. אם ציבור המצביעים בהולנד ידחה את החוקה, עשויים המנהיגים להחליט להוריד אותה כליל מסדר היום.


פורסם לראשונה 30/05/2005 19:10

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ימונה. דה-וילפן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ראפרן. התפטר
צילום: רויטרס
מומלצים