שתף קטע נבחר

מכה לאיחוד ולשיראק: צרפת אמרה "לא" לחוקה

האיחוד האירופי נקלע למשבר החריף בתולדותיו: דווקא צרפת המייסדת דחתה במשאל עם את החוקה החדשה, שקובעת נשיא אחד ושר חוץ. שיראק, שהטיל את כל כובד משקלו ויוקרתו על החוקה: "מכבד" את הכרעת העם, אך טוען: "זה יקשה על קידום האינטרסים שלנו באיחוד"

מכה קשה לאיחוד האירופי וליוקרתו של נשיא צרפת: הצרפתים אמרו "לא" חד וברור לחוקת האיחוד האירופי.

 

לאחר ספירת הקולות במשאל העם שנערך אתמול (יום א') עולה כי 54.87 אחוזים הצביעו "לא" לעומת 45.13 אחוזים שהצביעו "כן". שיעור ההצבעה היה גבוה מהמצופה ועמד על כ-70 אחוזים.

 

מדובר במפלה קשה לאיחוד האירופי, מכה קשה ליוקרתו של נשיא צרפת ז'אק שיראק ומבוכה גדולה לצרפת, שדחתה את חוקת האיחוד שהיא אחת מהמדינות המייסדות שלו. המשמעות, לפחות באופן המיידי, היא שהחוקה האירופית במתכונתה הנוכחית לא תזכה לאישרור בכל 25 חברות האיחוד ולפיכך לא תוכל להיכנס לתוקף.

 

 

נשיא צרפת, ז'אק שיראק, אמר בתגובה כי התנגדותה של ארצו לחוקה תקשה על קידום האינטרסים של צרפת מול האיחוד. "ההחלטה הזו יוצרת באופן בלתי נמנע קושי רב להגן על האינטרסים שלנו באיחוד האירופי", אמר שיראק בטלוויזיה הצרפתית.

 

נשיא נציבות האיחוד האירופי, ז'וז'ה מנואל ברוזו, אמר כי דחיית החוקה האירופית על ידי צרפת לא תביא ל"מותה של החוקה". כאשר נשאל האם החוקה מתה, השיב ברוסו: ""אינני חושב שניתן לומר זאת".  

 

המנהיג הלאומני לה-פן, כמו גם פוליטיקאים בכירים אחרים, מיהרו לקרוא לנשיא, ז'אק שיראק, להסיק מסקנות ולהתפטר. המנהיג, שהטיל את כל כובד משקלו ויוקרתו על אישור החוקה, אמר מצידו שהוא "מכבד" את הכרעת העם. שיראק הוסיף כי "צרפת היא עדיין המדינה המייסדת של האיחוד, וברור שהיא נשארת בו. תשע מדינות כבר אמרו 'כן', ובינתיים נפעל במסגרת הכללים שהותוו". 

 

התוצאות היו צפויות: עשרות סקרים רצופים שנערכו בצרפת טרם ההצבעה חזו שהציבור יגיד "לא" לחוקה, וישים לאל את המאמצים להצעיד את אירופה - מחופי האוקיינוס האטלנטי ועד גבול אוקראינה - לדרך משותפת וחדשה.   

 

קרוב ל-42 מיליון בעלי זכות בחירה נקראו להגיע לקלפיות ולהביע את עמדתם בסוגיה שחצתה את הציבור הצרפתי ועוררה - באופן מפתיע לטענת הפרשנים - דיון ציבורי ער וסוער. עד כדי כך היו הרוחות סוערות עד שהמשטרה – מחשש לגל של מהומות עם פירסום התוצאות – סגרה כמה יציאות של המטרו המובילות לשדרת "שאנז אליזה".

 

אלא שהוויכוח היה שטחי. רוב הצרפתים לא התעמקו כלל בסוגיה העקרונית שעל הפרק, ולא טרחו כלל לקרוא את המסמך עב הכרס שגם נשלח היישר לתיבות הדואר שלהם. ההערכה היא שרובם השתמשו במשאל כדי להביע את תסכולם מהמדיניות של הממשלה הימנית-שמרנית ולנקום בנשיא שיראק ובראש הממשלה שלו ז'אן פייר ראפרן.

 

החוקה מגדירה את קווי היסוד של האיחוד, את אופן פעילותו, את הקשרים בין המדינות החברות ואת חלוקת הסמכויות בין ההנהגה בבריסל ובין הממשלות בבירות השונות. הצורך בחוקה נולד לאחר שבהנהגת האיחוד הבינו ששלל האמנות וההסכמים שעליהם מושתת האיחוד כשהיה מורכב מ-15 חברות, אינם מתאימים עוד לאיחוד מורחב בן 25 מדינות, ששואף להתרחב עוד בעתיד, ושיש צורך במסמך כוללני ומפורט.

 

תשע מדינות אישררו עד כה את החוקה. כולן עשו שאת באמצעות הצבעה בפרלמנט למעט ספרד שהייתה היחידה שאישררה את החוקה במשאל עם תחילה.

 

בלבול, מבוכה וקיפאון

 

שיראק וממשלתו דחקו בשבועות האחרונים בציבור להצביע "כן" באומרם כי החוקה היא עתידה של אירופה ואמירת "כן" תחזק את צרפת באיחוד. המתנגדים – מכל רחבי הקשת הפוליטית הצרפתית – קראו לומר "לא". הם טענו כי החוקה תכרסם באופן החברתי של האיחוד ושל צרפת, תכרסם במעמדה של צרפת באיחוד לטובת מדינות מזרח אירופה, תגרום לנדידת ידיים עובדות והשקעות למזרח אירופה ולאסיה ותבטיח את צירוף טורקיה לאיחוד – מהלך שרוב הצרפתים מתנגדים לו.

 

בזירה הפנים צרפתית, ההשלכות המיידיות של דחיית החוקה יהיו ככל הנראה חילופי גברי בממשלה. שיראק כבר רמז לפני משאל העם, בניסיון אחרון לגייס תמיכה, כי ישקול לפטר את ראפרן הלא-פופולרי. ההערכות הן כי ימנה תחתיו את שר הפנים, דומיניק דה-וילפן.

 

בנוסף, פרשנים מעריכים כי הכישלון של שיראק, שממילא דישדש בסקרים, יחרוץ את גורלו והוא לא יתמודד לכהונה שלישית בבחירות לנשיאות ב-2007. מדובר גם בפגיעה קשה ביוקרה של צרפת, שדחתה היום את חוקת האיחוד שהיא אחת המדינות המייסדות שלו ואחד המנועים הבולטים שלו.

 

בזירה הבינלאומית מדובר בכישלון חרוץ לאיחוד, כזה שיחליש אותו פוליטית מול ארצות הברית - וכלכלית מול אסיה. פרשנים ציינו כי האיחוד ישקע כעת לתקופה של מבוכה, בילבול וקיפאון, שיגבילו אותו בזירה הבינלאומית. ההערכה היא שגם האירו יספוג זעזוע ושלאירופה יקח זמן מה להתאושש מהמכה שניחתה עליה.

 

פרשנים מעריכים שהדחייה הצרפתית של החוקה רק תחזק את מחנה ה"לא" בהולנד, שם תעמוד החוקה למשאל עם ביום רביעי. הסקרים האחרונים בהולנד חוזים שגם זם תידחה החוקה - מה שיכה אותה מכה ניצחת.

 

אחת השאלות המעניינות היא מה יהיה גורלה של החוקה כעת. שיראק קרא אמש לשאר חברות האיחוד להמשיך בתהליך האישרור של החוקה חרף הדחייה הצרפתית, למרות שלאישרור שלהן לא תהיה כל תכלית כעת.

 

כעת נשואות עיני האירופים להולנד. אם גם שם ינצחו אומרי ה"לא", תהיה החוקה במצב אנוש וספק אם תתאושש. פרשנים חוזים כי במצב כזה, יעדיפו מנהיגי המדינות להקפיא את תהליך האישרור ולאפשר למנסחי החוקה לערוך בה שינויים בטרם תובא שוב למבחן הציבור. מנסח החוקה, נשיא צרפת לשעבר ואלרי ז'יסקר ד'אסטן, אמר כי מדינות שידחו את החוקה יתבקשו להצביע עליה פעם נוספת.


פורסם לראשונה 29/05/2005 23:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מכבד את ההכרעה. שיראק
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
פתקי הצבעה בצרפת
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אמרו "לא" לחוקה
צילום: רויטרס
מומלצים