שתף קטע נבחר

דו"ח: ריכוזיות הבנקים בירידה, אבל עדיין גבוהה

מתוך דו"ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל: משקלם של הבנקים במערכת הפיננסית ירד מ-78% בשנים 2000-2001 ל-74% אשתקד. בייחוד ניכרת הירידה בפיקדונות הסקטור הפרטי בבנקים ובאשראי הבנקאי. עם זאת, רק חלק קטן מהסקטור העסקי נהנה כיום מנגישות לאשראי ממקורות אחרים, בעוד הרוב עדיין נשען על הבנקים

"במהלך שנת 2004 נמשכה מגמת הירידה במשקל הבנקים במערכת הפיננסית, ובייחוד ניכרת הירידה בפיקדונות הסקטור הפרטי בבנקים ובאשראי הבנקאי". כך מציינים בבנק ישראל בדו"ח היציבות הפיננסית שיפורסם השבוע. "עם זאת, רק חלק קטן מהסקטור העסקי נהנה כיום מנגישות לאשראי ממקורות אחרים, בעוד הרוב עדיין נשען על הבנקים".

 

"כך", מצביעים בדו"ח, "משקלם של הבנקים במאזן הסקטור הפיננסי, ירד מ-78% בשנים 2000-2001 ל-74% אשתקד. משקלם בסך האשראי לסקטור הפרטי ולסקטור העסקי במשק ירד ב-4 שנים האחרונות בשיעורים של 4%-7%.

 

"כמו כן, נמשכה גם השנה הירידה במשקלם של נכסי קופות הגמל המנוהלים בבנקים, על רקע המעבר בשנים האחרונות של עמיתים לקופות פרטיות".

 

"במקביל לצמצום באשראי הבנקאי לסקטור העסקי בשנים האחרונות, החל לגדול האשראי החוץ-בנקאי לסקטור זה. בשלוש השנים האחרונות אשראי זה ירד במצטבר ב-14 מיליארד שקל. יתרה מזאת, כאשר לוקחים רק את האשראי לסקטור העסקי המגיע מהבנקים בלבד ללא קופות הגמל, הירידה הריאלית בכמות האשראי לסקטור העסקי בשלוש השנים האחרונות היא אף גבוהה יותר, ומגיעה לכ-24 מיליארד שקל".

 

"מנגד, האשראי החוץ בנקאי צמח בשנים האחרונות באופן עקבי וניכר. רק בשנה האחרונה גדל האשראי לסקטור העסקי ממקורות אחרים בכמעט 21% שהם כ-21 מיליארד שקל". 

 

עוד מצוין בדו"ח, כי "השנה בלט גם הגידול המשמעותי ביתרות האג"ח הסחיר שמחזיקים משקי הבית (בעיקר דרך קרנות נאמנות ומנהלי תיקים). הסטת מקורות המימון של הסקטור העסקי מהבנקים לטובת המוסדות הפיננסיים האחרים והשווקים, משקפת, והשנה אף ביתר שאת, את התחרות המתהווה בשוק האשראי, ואשר צפויה להימשך ולהתעצם בשנים הבאות".

 

"מגמה זו תורמת ליציבות הפיננסית בכך שהיא מפחיתה את התלות באשראי הבנקאי, מעשירה את מקורות המימון של נוטלי האשראי, מקטינה את ריכוזיות האשראי במשק ואת החשיפה של הבנקים ללווים גדולים, ותורמת לפיתוחו של שוק ההון", מסבירים בבנק.

 

"עם זאת, כיום רק חלק קטן מהסקטור העסקי נהנה מהנגישות לאשראי ממקורות אחרים - לרוב אלו הן פירמות גדולות ומבוססות שיכולות להנפיק אג"ח סחיר בבורסה או אג"ח פרטי למוסדיים, בעוד הרוב עדיין נשען על האשראי מהבנקים, ומשקלו בסך האשראי לסקטור העסקי עוד לא מספיק גבוה (כ-24%)". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נמשך המעבר לקופ"ג הפרטיות
מומלצים