שתף קטע נבחר

השרים אישרו שיחרור 400 אסירים, נתניהו התנגד

בכך הושלם שחרורם של 900 האסירים, שעליהם סוכם בהבנות שארם בחודש פברואר. ראש השב"כ תמך: "רשימת האסירים הצפויים להשתחרר זה הרע במיעוטו, האחוזים של אלה שחוזרים לסורם אינם גבוהים". במהלך הישיבה פרץ עימות בין השרים פרס ונתניהו. פרס: "אתם מרסקים את הסדרי אוסלו". נתניהו הגיב: "אוסלו הוביל למדינת חמאס"

הקלות לפלסטינים: במסגרת הבנות שארם, אישרה היום (א') הממשלה שיחרור 400 אסירים, ברוב של 18 שרים בעד ושלושה נגד, בהם: השרים בנימין נתניהו, דני נוה וישראל כץ.

 

ראש הממשלה הסביר את תמיכתו בשיחרור האסירים: "חשוב לישראל לעמוד בהתחיבויות שלקחנו על עצמנו בשארם. זה לא אומר שאנחנו מרוצים באופן מלא מפעולות אבו מאזן והרשות הפלסטינית. מי שחושב שיהיה מעבר ישיר מההתנתקות ל'מפת הדרכים' טועה, צריכים להתקיים דברים רבים לפני ועד כה לא מצאתי שינוי". שרון הדגיש שלא מצא בנושא הזה גם שינוי בעמדה האמריקנית, לדבריו: "יש לקיים את החלטת ההמשלה בעניין שיחרור האסירים כי זה מקל עלינו".

  

ראש הממשלה אמר עוד: "לישראל יש טענות כלפי הפלסטינים ואפילו קשות מאוד בנוגע לישום הבנות שארם, אולם דוקא אלה הסבורים כי אירועי החודשים הקרובים עלולים לחזק כוחות טרור קיצוניים, ודאי מבינים את הצורך בחיזוק הגורם המרכזי המתון ברשות הפלסטינית ולקיים את שהתחייבנו".

 

שר האוצר, בנימין נתניהו, מתח לפני הישיבה ביקורת על הכוונה לשחרר אסירים פלסטינים בעוד שהם לא פועלים נגד הטרור: "הפלסטינים נכשלו בפעולה נגד ארגוני הטרור הללו. לכן אני לא רואה שום סיבה שבשעה שהרמטכ"ל ואחרים מתריעים על התחזקות החמאס - לתת להם פרס".

 

ראש השב"כ, יובל דיסקין, התייחס לשיחרור האסירים ואמר: "רשימת האסירים הצפויים להשתחרר זה הרע במיעוטו, האחוזים של אלה שחוזרים לסורם אינם גבוהים". בסקירה ביטחונית ראשונה שלו בפני הממשלה כראש השירות, אמר דיסקין כי ראש הרשות אבו-מאזן "מתנגד לטרור ואינו רואה בו דבר שמקדם את העניין הפלסטיני, אך בין זה לבין פעילות בשטח - המרחק רב".

 

שרון מתח ביקורת על שרים שנפגשים עם פלסטינים ורמז בעיקר לשר חיים רמון: "יש אנשים שמקיימים פגישות עם פלסטינים. אני רוצה לומר לכם שבעיניהם זה מעורר צחוק ולעג ולא צריך שכל אחד ירוץ ויתפוס בשולי בגדו של פלסטיני. אני מבקש להתנהג בצורה מכובדת. אם היה יוצא לכם לשמוע מה הערבים אומרים על זה, לא הייתם הולכים בכלל".

 

השיחרור - עוד צעד במסגרת ההבנות

 

עם שיחרור 400 האסירים מושלם שחרור של 900 אסירים, צעד שסוכם במסגרת הבנות שארם בחודש פברואר. אם לא יהיו עיכובים של הרגע האחרון, ייתכן שהם ישוחררו כבר בסוף השבוע הקרוב.

 

ישראל הגמישה את הקריטריון שהיה נהוג בעבר, לפיו לא ישוחררו אסירים שלא ריצו שני שלישים מעונשם, משום שלא היו מספיק אסירים שניתן היה לשחרר לפי קריטריון זה. לכן, רוב 400 האסירים שישוחררו בקרוב לא ריצו שני שלישים מעונשם. עם זאת, נותר בעינו הקריטריון שהאסירים שישוחררו אינם עם "דם על הידיים".

 

לאחר שהממשלה תאשר עקרונית את שחרור האסירים, תועבר הרשימה שהוכנה על-ידי ועדה בראשות מנכ"ל משרד המשפטים לוועדת השרים לענייני שחרור אסירים. זו תאשרר את הרשימה. בוועדה בראשות מנכ"ל משרד המשפטים, אהרון אברמוביץ', ישבו נציגי השב"כ, שירות בתי הסוהר, המשטרה וגורמים נוספים. הוועדה בחנה את רמת הסכנה הנשקפת מכל אסיר.

 

שר הבריאות, דני נוה, מתנגד לשחרור 400 האסירים הפלסטינים, "זו תהיה טעות קשה ומסר רע לעתיד לשחרר מחבלים בזמן שהפלסטינים ממשיכים בניסיונות הפיגוע שלהם ולא עושים דבר נגד תשתיות הטרור".

  

בחודש פברואר שוחררו 500 האסירים, בהם 4 אסירות, מארבע נקודות בגדה ובמחסום ארז ברצועה. גם ברשימה ההיא לא היו אסירים עם "דם על הידיים", אך היו אסירים רבים שהיו מעורבים בפיגועי ירי, וכאלו שתכננו פיגועי התאבדות אך לא הצליחו לרצוח ישראלים. נציג המדינה, עו"ד דני חורין, הודה בדיון בבג"ץ כי 180 מתוך 500 האסירים המשוחררים ריצו פחות משני שלישים מעונשם.

 

עימות: להמשיך או לא להמשיך את אוסלו?

 

כל גורמי הבטחון אמרו במהלך הדיון בממשלה שהרשות מביאה תוצאות יש רגיעה ויש שינוי בכוונות של אבו מאזן, אולם עדיין אין מספיק פעילות לסיכול הטרור. השרים פרס ונתניהו התעמתו. 

פרס: "אתם מרסקים את הסדרי אוסלו ופוגעים בתהליך המדיני".

נתניהו: "אוסלו הוביל למדינת חמאס".

פרס: "אתה כראש ממשלה לא ביטלת את אוסלו, ואם אתה רוצה להבטיח מדינה פלסטינית דמוקרטית, המשך בתהליך. זאת הדרך היחידה".

שרון התערב: "כל אחד אומר את מה שהוא חושב מסיבות אלה ואחרות".

 

רמון ובן-אליעזר טענו כי יש לחזק את אבו מאזן. השר יצחק הרצוג אמר: "בידינו למנוע את ההידרדרות ביום שאחרי ההתנתקות. יש גורמים סביב השולחן הזה שיש להם חזון, שנלך לעימות. הכל תלוי בנו וברשות הפלסטינית. אבו מאזן מגובה כיום בתמיכה בינלאומית ואנחנו צריכים לחזקו באמצעות מחוות, תוך הצבת יעדים ברורים לפירוק תשתיות הטרור".

  

שרון מתח בישיבת הממשלה ביקורת על שרים שאינם מגיעים לדיונים ולהצבעות בכנסת, אפילו לא להצבעות על הצעות שלהם: "מאז שכונסה הכנסת יש שרים שלא מגיעים לדיונים ולהצבעות. לא ייתכן מצב ששר יושב במזנון או עומד בחוץ - ולא נכנס להצבעה". שרון הודיע שישוחח על כך עם יו"ר הקואליציה, ואמר שלא ייתכן להעלות הצעות של שרים כאלו.

 

שרת התקשורת, דליה איציק, תקפה בישיבה בחריפות את התנהלותו של משרד החינוך בכל הקשור לדו"ח דוברת: "נראה שהמשרד הכריז מלחמה על המורים. משפילים ומעליבים אותם, ומשתמשים בהם כקלפי משחק. אין רפורמה בלי מורים, וכדאי שתפנימו זאת".

 

הפלסטינים: זאת החלטה חד צדדית

 

יושב ראש הוועד למען האסירים ברשות הפלסטינית, עיסא קראקע תוקף את החלטת הממשלה. בשיחה ל-ynet אומר קראקע כי "מדובר בהחלטה חד-צדדית של ממשלת ישראל שמעידה על זלזול מוחלט בצד הפלסטיני, וזלזול בוועדה הפלסטינית שמנהלת את המשא-ומתן עם הצד הישראלי בעניין האסירים".

 

קראקע אומר כי ההחלטה היא גם זילזול בהבנות שארם א-שייח', שכן לדבריו אין בה כל חדש. לדבריו, "ההחלטה היא זהה לשחרורים קודמים, שעה שאנו דרשנו לשנות את הגישה ולשנות את הקריטריונים לשחרורים, במיוחד לקביעת לו"ז ברור לשחרור כל האסירים". קראקע אומר עוד כי ההחלטה אינה פותרת במאומה את בעיית האסירים הפלסטינים, והיא רק תוביל למתיחות בין האסירים ובתוך בתי הכלא.


פורסם לראשונה 28/05/2005 11:14

 

בהכנת הידיעה השתתף עלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
אסירים ביטחוניים
צילום: דובר צה"ל
צילום: רויטרס
נתניהו. התנגד
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
דיסקין. הופעה ראשונה
צילום: איי פי
מומלצים