שתף קטע נבחר

סקירת העיתונות הערבית לסוף השבוע

סערה בוואדי ערה: ארגון נשים מבקש לקדם פרשנות "נשית" של הקוראן; סערה גם מעבר לגבול: משלחת של ספרים חזרה מפסטיבל בינלאומי לספרות בדמשק; בבית ג'אן זועמים על עוד תאונת ציד קטלנית, ורומזים כי המדינה לא מוציאה את כלי הנשק מידי התושבים כי היא חומדת את תשלומי האגרות היקרות, וח"כ מח'ול קיבל הבטחה: בקרוב יהיו שלטים בערבית בטרמינל 3. מה מפרסמים העיתונים הערבים בסוף השבוע

פנורמה

 

רגע האמת של סכנין: דריכות במגזר הערבי לקראת המשחק הגורלי של קבוצת הכדורגל בני סכנין במסגרת המחזור האחרון של ליגת העל המשחק שייקבע האם הקבוצה תישאר בליגה והעיתון "פנורמה" הקדיש לו סיקור נרחב.

 

"זה משחק לחיים ולמוות. הכל תלוי בנו. אם נשחק עד הדקה ה-90 ננצח", אומר שחקן הקבוצה עבד רבאח. "גם חיפה ובאר שבע רוצות להישאר בליגה אולם אנחנו חייבים להתייחס למשחק שלנו מול אשדוד כאילו הוא גמר גביע המדינה".

 

"אם סכנין תרד ליגה זה יהיה אסון למגזר הערבי", אמר הישאם זועבי, שחקן העבר והמאמן המצליח. "אם שלמה שרף היה מאמן הקבוצה הוא היה אומר להם - אני לא מסתפק בזיעה אלא רוצה דם על המגרש", אמר המאמן ושחקן הנבחרת לשעבר זהי ארמלי. לעומתם, ריפעת טורק, שחקן העבר של הפועל תל אביב, אמר כי קבוצתו ניצלה ונשארה בליגת העל רק תודות לניסיון של שחקניה, שחסר לסכנין.

   

מבט נשי: פרשת חילול הקוראן, שהיה או לא היה, מסעירה גם את ואדי ערה. בסימפוזיון שנערך השבוע ספגו שתי נשים העומדות בראש אגודת "נשים ואופקים" מכפר קרע ביקורת קשה בטענה כי הן כופרות שרוצות לסלף את הקוראן. יושבת הראש של האגודה מרוות עומרי והמנהלת סאידה מוחסן ביאסי ספגו התקפות חריפות בשל מה שהוגדר כניסיונות לפרש את הקוראן באופן חדש ופמיניסטי שמעניק זכויות לנשים באופן בלתי מקובל.

 

בסימפוזיון השתתף גם ראש הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית, השייח אברהים סרסור, הידוע במתינותו, שאמר: "אין פירושים של גברים ופירושים של נשים לקוראן. יש פירוש אחד ואסור לפרש אותו מנקודת ראות נשית או גברית".

 

אולם למרות דברים אלה הותקפו השתיים במסגדים בחריפות. "מה שהתכוונו לומר הוא שאנחנו רוצות שתיפתח בפנינו האפשרות לקרוא את פסוקי הקוראן גם מנקודת ראות נשית", אמרה עומרי.

 

ספרות חוצה גבולות

 

15 מעצבי שיער מהמגזר הערבי חזרו השבוע לארץ מבילוי של שבוע בסוריה, שם לקחו חלק בפסטיבל הבינלאומי לספרות. למרות שאיחרו להגיע לסוריה בגלל קשיים במעבר הגבול, הם סיפרו כי התקבלו בחום ומארחיהם הסורים פתחו בפניהם פסטיבל מיוחד. לדברי חברי המשלחת, הם חשו באהבה גדולה כלפי ערביי ישראל ועמדו מקרוב על המצב בסוריה.

 

ראש המשלחת, מסעוד ותד, סיפר: "נהנינו מאוד, וגם דבקנו בשליחותינו בתחום הספרות ולא עסקנו בפוליטיקה. האמנות אינה עוסקת בפוליטיקה".

 

כול אל-ערב

 

ציד קטלני: תושבי בית ג'אן לא יכולים יותר. אחרי שחמישה מתושבי הכפר נהרגו במהלך עשרת החודשים האחרונים בתאונות ציד, הם חשים שהמשטרה אינה עושה דבר בעניין. לדבריהם, הם פנו למשטרה לא אחת בבקשה שתוציא את כלי הנשק מהכפר, אך ללא הועיל. לדעתם העניין פשוט - המדינה מעדיפה שכלי הנשק יישארו בידי התושבים, שכן מדובר באינטרס כלכלי: חידוש רשיון לכלי נשק עולה למעלה מ-4,000 שקלים חדשים והאגרה מעשירה את קופת המדינה.

 

הדיון בנושא זה שב ועלה השבוע לאחר מותו הטראגי של השייח סאלח דחרוג', בן 57. השייח דחרוג' נורה במהלך תאונת ציד, וההמונים שליוו אותו מקווים שזאת תהיה התאונה האחרונה, אך יודעים שהסיכויים לכך קלושים.

 

נכשלו במבחן: משרד החינוך ביטל השבוע את בחינת הבגרות באנגלית שנועדה להיערך במספר בתי ספר תיכוניים בעראבה. הסיבה: נציגי משרד החינוך התלוננו במשטרת משגב על כך שעיקרי הבחינה הודלפו לנבחנים שעות אחדות לפני שהיו אמורים להיבחן.

 

מפקח מטעם משרד החינוך, עבדאללה חטיב, אישר כי ישנם עדים להדלפת השאלות וכי במשרד פועלים לחסל את התופעה של רמאות במבחנים שפוגעת בסיכויי התלמידים להתקבל לאוניברסיטאות. לדבריו, ישנם מקרים רבים של רמאות במגזר הערבי וכי כל היודע דבר בעניין עליו לדווח למשרד החינוך. "נגבה עדות מכל המעורבים. אם מישהו יימצא אשם - יינקטו נגדו צעדים", אמר.

 

ראש מועצת עראבה, עלי עאסלה, הגיב בזעם ואמר כי ישנם אנשים חסרי מוסר המעוניינים לערב את תיכון עראבה בעניין, אולם אין לאיש בעראבה קשר לנושא. "אני אומר באופן ברור ונחרץ: המבחן לא הודלף בעראבה או במקום הקרוב לעראבה", אמר.

 

א-סינארה

 

המשבר בכנסיה היוונית-אורתודוכסית: השבוע החליטה המועצה העליונה של הכנסיה היוונית-אורתודוכסית באיסטנבול למשוך את ההכרה בפטריארך של ירושלים, איריניאוס הראשון. על-פי הדיווחים, גם עבדאללה מלך ירדן עשה זאת אולם דווקא יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, טרם אישר החלטה דומה של ממשלתו.

 

מאז התפוצצה הפרשה לפיה הכנסיה מכרה מתחמי נדל"ן בעיר העתיקה לידי ארגונים יהודיים, רתחו הפלסטינים מזעם. אולם בשעה שמרבית הגורמים הרלבנטיים משכו את הכרתם בפאטריארך, דווקא מנהיג הפלסטינים טרם עשה זאת. גורמים פלסטינים תלו זאת בין היתר בכך שאבו מאזן ממתין שוועדה החקירה שמונתה לחקור את העניין תסיים את עבודתה.

 

נתב"ג 2000 – בקרוב גם בערבית: מנכ"ל רשות שדות התעופה, גבי אופיר, התחייב שבקרוב יוצבו בשטח השדה גם שלטים בערבית. זאת, לאחר שחבר הכנסת עיסאם מח'ול (חד"ש) פנה בכתב לשר התחבורה, מאיר שטרית, בטענה כי אין שלטים בערבית בשדה התעופה החדש של ישראל. בתשובה שנמסרה לח"כ מח'ול נאמר לו כי השלטים יוצבו עד סוף חודש מאי.

 

"שלטים בערבית הם דבר בסיסי עבור האזרחים הערביים בישראל, ולשם שינוי העמדה הגזענית בנושא", אמר ח"כ מח'ול. לדבריו, השלטים בערבית נועדו גם לגרום לעובדים במל להבין כי השפה הערבית היא שפה רשמית במדינה, וכי טבעי הוא שתופיע על שלטים ציבוריים. הוא הבטיח כי ימשיך להיאבק בנושא וכי יבקר בקרוב יחד עם סגן השר מיכאל מלכיאור כדי לבדוק אם ההבטחה מולאה.

 

סאות אל-חק ואל-חורייה

 

סולידריות מוסלמית: פרשיית חילול הקוראן בגוואנטנמו, שהיתה או לא היתה, מסרבת לרדת מהכותרות. מאות משתתפים נאספו בצהרי יום רביעי מול שגרירות ארה"ב בתל אביב כדי למחות על חילול כבוד הקוראן על ידי החוקרים האמריקנים במתקן המעצר שבקובה.

 

המפגינים הניפו שלטים בערבית, עברית ואנגלית, המגנים את המדיניות האמריקנית כלפי האיסלאם והמוסלמים, ואת חילול כבודו הקוראן, וקראו קריאות נכד אמריקה.

 

"הפגנה זו באה בהמשך לשרשרת פעילויות שהתנועה האסלאמית מבצעת כדי לתמוך בקוראן מול הפגיעה שביצעו חיות הפרא של התקופה", אמר סגן ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח כמאל חטיב. לדבריו, פעולות אלה יימשכו בהפגנה שמתוכננת היום בנצרת כחלק מפעולות ההזדהות העולמיות בנושא.

 

ועוד מהשייח' כמאל חטיב. גורמי ביטחון מנעו ממנו לטוס ללונדון ולהשתתף בדיוני "המועדון הפלסטיני בבריטניה". על פי הדיווח, משטרת העמקים זימנה אותו ביום רביעי בערב לתחנה שם הבהיר לו קצין החקירות כי הוועידה עויינת את המדינה ואיננה חוקית משום שתנועת החמאס היא זו שמממנת אותה. 

 

"מדובר בהמשך ההתנכלות לזכותנו האנושית להביע את דעתנו, ובהמשך להצרת צעדיה של התנועה האיסלאמית והמגזר הערבי. מעצרם של מנהיגי התנועה היתה רק פרק שלא השביע את המוסד הבטחוני והפוליטי", אמר חטיב.

 

"זו התנהגות מביישת דומה לרפובליקת בננות בדרום אמריקה, אפריקה והרפובליקות הסובייטיות לשעבר. קראו לי 15 שעות לפני מועד נסיעתי וזוהי תקיפה של זכויות הפרט שלי". הוא הבטיח כי גם צעד זה לא ימנע ממנו להמשיך ולפעול למען עמו, למרות ההגבלות שמטיל "החוק המכונה 'המלחמה בטרור'", כהגדרתו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלעד קוולרציק
דריכות. שחקן סכנין עבאס סוואן
צילום: גלעד קוולרציק
שערה גם בדמשק. פסטיבל ספרות
גם בערבית. טרמינל 3
צילום: גלעד קוולרציק
צילום: רויטרס
סערה בואדי ערה. נשים והקוראן
צילום: רויטרס
מומלצים