שתף קטע נבחר

אביה של בת 12 עצורה: "לא מאפשרים לנו לבקרה"

8 קטינות שהשתתפו במבצע חסימות הכבישים הגדול של מתנגדי ההתנתקות עצורות עדיין במעשיהו. מי אחראי לכך שילדות בנות 12 ו-14 יושבות בבית המעצר? בתי המשפט, שלא מוכנים לשחררן עד שיזדהו, או ההורים, ששולחים אותן להילחם מלחמות פוליטיות? קדמן: "ההורים עושים עוול לילדים, דרישת המשטרה לזיהוי היא הגיונית, העצורים שוברים את הכללים רק מהצד שלהם ודורשים שהצד השני ישמור על זכויותיהם"

"כל הצדדים  צריכים להתאמץ לשחרר את הקטינים העצורים, הן המערכת המשפטית והן המשפחות. מערכות החוק צריכות למחול על כבודן, ולא לנהל מאבקי כוח על חשבון הילדים. אלה לא קטינים שסיגלו לעצמם אורח חיים עברייני, והם לא מהווים סכנה לעצמם או לציבור. מצד שני, לא יכול להיות שההורים מנהלים מאבק על גב הילדים. אי אפשר לעשות פרינציפים למדינה על חשבון ילדה שיושבת בכלא. את המאבק צריכים לנהל המבוגרים ולא הצעירים, אבל חלק מההורים שולחים את הילדים לצמתים. ההורים עושים עוול לילדים שלהם".

 

כך אמר היום (ו') ל-ynet ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד. שמונה קטינות עצורות ב"מעשיהו" כבר כמעט שבועיים, מאז מבצע חסימות הכבישים הגדול בכל רחבי הארץ של מתנגדי ההתנתקות.

 

אביהן של שתיים מהעצורות, בנות 12 ו-14 וחצי בסך הכל, שנעצרו בצומת גהה, השמיע טענות קשות כלפי המשטרה ושירות בתי הסוהר. לדבריו,

"הן מקבלות שיחת טלפון אחת פעם ביום, ובשיחות האלה אנחנו מגששים מה שלומן ואם יש להן כוחות להמשיך. מצב רוחן מאוד שפוף. זה ממש לא כיף, ממש לא, אבל עדיין נסבל. השב"ס לא מאפשרים לנו לבקר אותן, למרות ששופטת בית משפט השלום בפתח תקווה הורתה לאפשר ביקורים".

 

האם הוא עצמו יהיה מוכן להזדהות כשהוא בא לבקר את בתו, וכך לגרום לזיהויה? האב עוקף את השאלה בצורה אלגנטית: "יש מורה של הנערות שעצורות, שאין לו בעיה להזדהות ולבקר אותן. גם ביקור שלו מאוד יעודד ויעזור להן. כל עוד הן לא רוצות להזדהות, אנחנו לא נוכל להזדהות גם כן".

 

לדברי האב, "הן לא מסכימות להזדהות כי מציעים להן מעצר בית עד תום ההליכים, וזה יכול להיות להימשך שנים. והכל על מה? על חסימת כבישים? ברור שאני מעדיף הן יהיו בבית, אבל מבחינתנו, המדינה בוערת והבית שלנו עלול להיות הבא בתור ואנחנו נגורש. הן מחזיקות בדעות שלהן, ואנחנו מחזקים אותן. אנחנו כל הזמן בודקים ומגששים אם הן יכולות עדיין להחזיק מעמד, אנחנו לא רוצים למשוך אותן למשימות שמעבר לכוחן. אנחנו שואלים אם הן שלמות עם זה, אם הן מוכנות להמשיך. מבחינתנו, המטרה לא מקדשת את כל האמצעים וצריך כל הזמן לבדוק את הערכים מול היכולות. אני מקווה שזה ייגמר במהרה".

 

בשב"ס ענו, כי בית המשפט לא צריך להורות על ביקורים לעצורים, וכי הם מקבלים ביקורים על פי חוק. לדברי השב"ס, עצורי ההתנתקות מקבלים יותר ביקורים מאשר אסירים אחרים, שכלואים בבתי הכלא. 

 

האב הוסיף: "חוסמי כבישים אחרים שהזדהו, קיבלו הרחקה מהאזור למשך 20 יום, בגלל שעניינם נידון בבית משפט אחר. בית משפט לנוער בפתח תקווה החליט להקשות בצורה קיצונית וללא סיבה ממשית". האב ועמותת "חננו" גם טענו שהבנות הושמו בבידוד, אולם בשב"ס הכחישו את הדברים בתוקף.

 

"בניגוד לחוק שאומר שמעצר של גיל 12 יותנה בשירות המבחן, לבת שלי שירות המבחן הגיע לראשונה רק לפני יומיים", טען האב.

 

לדברי קדמן, "יש הבדל ברור בין מחאה לגיטימית ובין עבירה על החוקים. אם הילדים עברו על החוק ברור שהם צריכים להיענש, אבל גם את זה צריך לעשות בדרך לא פוגענית".

 

"ההורים ועורכי הדין דורשים בצדק לשמור על זכויות הילדים, אבל הם משחררים את עצמם מאותם דרישות בדיוק", הוסיף קדמן, "יש למשחק כללים וכולם

צריכים לשמור עליהם, והמטרה המשותפת היא להגן על הילדים. דרישת המשטרה לזיהוי היא הגיונית, העצורים שוברים את הכללים רק מהצד שלהם ודורשים שהצד השני ישמור על זכויותיהם. אני קורא למנהיגות הדתית, הפוליטית והחינוכית שהם אלא שצריכים להכריז על קווים אדומים. חשוב שבני נוער יביעו את דעתם ויפגינו אבל הכל חייב להיות מאבק במסגרת החוק".

 

"מדובר בילדים וילדות טובים שמלאים בתום נעורים ולא תמיד יודעים מתי לעצור", הוסיף קדמן, "אני שמח שרב הקטינים הסכימו להזדהות ושוחררו, הדבר הכי חשוב שהם יחזרו לשגרת חייהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות שירות בתי הסוהר
עצורים על חסימות כבישים
באדיבות שירות בתי הסוהר
צילום: עמית שאבי
קדמן. "ילדים וילדות טובים"
צילום: עמית שאבי
מומלצים