שתף קטע נבחר

מובארק לא יתמודד יותר נגד עצמו

83% מהמצביעים במשאל העם במצרים אישרו את שינוי החוקה, שיאפשר למועמדים נוספים להתמודד נגד הנשיא מובארק בבחירות בספטמבר. האופוזיציה תוקפת: זאת עבודה בעיניים, התנאים להתמודדות בלתי אפשריים

בחירות חופשיות או הצגה למדינות המערב? נשיא מצרים, חוסני מובארק, לא יתמודד שוב נגד עצמו בבחירות שיתקיימו בחודש ספטמבר הקרוב - כך קבעו 83% מהמצביעים במשאל העם שהתקיים אתמול על שינוי בחוקה. ואולם, מפלגות האופוזיציה ותנועת המחאה "כיפאיה" (מספיק), שהוקמה כדי להילחם בשלטון היחיד של מובארק, טוענות שהשינוי אינו מהותי. בבחירות הבאות, שיתקיימו בעוד חמש שנים, יצטרך המתמודד לעמוד בתנאים כמעט בלתי אפשריים.

 

כפי שציפו מלכתחילה, וללא הפתעות מיוחדות, הודיע אחר הצהריים שר הפנים המצרי, חביב אל-עאדלי, כי כ-83% הצביעו בעד התיקון לחוקה המצרית במשאל העם. במסיבת עיתונאים ששודרה בטלוויזיה המצרית הוסיף אל-עאדלי כי כ-53% מבעלי זכות הבחירה (יותר מ-32 מיליון), השתתפו אתמול במשאל.

 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, התייחס לסוגיית המשאל במסיבת העיתונאים עם יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן, בבית הלבן: "בירכתי על צעדיו הראשונים של מובארק ואמרתי שהם צריכים לכלול את האפשרות שאנשים נוספים יציגו מועמדות. אנשים צריכים להביע את עצמם בבחירות ואני מקווה שהנשיא ינהל בחירות פתוחות וכולם יוכלו לבטוח בו".

 

מפלגות האופוזיצה כמו "אל-וופד", "האיחוד הנאצרי", "האחים המוסלמים" וכן תנועת "כיפאיה" קראו להחרים את משאל העם בטענה שמדובר במשאל שאינו מאפשר באמת להתמודד בבחירות לנשיאות משום שהוא מציב שורה של תנאים בלתי-אפשריים. לפי הדיווחים, שיעור ההצבעה בקהיר היה נמוך, אולם באזורים הכפריים היה גבוה יותר.

 

תנועת "כיפאיה" והאופוזיציה במצרים המשיכו לגלות ספקנות בעקבות תוצאות המשאל. מפלגת האופוזיציה "אל-וופד" טענה שהיו שורה של זיופים בהצבעה. היא אף פרסמה בעיתונה הבוקר תמונות של אחד מאנשי ועדת הקלפיות שהצביע במקום בעלי זכות הבחירה ושל אחת הקלפיות ריקה מאוד. לטענותיה ולפי דיווחים בסוכנויות הידיעות, אחוזי ההצבעה היו נמוכים במיוחד. העיתונות הממלכתית במצרים בחרה להבליט דווקא את האזורים שבהם היה אחוז ההצבעה גבוה.

 

האופוזיציה: הוצבו תנאים בלתי אפשריים להתמודדות

 

מנהיג מפלגת אל-רד ("התשובה"), איימן נור, אמר: "זאת עבודה בעיניים". נור שוחרר לא מכבר ממעצר לאחר שכביכול זייף את מסמכי הרישום של מפלגתו, "אם היינו מצביעים בעד, היינו נותנים את ידנו לדבר שאיננו מעוניינים בו ואם היינו אומרים 'לא' היינו חוזרים למצב שאותו ביקשנו לשנות". הוא ציין שבכוונתו להתמודד בבחירות לנשיאות מול מובארק.

 

נור אף רמז בדבריו לכך שהתיקון שעבר בפרלמנט לפני כשבועיים ושאושר במשאל העם אינו מאפשר באמת למי שמעוניין להתמודד בבחירות לעשות זאת, משום שמדובר שתנאים בלתי אפשריים להתמודדות מול הנשיא המכהן.

 

בין התנאים: לעמוד בראש מפלגה בעלת 5% מהמושבים בפרלמנט, המונה 444 חברים (אין מפלגה כזו בפרלמנט המצרי. מפלגת השלטון מחזיקה ב-90% מהמושבים). תנאי נוסף הוא גיוס חתימותיהם של 300 חברי פרלמנט ובכירים אחרים, שלא סביר שיעזו לחתום נגד דעתו של מובארק.  

 

בנוסף אליו, האשימו ראשי תנועת "כיפאיה" את כוחות הביטחון המצרים שהתנכלו לאנשיה ואף ביצעו שורה של "הטרדות מיניות" כלפי צעירות במהלך עימותים שהיו ברחבי המדינה. העימותים אלו נעצרו עשרות מאנשיה של "כיפאיה".

 

אישור הצעת התיקון לסעיף 76 בחוקה סולל את הדרך בפני הנשיא מובארק להודיע באופן רשמי על התמודדותו בבחירות לכהונה חמישית במספר. מתחת לפני השטח כבר מורגשת ההיערכות לבחירות, אם באמצעות תעמולה בכלי התקשורת הממסדיים במצרים, או באמצעות גלי מעצרים בקרב תנועת האחים המוסלמים, שם טוענים כי כאלף מאנשיהם נעצרו מאז חודש מרס - המספר הגדול ביותר מאז הבחירות בשנת 2000 - אז נעצרו כאלפיים מאנשיהם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מובארק
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
משאל העם
צילום: איי אף פי
מומלצים