שתף קטע נבחר

הזיופים בעבודה: לא מה שחשבתם

מישהו מנסה ליצור את הרושם שהשחיתות והזיופים במפלגת העבודה חמורים הרבה יותר מכפי שהם באמת. האינטרס הפוליטי המובהק הוא להביא לדחיית הבחירות הפנימיות. ובינתיים, כל המועמדים רוצים מאוד לפעול נגד היועץ המשפטי של המפלגה אלדד יניב, שנגדו טוענים כי הוא אחראי לגל ההדלפות בשבועות האחרונים. יניב: "אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר". וגם: אהוד ברק זוכה לתומך חדש, עמרם מצנע, שמצדו חולם לשוב לחיפה

אינספור כותרות הציפו בשבועיים האחרונים את כלי התקשורת אודות השחיתויות והזיופים במפקד של מפלגת העבודה. ים של מידע, מכתבים, אזהרות, פלפולים משפטיים וחקירות משטרתיות הפכו את מפלגת העבודה בעיני המתבונן מן הצד למפלגה המושחתת בישראל, למפלגה ששוקעת אל מצולות שחורים של רמייה וזיופים חסרי תקדים.

 

יכול להיות שבקרוב יתברר שכך אכן הם פני הדברים. אלא שבינתיים, בדיקת החומרים שהודלפו לתקשורת מגלה באופן די ברור כי קבוצת אנשים, עם אינטרסים מאוד ברורים, פעלה בצורה מכוונת ומתוכננת היטב כדי להסיט את תשומת הלב התקשורתית והציבורית מן העובדות, והציפה את העיתונאים באינפורמציה שגם אם היא נכונה ומדויקת - אין בה כדי לקבוע דבר וחצי דבר לגבי התמונה הסופית של המפקד, וממילא, אין בה לקבוע לגבי כשרות פנקס הבוחרים. ובמילים אחרות: נדמה כי למישהו היה אינטרס לעשות הכל כדי להשחיר את פני המפקד תוך כדי תהליך בדיקתו, להציף את המערכת באזעקות שווא על זיופים ושחיתויות, ולבסוף להביא לפסילת פנקס הבוחרים וכפועל יוצא מכך – לדחיית הבחירות לראשות המפלגה.

 

מבדיקת האינפורמציה שפורסמה עד כה בפרשת הזיופים לכאורה, ולאחר סינון המידע והצלבתו עם מידע שטרם פורסם, מתגלה, פחות או יותר, התמונה הבאה: על סמך דיווחי המועמדים, עמד מספר המתפקדים בסוף המפקד על כ-130 אלף איש. בפועל, בתום הקלדת הטפסים כולם, נראה כי המספר הסופי יהיה נמוך הרבה יותר, הן בשל העובדה שהמועמדים ניפחו את הנתונים שמסרו למפלגה, והן בשל טפסים שייפסלו מסיבות אלה ואחרות.

 

בשעת כתיבת שורות אלה, ישנם בסך הכל כ-78,500 טפסים שהוקלדו לתוך המחשב, ועל פי ההערכות בין 1,200 ל-1,500 טפסים צריכים לעבור בדיקה נוספת או תיקון. לאחר תלונה שהגישו עו"ד אלדד יניב והחוקר מאיר פלבסקי, עצרה המשטרה השבוע חשוד בזיוף של שישה טפסי התפקדות עבור עמיר פרץ. עו"ד יניב העביר מאות רבות של טפסים נוספים לחוקרי יאח"ה, אולם לא ברור אם אכן ניתן להגדיר אותם כמזוייפים. לפחות לשניים מתוך חמשת המועמדים לראשות המפלגה היה יותר נוח לו בדיקת המפקד היתה פחות קפדנית, ולכן, גורמים בכירים בעבודה אומרים שמופעלים לחצים להחמיר פחות עם הבדיקות.

 

עם זאת, ולמרות הלחצים, לא כל טופס שנפסל הוא בהכרח בגדר טופס מזויף. כך למשל, חלק מהמועדים שטענו כי פקדו רבבות אנשים, הכניסו לארגזים שמסרו לאנשי המפקד טפסים שעליהם רק שמותיהם של האנשים שלכאורה התפקדו. ניפוח מפקד הוא אולי דבר לא אתי, אבל הוא גם לא פלילי. הוועדה לטוהר הבחירות במפלגה הוקמה לבדוק את המפקד. משימתה הראשית היא למצוא את הטפסים הפסולים. ניסיונות של מועמדים להגדיל את מספר המתפקדים שלהם באמצעים שלעתים לא כשרים הם לא המצאה של החודשים האחרונים. ההבדל כעת הוא שבעבודה החליטו לבדוק לעומק את המפקד. לכן, מציאת טפסים מזויפים או פסולים אינה בגדר פשע, אלא בגדר מילוי משימה, בגדר הכרח.

 

מי יפעל נגד אלדד יניב? אף אחד

 

עד כאן העובדות, לפחות בחלקן, וכעת בחזרה למציאות. האצבע המאשימה של כמה מבכירי העבודה על הדלפתם של מסמכים פנימיים והתכתבויות בין חברי הוועדה לטוהר המפקד, וכן של הקלטות שנמסרו למשטרה, מופנית כלפי היועץ המשפטי של המפלגה, עו"ד אלדד יניב. יניב, שניצל מניסיון הדחה של היו"ר, שמעון פרס, אך לפני כשלושה חודשים, נמצא שוב על הכוונת. הפעם, בנימין בן אליעזר, שהציל אותו מההדחה ההיא, כבר לא מתכוון להירתם לעזרתו. משום מה, פואד זועם על עו"ד יניב, וכך גם פרס. אבל אף אחד מהם, וגם לא עמיר פרץ, שרק לפני שבועיים קילל את יניב קללות נמרצות, לא מוכנים לדרוש כינוס ישיבת מזכירות לשכה ולהביא להדחתו של היועץ המשפטי, שנחשד על ידי כולם בשיתוף פעולה הדוק עם אהוד ברק.

 

בדיקת ynet עם המועמדים גילתה כי כולם מחכים שמישהו אחר ייזום את הישיבה הזאת. "אין לנו אינטרס להיראות כאילו אנחנו מביאים להדחתו של הנלחם בשחיתות", אמר מקורבו של אחד המועמדים. יועצו של מועמד אחר אמר כי "בהתחלה היו לנו בעיות עם אלדד יניב, אבל אחר כך הדברים הסתדרו. אין לנו כרגע אינטרס אסטרטגי להדיח אותו. הוא עזר לנו בסופו של דבר".

 

עו"ד יניב מצידו מבהיר: "מפלגה צריכה להתנהל בשקיפות, ואם יתברר חלילה וחס שנעשו מעשים שלא כדין, אין פסול בכך שהדברים האלה לא יישארו בהסתר ובהחבא. אור השמש הוא החומר המטהר והאמצעי היחיד שבצילו ניתן להתנהל בשקיפות וביושר".

 

אתה לא חושב שקצת הגזמת עם ההדלפות, שאלתי את עו"ד יניב. נוצר מצב שמפלגת העבודה נראית כמו המפלגה הכי מושחתת בארץ.

 

"יש גורמים אינטרסנטים", הוא אומר, "שמנסים להלך אימים ולמנוע בדיקת אמת של המפקד. מתקבלות במפלגה תלונות רבות על מעשים לא כשרים. לאחר שהוועדה לטוהר הבחירות קבעה שנמצאו טפסים לא כשרים, ברור שכל אדם ישר, ויועץ משפטי בהכרח, מוטלת עליו החובה להעביר חשדות לפלילים למשטרה. וכך נעשה".

 

אתה חושב שלאור הממצאים, הבחירות יתקיימו במועדן, שאלתי. "כל טופס ייבדק. מתחייבת בדיקה מקיפה של הטפסים כדי לוודא שספר הבוחרים שבאמצעותו ייבחר יו"ר המפלגה יכלול אך ורק חברים שהתפקדו כדין. אני משוכנע שלאחר שתתקיים בדיקה מקיפה, ספר הבוחרים ישקף באופן ברור את מי שהתפקד על פי הדין. המפלגה צריכה לפעול בנחישות, במקצועיות ובזריזות כדי להשלים את הבדיקה האקראי והשטחית, ולהפוך אותה לשיטה מקיפה ורצינית, ולהפנות למטרה זו את כל המשאבים הכספיים, כוח האדם והמומחים הדרושים לעניין, כדי שניתן יהיה לקיים את הבחירות ב-28 ביוני, כפי שנקבע, ובלבד שספר הבוחרים ישקף נאמנה את אלה שהתפקדו למפלגה מרצון ומכספם האישי".

 

מצנע חובר לברק וחולם על חיפה

 

נכון שכבר הרבה זמן היה ברור וידוע שבסוף הוא יילך עם אהוד ברק, אבל עמרם מצנע ביקש לתת לו זמן להחליט. הוא העדיף לשבת על הגדר כמה חודשים ולעקוב אחר ההתפתחויות במפלגת העבודה מזווית נוחה, לא מחייבת. אמש (יום ד'), בפגישה בתל אביב, סיכם מצנע עם ברק על "יציאה מהארון", ועל הצטרפות גלויה למטהו של ראש הממשלה לשעבר.

 

התפקיד המדויק שאותו ימלא מצנע טרם נקבע, אבל הוא לא בא להיות סטטיסט. מבחינת ברק, אגב, מצנע הוא רכש בעל ערך רב: הוא נושא על כתפיו את האינטגריטי, את ניקיון הכפיים ואת היושר שברק איבד בעיני הציבור. ובעיתוי הזה, כשמפלגת העבודה מתבוססת בבוץ של חשדות לזיופים במפקד, חבירתו של מצנע אל ברק היא סוג של תעודת יושר שברק צריך להעריך גם בחלומותיו. "זה לא היה סוד שאני איש ברק", אומר מצנע, "אבל רציתי זמן לחשוב, להתלבט. כשסיימתי להתלבט, הגעתי למסקנה שאדם כמוני לא יכול לשבת על הגדר, הבנתי שאני צריך לקפוץ לסירה, להפשיל ולהתחיל לעבוד".

 

מה היו ההתלבטויות שלך, שאלתי את מצנע. "ניתחתי את חמשת המועמדים", הוא אומר, "ואחרי שעשיתי מאזן, לא היה לי ספק שאהוד מצויד בהרבה מאוד יתרונות, והוא מביא איתו מטען יותר משמעותי מכל יתר המועמדים. הוא היה ראש ממשלה, ויש לו את האומץ להכריע. היציאה מלבנון היתה אחלה החלטה. לאהוד גם יש את הקילר אינסטינקט יש לו את הדרייב. ואסור גם לשכוח שהדברים שהוא אמר בזמנו, כשהיה ראש ממשלה – נהיו נכונים".

 

"לצד זה", ממשיך מצנע, "יש לברק דברים שהוא צריך להתגבר עליהם, ואדם לא משתנה בגיל שישים. אבל אהוד מספיק אינטליגנטי כדי ללמוד את הלקח. אני למדתי על בשרי איזה ערך מוסף יש לניסיון".

 

עמרם מצנע הוא פוליטיקאי מזן נדיר, כמעט נכחד: אין לו מושג איך להסתיר את רגשותיו, את התחושות האישיות שמלוות אותו. אמש, בשיחת הטלפון, הוא נשמע כנער מאוהב שפגש את יפהפיית חלומותיו, כולו נמרץ ומלא

 תוכניות לעתיד. "אני מתלהב", הוא מודה. "אני לא מאוהב, אבל אני מתכוון לגייס את כל האנרגיות שלי למערכה הזאת. כשאני מחליט אחרי הרבה התלבטויות, אני נכנס עם כל האנרגיות למערכה. יש לנו קרוב למאה אלף מתפקדים, וצריך למפות אותם, ואהוד צריך להיפגש איתם. חוץ מזה, צריך להכין את יום הבחירות, וצריך להכין מיד מטה מיוחד לסיבוב השני. הקרב יוכרע בסיבוב שני. בכל מקרה, אסור לדחות את הבחירות, והן צריכות להתקיים ב- 28 ביוני אחרי ההתנתקות, תוך שנה יהיו בחירות, ובבחירות האלה יש סיכוי, בגלל הגועל נפש של השחיתויות, להצמיח אלטרנטיבה אמיתית".

 

מצנע לא מכחיש במהלך השיחה את האפשרות שחבירתו אל ברק עשויה לסייע לו אישית. עם זאת, הוא מבהיר כפי שעשה בראיון ל-ynet לפני חודשים אחדים, שהוא עדיין שוקל את המשך דרכו, ומגלה כי עיריית חיפה קורצת לו, שוב, יותר מתמיד. "אני הולך לעזור לאהוד באופן נקי לחלוטין", אומר מצנע. "אני לא מחפש פלטפורמה. אני צריך עוד לבחון מה אני מתכוון לעשות בכנסת הבאה. בכל מקרה, בחיפה יש כאוס מוחלט, ואין לך מושג איזו עליה לרגל יש אליי".

 

אז אתה לא פוסל התמודדות על ראשות עיריית חיפה בפעם הבאה, אמרתי. "זה נמצא באיזשהו מקום בראש", אומר מצנע. "הכל יכול להיות".

 

כדאי לשים לב...

 

ליו"ר מפלגת העבודה, שמעון פרס. מרגע שהחלו הלכלוכים על המפקד לצאת החוצה ולצוף על פני המים, כאילו בלעה אותו האדמה. פרס לא מגיב, לא מתראיין ולא מתייחס לשום דבר שקשור למפקד. אפשר למצוא אותו בירדן, אפשר לראות אותו רוקד באינטרנציונאל הסוציאליסטי, אבל אי אפשר למצוא אותו מתעסק עם המפלגה המפורקת שלו. המשנה לראש הממשלה מתנהג כאילו שלא במפלגתו מתחרש הבלאגן, כאילו שלא על כתפיו האחראיות לשים קץ לחוסר הסדר ולהתבוססות בבוץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
בית מפלגת העבודה. מישהו מנסה לדחות את הבחירות?
צילום: שאול גולן
צילום: אטילה שומפלבי
יניב. יש גורמים אינטרסנטים
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: מיכאל קרמר
עמיר פרץ. קללות נמרצות
צילום: מיכאל קרמר
צילום: אטילה שומפלבי
ברק. מפעיל את יניב?
צילום: אטילה שומפלבי
צילום: רויטרס
מצנע. יחד עם אהוד, חולם על חיפה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
כאילו בלעה אותו האדמה. פרס
צילום: רויטרס
מומלצים