שתף קטע נבחר

מה זה אג"ח?

יש מסוכנות, יש בטוחות ויש זבל מהן איגרות החוב - הלהיט החם של הבורסה בתל-אביב

במהלך המאה ה-19 בארה"ב, כאשר החלוצים עשו דרכם מערבה והפריחו את השממה, הם היו זקוקים לכסף כדי לחיות עד שימצאו את זהב הנכסף. כסף מזומן לא תמיד היה להם, וגם כשרצו ללוות כסף מהבנק - לא תמיד היה להם מה לשעבד. אז הגו החלוצים רעיון מבריק: הם לקחו נייר, ובראשו כתבו את האותיות I.O.U, ראשי התיבות של המילים I OWE YOU, ובעברית - "אני חייב לך". הנייר הזה, שהיה מסמך משפטי מחייב, שימש ביטחון לכך שמישהו חייב למישהו כסף.

 

חלוצים כבר מזמן אין, והזהב במערב ארצות-הברית נמצא בעיקר על צווארם של ראפרים, אבל בעיקרון הכלכלי שום דבר לא השתנה.

 

אותם מסמכי I.O.U הפכו להיות אחד מהכלים הפיננסיים המקובלים ביותר בשוק ההון - איגרות חוב. בשבועות האחרונים ניסו קרוב ל-100 חברות בבורסה הישראלית לגייס כסף מהציבור, כשרובן עשו זאת באמצעות איגרות חוב.

 

מהי איגרת חוב?

 

כאשר גוף, חברה, מדינה או אדם זקוקים לכסף, הם לוקחים הלוואה. הדרך הפשוטה היא לקחת הלוואה מהבנק, אבל דרך נוספת היא לקחת הלוואה מהציבור. כאשר לוקחים הלוואה מהבנק חותמים מולו על חוזה בו רשום סכום ההלוואה והריבית - כאשר לוקחים הלוואה מהציבור נותנים לו איגרת חוב.

 

כך, למשל, אם חברה צריכה 50 מיליון שקל כדי לפתח את עסקיה, היא מנפיקה איגרות חוב בסכום זה. הציבור רוכש את האיגרות, ובכך בעצם מלווה לחברה את הכסף, במקום הבנק. רוכשי איגרות החוב מקבלים התחייבות של החברה להחזיר להם את הכסף במועד שנקבע מראש, בריבית מסוימת.

 

כיצד קונים איגרת חוב?

 

יש שתי אפשרויות לרכוש איגרת חוב. האחת היא כאשר החברה מוציאה אותה לשוק, כלומר מנפיקה אותה. אם חברה, למשל, מנפיקה 50 מיליון איגרות חוב של שקל, במועד ההנפקה יכול כל אדם לרכוש את האיגרות באמצעות הבנק ולשלם עבור כל אחת מהן שקל.

 

אפשרות אחרת היא לרכוש את איגרות החוב במסחר בבורסה. חלק גדול מהאיגרות שהחברות מנפיקות נסחרות בבורסה לניירות ערך.

 

דרך נוספת ומקובלת לרכישת איגרות חוב היא באמצעות רכישת קרנות נאמנות המתמחות בנושא. כמעט לכל גוף המנהל קרנות נאמנות יש היום קופות גמל שמשקיעות באיגרות חוב. לרוב מדובר בקרנות הרוכשות איגרות חוב ומרכיב נוסף - מניות או מטבע חוץ.

 

כיצד נקבעת הריבית על איגרת החוב?

 

עם השלמת הנפקת איגרות החוב בבורסה נקבעת הריבית עליהן. בחלק גדול מהנפקות איגרות החוב יש חברה המדרגת את רמת הסיכון של האיגרת (דירוג AAA נחשב לטוב ביותר, אחריו AA, וכן הלאה), כלומר מה הסיכוי שהחברה המנפיקה תחזיר את הכסף. ככל שהדירוג יותר גבוה יש סיכוי יותר גבוה שהחברה תחזיר את ההלוואה במועד. אם הדירוג הוא נמוך, זה אומר שהסיכון הוא גבוה, ובמקרים אלה הריבית על איגרות החוב תהיה גבוהה יותר.

 

כיצד מקבלים את הריבית?

 

לכל איגרת חוב יש תנאים ברורים. אם רכשת, למשל, 100 איגרות חוב בעלות ערך נקוב של שקל, בריבית של 5%, שמועד הפרעון שלהן הוא חמש שנים - בכל שנה תקבל 5 שקל ריבית, ובשנה האחרונה תקבל גם את הריבית וגם את הסכום המקורי ששילמת עבור האיגרות.

 

לאיגרות חוב שונות יש תנאים שונים, תקופות פרעון שונות וסוגי החזר שונים: יש איגרות, למשל, שמחזירות חלק מהקרן כל שנה, או שתשלום הריבית בהן נעשה כל שישה חודשים.

 

כיצד נקבע מחיר איגרת החוב בבורסה?

 

לא אחת, כדי לפתות את המשקיעים לרכוש את איגרות החוב שלה, החברה מוכנה במהלך לתת עליהן הנחה במהלך ההנפקה. כלומר, החברה מוכנה למכור איגרת חוב של שקל ב-95 אגורות, כך מי שרוכש אותה מקבל בנוסף לריבית תשואה נוספת - על כל 95 אגורות ששילם יקבל בסוף תקופת הפרעון שקל.

 

במקביל, חלק מאיגרות החוב נסחרות בבורסה ויש להן קונים ומוכרים. שיעור הריבית הנקובה על האג"ח לא משתנה - אבל מחירה של האג"ח יכול לעלות ולרדת. אם המחיר בהנפקה, למשל, היה 95 אגורות, והוא ירד במהלך המסחר ל-90 אגורות, זה אומר שאנשים חוששים להחזיק את איגרת החוב. ולהיפך: אם המחיר שלה עלה, האיגרת נחשבת יותר בטוחה.

 

בטבלאות בעיתונים אפשר למצוא נתונים לגבי מחיר האיגרת בבורסה, בכמה עלה או ירד, מהי הריבית שהיא משלמת ומתי, ומהי התשואה השנתית ברוטו (לפני עמלות ומס) שלה. אם משקללים את מחיר האיגרת ואת הריבית הנקובה של האיגרת מקבלים את התשואה השנתית הגלומה בה - שהיא למעשה הריבית האמיתית (האפקטיבית) של איגרות החוב. ככל שמחיר איגרות החוב נמוך יותר, הריבית האפקטיבית גבוהה יותר, והאיגרת נחשבת מסוכנת יותר. אם התשואה השנתית גבוהה מ-15% האיגרת נחשבת מסוכנת מאוד, ונקראת בשפה העממית אג"ח זבל.

 

אילו סוגי איגרות חוב יש?

 

רוב איגרות החוב מעניקות ריבית צמודה למדד. יש איגרות שמעניקות ריבית קבועה, שאינה צמודה למדד, או ריבית משתנה שאינה צמודה למדד. יש גם איגרות חוב הצמודות לדולר.

 

כאשר חברה מנפיקה איגרת חוב קוראים לה איגרת חוב קונצרנית, וכאשר מדינה מנפיקה איגרת חוב היא נקראת איגרת חוב ממשלתית. אג"ח ממשלתית נחשבות לבטוחות ביותר ולכן הריבית עליהן אמורה להיות תמיד נמוכה יותר מריביות של אג"ח קונצרני. בניגוד למדינה, חברה עלולה לפשוט את הרגל או להפסיד כסף, ואז היא תתקשה לשלם למשקיעים באיגרות החוב שלה את הריבית ואפילו את הקרן. לכן כשרוכשים איגרות חוב חשוב לראות האם מדובר בחברה יציבה ומוכרת. עם זאת היו בעבר גם מקרים של מדינות לא יציבות פיננסית שלא עמדו בהחזר התשלומים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי שמעוני
"מסמך משפטי מחייב"
צילום: אלי שמעוני
מומלצים