שתף קטע נבחר

"בשל ההתנתקות: גיוס שיא למילואימניקים"

השנה יפעיל צה"ל 90 עד 100 אחוז מיחידות המילואים במקום כ-60 אחוז בשנה רגילה, מגלה ל-ynet קצין מילואים ראשי. לדבריו, "החייל הבודד לא ירגיש בהבדל, ובכל מקרה לא נשתמש בצווי 8". מרבית המילואימניקים לא ישתתפו בפינוי עצמו. מספר מפקדים שיגרו מכתבים אישיים לאנשי המילואים שלהם לקראת ההתנתקות. בצה"ל דנים כעת האם לגייס מילואימניקים מבין המתנחלים המיועדים לפינוי

מערך המילואים של צה"ל יימתח לשיא בתקופת ההתנתקות: "בשנת 2005, בשל תכנית ההתנתקות, יהיה שימוש שיא במספר יחידות המילואים - בין 90 ל-100 אחוז, במקום כ-60 אחוז בשנה רגילה", כך אומר ל-ynet קצין מילואים ראשי, תת-אלוף אריאל היימן.

 

עם זאת, לדברי תא"ל היימן, החייל הבודד לא יפגע. "לא רק שחיילי המילואים אינם מתוכננים לקחת כל חלק בפינוי עצמו, אלא שאנו מתייחסים לכל הגיוס כמהלך רגיל, תעסוקה מבצעית לכל דבר. בכל שנה חיילי המילואים נקראים לתעסוקה מבצעית ומבצעים פעילות זו על מנת לתת ליחידות הסדירות זמן התרעננות או ביצוע אימונים, השנה מעבר להחלפה זו נדרשות גם יחידות המילואים להיות במקומות שמהם יצאו החיילים הסדירים למשימת ההתנתקות, אולם לא יהיה מצב שחייל מילואים שכבר ביצע תעסוקה מבצעית בתחילת 2005, ייקרא פעם נוספת".

 

 

 

"חשוב להדגיש", מוסיף הקמל"ר, "כי הצווים שנשלחו לחיילי המילואים וכן יישלחו בשבועות הקרובים אינם נושאים כל אופי מיוחד. זה לא צו 8, ולא קריאת חירום אלא צו שיוצא 60 יום לפני התעסוקה. יש מספיק זמן להגיש בקשות מיוחדות ולטפל בהן. גם חייל מילואים שאשתו כורעת ללדת, יישאר לצידה. אפשר אפילו לומר שחייל מילואים שנניח באופן היפותטי לא שמע על תכנית ההתנתקות ונקרא לתעסוקה מבצעית בפיקוד מרכז, צפון או כל מקום אחר – לא ירגיש אפילו את העניין כי אינו חלק מזה".

 

עם זאת, ציין הקמל"ר כי יהיו מקרים מיוחדים ברמת חייל המילואים בו תהיה מעורבות כזאת או אחרת בתכנית ההתנתקות והדבר נכון לאנשי רפואה במילואים, משפטנים ואולי רבנים צבאיים.

 

לדברי הקמל"ר, גרף הפעילות הוכן בצורה כזאת שגם גזרות מהם ייעדרו חיילים סדירים למשך תקופה ארוכה, תוצב בו יחידת מילואים שחייליה יתחלפו בכל 25 ימים, כך שהנטל יתחלק בין כולם. "מי שכבר עשה תעסוקה מבצעית במהלך השנה לא יזומן פעם נוספת", אומר היימן. לדבריו, בצה"ל עדיין לא נפלה החלטה האם לזמן לתעסוקה מבצעית בזמן ההתנתקות חיילי מילואים המתגוררים בהתנחלויות המיועדות לפינוי ולמרות שהמילואימניקים לא ייקחו חלק ישיר במהלך, יש מפקדים שבחרו להדגיש נושא זה במכתב אישי שהעבירו לפקודיהם.

  

כך למשל, סגן אלוף (מיל') עופר שושן, מג"ד בפיקוד העורף, שצירף לצווים שנשלחו לחייליו אגרת ובה הסבר קצר על המשימה הצפויה להם. "מדינת ישראל", כתב, "נמצאת בימים אלה לפני אחת התקופות הקשות – ביצוע תכנית ההתנתקות... הגדוד אמור לבצע תעסוקה מבצעית בסמוך לתקופת ההתנתקות, אך על פי הנחיית הדרג המדיני והצבאי גדודי המילואים לא יבצעו משימה זאת אלא המערך הסדיר". סא"ל שושן אף הדגיש את המילה אלא במכתבו.

 

"אני תמיד נוהג לצרף מעין מכתב אישי לחיילים שלי והפעם הצורך הזה היה אף גבוה יותר", הסביר ל-ynet, "כולם מדברים על ההתנתקות, החיילים זומנו לתעסוקה זמן קצר לפני המשימה וחשוב לתת להם גם מילים אישיות ממני". לדבריו, בגדוד עליו הוא מפקד חיילים מכל גווני האוכלוסייה, דתיים וחילונים, אפילו מפקד מחלקה מחומש, "כולם צריכים להבין את המשימה ואני בטוח שאם למישהו תהיה בעיה כזאת או אחרת נדאג באמצעות המפקדים לטפל בה".

 

האם לזמן תושבי התנחלויות המיועדים לפינוי?

 

סוגיה שעומדת בימים אלה על שולחנו של ראש אגף כח אדם בצה"ל, האלוף אלעזר שטרן, קשורה למדיניות צה"ל בכל הקשור לזימונם של חיילי מילואים, תושבי ההתנחלויות המיועדות לפינוי, לתעסוקה מבצעית בגזרות השונות

 בזמן ביצוע תכנית ההתנתקות. בצה"ל יודעים היטב כי מדובר בקבוצת אנשים שממילא נמצאת במצב רגיש ומורכב וזימונם למילואים, בין אם השלימו עם ההחלטה כי עליהם לעזוב את ביתם, ובין אם מתכוונים להישאר ביישובם עד הרגע האחרון, עשויה רק לעלות את סף המת הקיים ממילא. באכ"א מגבשים פתרון שאמנם לא תהיה החלטה גורפת שלא לזמן חיילי מילואים אלה באוגוסט-ספטמבר, אולם כל אחד שיזומן ויבקש שלא להגיע יקבל מיד תשובה חיובית. "אני חושב שצריך להשאיר את העניין בידי המפקדים, יש להם ראש על הכתפיים ומספיק שיקול דעת כדי לדעת כיצד לנהוג", אומר תא"ל היימן.

 

נושא נוסף ולא פחות מורכב במערך המילואים קשור לסרבנות. בחודשים ובשבועות האחרונים נשמעו לא מעט קולות מצד חיילי מילואים, מאלה שמתנגדים בתוקף לתכנית ההתנתקות כי למרות שאינם אמורים לקחת חלק ישיר בביצועה, לא יתייצבו לשירות משום שיש בו סיוע לביצוע התכנית בדרך עקיפה, על ידי החלפת הכוחות הסדירים. בצה"ל אמנם נערכים לנושא, ומתכוונים לנהוג בצורה חריפה נגד גילויי סרבנות, אולם לפחות הנחת העבודה אינה מבשרת רעות ולפי הקמל"ר עד כה הקולות שנשמעו כמעט ולא באו לידי ביטוי. "כבר היו כאלה שאיימו שיסרבו ונהגנו נגדם בחריפות", אומר הקמל"ר ומכוון את דבריו לחטיבת קציני המילואים שחלק מקציניה הודחו, "אני לא מזלזל בעניין, אבל אני מאמין שתהיה תופעה כזאת", אומר תא"ל היימן, "אסור שדבר כזה יהיה במדינה, לא נקבל אותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אפי שריר
בלי צווי 8 (ארכיון)
צילום: אפי שריר
צילום: גבי מנשה
החייל הבודד לא ייפגע. תא"ל היימן
צילום: גבי מנשה
צילום: אפי שריר
האם לגייס גם מתנחלים מפונים? (ארכיון)
צילום: אפי שריר
מומלצים