שתף קטע נבחר

דאידאיה - גורמה יפני

איריס ז'ורלט נזכרת במשחקי המונדיאל שנערכו ביפן, ובפעם הראשונה בה ביקרה במסעדה שמוגדרת במדריכי התיירים כ"מסעדה עם עיצוב הפנים המרשים ביותר בטוקיו"

לפני שלוש שנים בדיוק התארחו משחקי המונדיאל ביפן. האירוע המשמח גרם לחברות ענק יפניות להזמין את לקוחותיהם הישראלים לראות את המשחקים חינם אין כסף במגרשי הענק העתידניים של ארץ השמש העולה. אני נתבקשתי להוציא לבילוי את אחד האח"מים הישראליים שהגיעו ליפן לכבוד המשחקים. הפכתי והפכתי במוחי מה תהא המסעדה האולטימטיבית לכבוד האירוע הנוצץ, והפור נפל על 'דאידאיה' - המסעדה שמוגדרת במדריכי הגאיג'ינים (נוכריים) בתור "המסעדה בעלת עיצוב הפנים המרשים ביותר בטוקיו".

 

ולא בכדי: מדובר בהיכל תענוגות של אוכל, והאסתטיקה באה לידי ביטוי בכל פינה ובכל מנה ברחבי המסעדה. למה להכביר מילים? הציצו בתמונות. בתפריט המעודן

צילום: בועז צאירי

 של המסעדה תוכלו למצוא מנות מעוצבות ויפהיפיות ומה שטוב במקום הזה שבניגוד לכמה מסעדות יוקרתיות, לא תישארו רעבים בסוף הארוחה. אבל הארוחה החגיגית הזו עם האורח המכובד מארץ הקודש תיזכר לדראון עולם בגלל תקרית דיפלומטית שארעה בה, אבל סבלנות: ראשון ראשון ואחרון אחרון.

 

וכך כותבים על המסעדה מדריכי התיירות: "המסעדה מעוצבת כך שהיא תגרום לך לצאת מגדרך בקריאות 'וואו'. לדאידאיה יש את עיצוב הפנים המרשים ביותר בטוקיו. האוכל מענין ומהווה וריאציות של גורמה על האוכל היפני הבסיסי. אתה צריך להיות בדאידאיה כדי להאמין!"

 

"זו לא פרסומת. זו הפניה של מדריך תיירות", צעק לי הבלגי מלמטה בעודי מתכוננת לאיטי לאחת מהיציאות שלנו. "אנחנו חייבים ללכת לשם". בוא נלך לאיזאקאייה השכונתית, התמרדתי בעצלות אופייינית. למה תמיד חייבים לנסוע לאכול מעבר להרי החושך?, התלוננתי. הבלגי בשלו: "חייבים לנסות, תראי את התמונה".  אכן נראה מבטיח אני מודה - קירות מוזהבים בעיצוב מוטרף שרק היפנים יכולים ליצור מבלי שהוא יהיה קיטשי ולו במעט.

 

כדי לקצר סיפור ארוך נאמר שהפגישה הראשונה עם דאידאיה היתה אהבה ממבט ראשון: העיצוב כאמור, האוכל, והשירות. בשום מקום בטוקיו לא חווינו חוויה כלל חושית שכזו. פסענו במסדרון הארוך והמוזהב ושוב פעם לא הבנו איך נדבק ליפנים המיתוס של חקיינים חסרי מעוף: מי שעיצב את המקום הזה היה היצירתיות בהתגלמותה, ואין ספק שנחה עליו השכינה כשהוא תכנן את ההיכל.

 


מנות מעוצבות ויפהיפיות                                        (צילום: שרית שוורץ)

 

בפעם השנייה חזרתי לשם עם שתי חברות והפעם ישבנו באגף אחר של המסעדה מכוסות במין כילה דמויית אוהל אדומה שקפקפה. אין גבול לדמיון והשמיים הם הגבול אמרנו לעצמנו כשראינו את השולחן מכוסה ה'כילה'.

 

ונחזור לאח"מ שאותו הבאתי אחר כבוד למסעדה הנחשבת. הוא לא הפסיק להתפעל מהעיצוב, מהאוכל, מהשירות ומהיצירתיות של המקום. אבל למרבית הבושה הוא סיים את הערב במאוזן, בסחיבה של אחד על אחד עד המונית, ועד היום לא אדע האם האינצידנט ארע בגלל האמביאנס היחודי, האוכל, היין האוסטרלי, או שהלה פשוט סוחרר מנוכחותי הכובשת 

 

גורמה יפני

 

מה שקורה בדאידאיה מאפיין טרנד של מסעדות יוקרתיות רבות בטוקיו: שילוב בין מטבח יפני מסורתי לאלמנטים עיצוביים וטכנולוגיה מודרנית. זהו שדרוג של המטבח המסורתי שעושה שימוש בטכניקות עתיקות כמו צליית בשר בתוך עלים (ממשפחת הפיקוס) על גבי גחלים, וצלייה של דגים פירות ופירות ים על גבי אבן לוהטת. את הצדפות ייצלו בדאידאיה בעטיפת מלח - שיטה מסורתית יפנית, אך וגישו על גבי צלחת מודרנית ומעוצבת. ניתן למצוא בדאידאיה גם מנה מפתיעה של כבד אווז - חומר גלם לא ממש נפוץ ביפן, אבל מכיוון שבקיסרות אוכלים בשר כבר 150 שנה משתמשות מסעדות הגורמה היפני דוגמת דאידאיה בכל חומרי הגלם הטובים ביותר שהן יכולות להשיג היום בשוק כולל בשר טלה וכבד אווז.

 

ידידינו קאוואשימה סאן ממפעל האצות באומורי אומר שהניגירי (סושי של מלבן אורז ועליו פיסת דג נא) של דאידאיה הוא אפילו בנוסח עתיק מכיוון שהוא כולל יחסית מעט אורז והרבה דג.

 


צליית בשר על אבן                                                   (צילום: בועז צאירי)

 

אז אם אתם בסביבה: Daidaiya. 8-5 ginza-Nine no.1 2F, Ginza-Nishi, Chuo-Ku. Tel.: 5537-3566.

 

המסעדה נמצאת ליד תחנת שימבשי (Shimbashi). מומלץ להזמין את תפריט הטעימות. לסיום, הנה מתכון ברוח המסעדה והרוחות החדשות המנשבות אליה מהמערב:

 

 

כבד אווז ברוטב אומשו (ליקר שזיפים יפני) על מצע סלט תרד

 

החומרים (6 אנשים):

400 גרם כבד אווז טרי חתוך לפרוסות בעובי 1 ס"מ

1/2 כוס אומשו (Umeshu. להשיג בחנויות המתמחות)

6 כוסות תרד טרי רצוי יפני מנוקה ומיובש היטב

לרוטב:

5 כפות מירין

2 כפות לימון ליים או מיץ יוזו מיץ מפרי הדר יפני יוקרתי ניתן להשיג משומר בחנויות המתמחות

3 כפות רוטב סויה יפני

5 כפות משחת שומשום או טחינה גולמית משובחת

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים היטב את חומרי הרוטב עד לסמיכות כשל סלט טחינה מוכן. אם צריך, מוסיפים מעט מים.
  2. מחממים היטב מחבת כבדה. צולים את פיסות הכבד כחצי דקה מכל צד עד לדרגת מדיום רייר. מוסיפם את ליקר האומשו ומבשלים על אש בינונית עוד כדקה עד לדרגת מדיום. מוציאים את פיסות כבד האווז ללא הרוטב ושומרים במקום חם.
  3. הרכבת המנה: מסדרים את עלי התרד בכלי הגשה יפה גדול או בכלים אישיים.מוסיפים את הרוטב ומערבבים היטב. מניחים מעל את פיסות הכבד החם ומגישים מיד.

 

איטאדאקימאס!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בועז צאירי
"היכל תענוגות של אוכל"
צילום: בועז צאירי
צילום: שרית שוורץ
בישול על גבי עלים
צילום: שרית שוורץ
מומלצים