שתף קטע נבחר

פיי-פר כלום

בקול דממה דקה מסתיימת בשבת הקרובה סאגת "שבת של כדורגל", אימת חובבי הספורט, שגבתה מהם יותר מדי כסף על פחות מדי כדורגל איכותי. קווים לדמותו של כישלון

חובבי הכדורגל למודי הסבל יוכלו בשבת הקרובה לברך פעמיים כי טוב. בפעם הראשונה על סיומה של אחת העונות הכי משמימות בתולדות הענף, ואילו הברכה השנייה היא על פטירתו בטרם עת של עידן הפיי-פר-וויו בישראל. אותה שיטה שחייבה את האוהדים לשלם מדי שבת 19.90 שקל כדי לצפות בארבעה משחקי ליגה משמימים. תוכנית ההתנתקות עליה חתמו ההתאחדות לכדורגל וחברת צ'ארלטון, המחזיקה בזכויות על משחקי ליגת העל בכדורגל, שנה תמימה לפני פקיעת מועד החוזה המקורי, היא למעשה הודאה בהצלחת חרם הצרכנים הלא מאורגן על שיטת ה"שלם וצפה", ובכישלון שנחלה השיטה.

 

עם זאת, מוקדם עדיין לפרוץ בשירה ובריקודים, כיוון שמשמעות ההחלטה להיפרד מצ'ארלטון (שהזרימה השנה לקופת ההתאחדות כ-13.5 מיליון דולר תמורת זכויות השידור) היא חוסר ודאות באשר למתכונת השידורים בעונה הבאה. ההתאחדות אמורה לפרסם בקרוב מכרז חדש על הזכויות, ויש רק לקוות שהפורמט החדש יתקן את העיוות המשווע שיצר קודמו: התפרסות השידורים על פני ארבעה ימים, ושידור ארבעה משחקים ברצף בשבת. ככל הנראה לא ישודרו בעונה הבאה כל המשחקים, והמחזור יתפרש על ימי שבת וראשון בלבד, דבר שסולל את הדרך לחזרתה של תוכנית הרדיו המיתולוגית "שירים ושערים".

 

לפני כשנה וחצי נפל דבר בשידורי הספורט בישראל, כשהחלו בקול תרועה רמה השידורים בשיטה החדשה, "שלם וצפה". בצ'ארלטון, שבבעלות אנשי העסקים אלי עזור ופיני זהבי, העריכו כי יידרשו כ-150 אלף מנויים מדי שבוע על מנת לגרוף רווחים מהשידור. האופטימיות התפוגגה במהירות, אחרי שתוך מספר חודשים התברר כי מספר המנויים התייצב על כ-70-60 אלף למחזור. אולם העונה הנוכחית היתה הקש ששבר את גב הגמל. ככל שהליגה הלכה והתקדמה, מספר המתחברים הלך וקטן, וצנח כנראה ל-35 אלף איש (מספרים רשמיים החברה לא משחררת). במקביל, פחת באופן משמעותי מספר המזמינים של משחקי הכדורגל האנגלי לפחות מ-3,000 איש למחזור, וצ'ארלטון נאלצה לבטל את שידורם. נראה שלאוהד הכדורגל המקומי נמאס לשלם בכל שבת 19.90 שקל עבור התענוג היקר. צריך גם לזכור שכדי להיות מחובר לשידורים בתשלום צריך לשלם גם דמי מנוי לחברת הכבלים או הלוויין, ושרוב חובבי הספורט משלמים בנפרד דמי מנוי על ערוץ הספורט חמש+, שמשדר את המשחק הפותח של המחזור.

 

שיטת ה"שלם וצפה" נולדה בשנות ה-80 בארה"ב, כאמצעי להעברת קרבות איגרוף יוקרתיים והופעות חיות לבתי הצופים. השיטה נוסתה במהלך העשור הקודם במרבית מדינות אירופה ונחלה כישלון חרוץ. העיתונאי רון קופמן סבור שהכתובת היתה על הקיר, ולו בגלל נתוני הפתיחה הגרועים. "במדינה שבה האוכלוסייה הרלוונטית לפיי-פר-וויו היא 1.3 מיליון בתי אב, הסיכוי להצלחה הוא קלוש. אפילו במעצמת טלוויזיה כמו ארה"ב, משתמשים בשיטה הזאת לשידור אירועים מיוחדים ולא משחקי ליגה רגילים. זה מגוחך שפה מנסים למכור ב-90 שקל לחודש ליגה בעלת רמה אפסית, כשבאופן שיטתי אנשים מדירים את רגליהם מהמגרשים".

 

קופמן מצביע על כך שבכלל לא ניתן להפוך את המוצר לתחרותי כאשר כל מחזור מתפרש על חצי שבוע, דבר שגורם לאיבוד מוחלט של מתח ועניין. לדבריו מדובר ב"מוצר חלטוריסטי מבית היוצר הפורה של ההתאחדות לכדורגל, ולכן כל עוד ההתאחדות היא זו שמארגנת את המשחקים ואחראית למעשה על הפקת השידורים, לא צפוי כל שינוי בשטח".

 

למרות המפלה שנחל ה"שלם וצפה", קופמן משוכנע שניתן למכור בשיטה זו שידור אירועי ספורט גדולים כמו האולימפיאדה, המונדיאל או אליפות אירופה לנבחרות, אבל בשום אופן לא מוצר שהוא מגדיר ככל כך נחות, במיוחד כשהצופה נחשף ללא הרף לכדורגל משובח מאנגליה, איטליה, ספרד, ארגנטינה ומדינות נוספות מכל קצוות תבל. "הצופה יהיה מוכן לשלם תמורת כל מוצר ספורטיבי ברמה, אבל למה שישקיע במשהו כזה? נותנים לצופים יציעים ריקים, מיתקנים עלובים ואת רמת הכדורגל הכי מפגרת בעולם, ומצפים מהם לשלם עבור זה?".

 

גם תומר פדרמן, עורך אתר "פנדל" ואוהד מכבי ת"א, מחזיק בטן מלאה על ההתנהלות של ההתאחדות לכדורגל בנושא השידורים בתשלום. פדרמן מזכיר שלא מדובר בגוף פרטי, אלא בארגון שאמור להגן על זכויות חובבי הכדורגל, ובתור שכזה כשל בתפקידו. "ההתאחדות לא שמרה על האינטרסים שלנו בכל הקשור לשעות משחק אחידות, לתשלום הגבוה שנקבע עבור השידורים ולזה שלא אפשרו לנו לבחור באילו שידורים אנחנו רוצים לצפות. הכריחו אותנו לשלם כל שבוע 19.90 שקל, בזמן שאותנו מעניין רק משחק אחד".

 

כמי שנהג להגיע למגרשים בתדירות גבוהה וחדל כמעט לחלוטין מאז כניסת השידורים בתשלום, פדרמן מאמין שהפיי-פר-וויו הוא אחד הגורמים להיעדרות הסיטונאית של הקהל מהיציעים. "הבעיה הגדולה נעוצה בכך שעלול לקום דור שלם של אנשים שלא מתעניינים ולא מעורים בכדורגל הישראלי, ואשר מכירים יותר טוב את כוכבי הליגה האיטלקית מאשר את כוכבי הליגה שלנו".

 

אם מתעקשים, אפשר למצוא לפחות נקודת אור אחת באפלת ה"שלם וצפה", והיא שבישראל, שאינה משופעת כידוע בתודעה צרכנית מפותחת, גרם ה"פיי" למרד צרכנים לא מאורגן.

 

רק לפני כשלוש שנים נמכרו זכויות השידור של משחקי ליגת העל בכדורגל בין הערוצים השונים בסכום אסטרונומי של 25 מיליון דולר לשנה. יציאתם של ערוץ הספורט וערוץ 2 מהמשחק והמצב הכלכלי מצד שני, גרמו לירידה חדה בשוויו של המוצר, שכיום נאמד בפחות מ-10 מיליון דולר. גברי לוי, לשעבר יו"ר ההתאחדות לכדורגל, מצר על הפיחות העצום בערכו של הכדורגל, ועל עצם ההחלטה של יורשו איצ'ה מנחם ללכת על מתכונת ה"פיי", במקום להקים ערוץ בתשלום כדוגמת חמש+, בו ישודרו המשחקים. "הכישלון מדבר בעד עצמו, כי עובדה שאחרי שנתיים שני הצדדים החליטו לפרק את החבילה. הפיי-פר-וויו הוא כישלון בכל העולם, למעט בספרד ואולי בעוד מדינה. לעומת זאת, הפיי-טי.וי (ערוצים בתשלום - א.א) הוא הצלחה, ואפשר לראות את זה באנגליה".

 

לוי תולה את כישלון ה"שלם וצפה" בשני גורמים עיקריים. הראשון, שיטת התשלום הלא נוחה: להערכתו, הקהל מעדיף לשלם תשלום חודשי ולראות ללא הגבלה את המשחקים. השני טמון בחשיפת היתר לכדורגל מחו"ל ובחוסר האטרקטיביות של המוצר המקומי. "כל הזמן רואים בחמש+ כדורגל אנגלי, גרמני או ספרדי, ומול זה שמים את הכדורגל שלנו, והתוצאות בהתאם. עובדה שה'פיי' התחיל עם מספרים יפים של כ-70 אלף איש וגמר עם חצי מזה במקרה הטוב, ואילו חמש+ הוא ערוץ פורח עם כ-600 אלף מנויים, בגלל התמורה הנאה שהוא נותן".

 

מאמן הנבחרת הצעירה ופרשן ערוץ הספורט, גיא לוי, סבור ששיטת הפיי-פר-וויו נכשלה בגלל כמות המשחקים העודפת, שרוקנה את העניין מהשידורים. "זה היה ארוך מדי לטעמי. לא היה נורא אילו שידרו שני משחקים פחות בשבוע. זה היה מביא יותר קהל למגרש. מה גם שכאשר משדרים ארבעה משחקים ברצף זה עומס גדול מדי אפילו עבורי, שראיתי את כל המשחקים מתוקף תפקידי כמאמן נבחרת".

 

בנוסף, לוי משוכנע שניתן היה לשדר משחקים במקביל, דבר שהיה יוצר עניין גדול יותר ונותן אפשרות בחירה לקהל.

 

הלקח החשוב שצריכים ראשי ההתאחדות ללמוד מפרשת הפיי-פר-וויו, הוא שלא רחוק היום בו אף אחד לא ירצה לשלם אפילו שקל תמורת הזכות לצפות במשחק מליגת העל המקומית. אם בהתחלה דיברו בארגון שממונה על משחקי הכדורגל בארץ על פתיחת ערוץ ההתאחדות, שיהיה ערוץ בתשלום ויעביר את כל המשחקים, הרי שהשליפה הזאת נקברה מהר מאוד כשראשי ההתאחדות הבינו את העלויות העצומות הכרוכות בכך.

 

על מנת להבריא את הענף ולהחזיר עטרה ליושנה, חייבת ההתאחדות בראש ובראשונה לפעול לשיפור המוצר שהיא מוכרת, לשיפור המיתקנים ולהחזרת אמון הקהל, על ידי יצירת ליגה תחרותית שמתפרסת על פני יומיים בלבד, ושמרבית המשחקים בה נערכים בעת ובעונה אחת. "עם כל הכבוד לארסנל ולמנצ'סטר יונייטד, זה לא משלנו. אנשים אוהבים להזדהות עם הקבוצות המקומיות ומאוד רוצים ליגה ישראלית אטרקטיבית, ולכן ההתאחדות חייבת להפיק לקחים ולעשות הכל כדי שהקהל יחזור ליציעים ולמקלטי הטלוויזיה", מסכם פדרמן.

 

את תגובתם של יו"ר ההתאחדות לכדורגל, איצ'ה מנחם, ושל אדר זהבי, מנכ"ל צ'ארלטון, לא ניתן היה להשיג עד לסגירת הגיליון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנוך גריזיצקי
רון קופמן. "מוצר חלטוריסטי"
צילום: חנוך גריזיצקי
צילום: יוסי רוט
גברי לוי. חשיפת יתר לכדורגל מחו"ל
צילום: יוסי רוט
צילום: צפריר אביוב
גיא לוי. עומס גדול מדי
צילום: צפריר אביוב
לאתר ההטבות
מומלצים