שתף קטע נבחר

"הילחמו בגבולות הדמוקרטיה, אבל תנהלו מו"מ"

כך אמר מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן, בפגישה טעונה לנציגי תושבי גוש קטיף שנפגשו איתו בנווה דקלים. כהן ביקש לשכנע את התושבים שכוונות הממשלה בעניין תוכנית ניצנים רציניות, אך המתנחלים הטיחו בו האשמות: "לא שמענו סיבה אחת מדוע אנחנו נעקרים מביתנו, ובאיזה חוצפה אתם חושבים לשים אותנו בקרוואנים". הבוקר מנעו תושבי כפר דרום את כניסת כהן להתנחלות. והבוקר בניצנים: פעילים של ארגון "מגמה ירוקה" חסמו את העבודות באתר

"לא שמענו סיבה אחת מדוע אנחנו נעקרים מביתנו, ובאיזה חוצפה אתם חושבים לשים אותנו בקרוואנים", כך אמרו ראשי המתנחלים בצהריים (יום ד') למנכ"ל משרד רה"מ, אילן כהן, שהגיע לנווה דקלים. הפגישה בין ראשי המתנחלים למנכ"ל הוגדרה קשה. ראשי היישובים אלי סיני, נווה דקלים, עצמונה, קטיף, נצרים, כפר דרום ותל-קטיפה החרימו אותה ואחרים נכנסו בעיקר כדי להטיח האשמות נגד התנהלות הממשלה בעניין הפינוי.

 

מנכ"ל משרד ראש הממשלה לא הצליח לקיים דו שיח שבו שני הצדדים מעלים את טענותיהם. התושבים אמרו למנכ"ל כי התנהלות הממשלה עד היום "היא מבולבלת, דורסנית ומניפולטיבית, ומחזקת דווקא משום כך את התחושה שהעקירה לא תתרחש". בגוש קטיף בטוחים שמכלול החיים העשיר אליו נחשף כהן בסיורו יבהיר לו ולראש הממשלה באופן נחרץ "שפשע העקירה אינו מעשי".

  

 

המנכ"ל, אילן כהן, אמר למתנחלים: "תפרידו בין שני המסלולים. במסלול האידיאולוגי תילחמו בגבולות הדמוקרטיה. הממשלה לא מתנה משהו בדרישה לא להפגין. אבל במסלול מקביל, תנהלו משא ומתן ובואו נחפש פתרונות. אי אפשר להגיד 'אנחנו לא ננהל משא ומתן'. נחכה שאתם תייצרו פתרונות – ואז באוגוסט נדבר. מה אתם חושבים, שנוכל להחכיר קרקעות בכל רחבי הארץ ובאוגוסט תגידו לנו לאן אתם הולכים? אין בזה אחריות ציבורית וזה לא קביל. לא ייתכן שנפקיע אלפי דונמים כשהצד השני אומר 'נדבר איתך באוגוסט'". כהן הסביר: "הממשלה מתכוונת ברצינות לבצע את פרויקט ניצנים, אין פה שום מניפולציה. ראש הממשלה נתן את ההנחיות. אבל אם לא יהיו מספיק משפחות שיגידו אנחנו רוצים, אז זה לא יעבוד. פרויקט ניצנים יהיה מאוד מושפע ממספר התושבים שיירשמו אליו. אם יבואו אלף משפחות, זה יהיה שונה לגמרי מאשר אם יבואו רק 300 משפחות".

 

כהן אמר לאחר הפגישה: "חלק מהמתנחלים נמצאים בהכחשה וחלק מפנימים. הם חייבים להפנים שבמקביל לקושי הם צריכים לנהל משא-ומתן ולמצוא פתרונות ליום שאחרי, שלא ימצאו את עצמם חיים באוהל. אנחנו מצידנו לקחנו אופציה על השכרות 600-700 דירות באוגוסט. אין אולטימטום, אלא ניסיון להבהיר שהפתרונות שאנחנו יכולים לתת עכשיו – לא נוכל לתת אותם באוגוסט". בתגובה לקבלת הפנים שקיבל מהמתנחלים אמר כהן: "אני לא מאוכזב. ברור לי שאנחנו חייבים להידבר, ואם צריך – אבוא גם עוד פעם".

 

התושבים: "מתעתעים בנו"

 

יו"ר מזכירות נצר חזני, יהודה בשארי, החליט להחרים את הפגישה. לבסוף השתכנע, והגיע כדי להטיח בכהן האשמות. לדבריו: "באופן כללי ההתנהלות של הממשלה בשבועות האחרונים, ובעיקר של בכיריה מובילה למסקנה אחת – כי יש בלבול וחוסר תקשורת בין כל הגופים העוסקים בעקירה. שאלתי את מנכ"ל משרד ראש הממשלה איך הוא מסוגל לילל כמו חתול שגנבו מסמכים של מינהלת ההתנתקות מתיבות הדואר? אני שמח שזו הממשלה שלנו, כי בטוח שהיא לא תצליח לעקור אותנו". עוד טען יהודה בפני מנכ"ל ראש הממשלה: "איזה זכות שבעולם יש לך להעביר אותי אחרי 30 שנה לחיות בקרוואן?".

 

ליאור כלפה ממזכירות נווה דקלים היה בין אלה שהחרימו את הפגישה. לדבריו, "ראש הממשלה מנסה לתעתע לאורך כל הדרך, תוך מגמה אחת ברורה: ליצור הפרד ומשול בהתנגדות למאבק נגד העקירה. נמשיך להיות מאוחדים, גם אם יש לנו חילוקי דעות. נשמור על הביחד בכל מחיר, ולא ניתן לראש הממשלה ולעושה דברו לעשות ספינים על חשבוננו. כל בר-דעת יודע שהמערכת בכאוס מוחלט. אני רק מקווה שישראל לא נערכת כך גם למלחמה". לדבריו, החרים את הדיון "מכיוון שמי שמאשים שאנחנו גנבים ושקרנים, אין לנו מה לדבר איתו, במיוחד שההתנהלות שלו כולה היא רמיסה".

 

מחוץ למקום הפגישה הפגינו עשרות בני נוער ואחרים שנשאו שלטים שעליהם נכתב: "יהודי לא מגרש יהודי". המנכ"ל, אילן כהן, ביקש הבוקר לקיים פגישות ביישוב ולבקר במפעל המקומי "עלי קטיף", אולם המתנחלים חסמו את דרכו בכניסה ונעלו את השער בפניו והוא נאלץ לוותר על הביקור. 

 

אחד התושבים שחסמו את כניסת המנכ"ל להתנחלות סיפר ל-ynet: "אנחנו לא מעוניינים לדבר עם איש ממשרד ראש הממשלה שרוצה לגרש אותנו. הוא עשה לבד אחורה פנה כי הוא הבין שאנחנו לא רוצים אותו". דווקא במפעל "עלי קטיף" התכוננו לביקורו של מנכ"ל ראש הממשלה. גורם במפעל סיפר ל-ynet: "אנחנו נמצאים בתוך היישוב, התושבים חסמו את דרכו בניגוד לדעתנו. ערכנו פה שולחן יפה לכבודו והתכוונו לקבל אותו". מפעל "עלי קטיף" משווק ירקות ללא חרקים ונחשב לאחד מהמפעלים הגדולים בגוש.

 

שאול בר-אילן, תושב היישוב כפר-דרום סיפר כי "עמדו תושבים בכניסה ליישוב, הניפו שלטים ובהם נכתב 'יהודי לא מגרש יהודי'". לדברי בר-אילן, לא היה שום עימות מילולי ולא הייתה אלימות באירוע: "כהן היה במרחק של כמה עשרות מטר מהיישוב והבין לבד שהוא לא רצוי, והלך". לשאלה למה לא להיפגש, אמר בר-אילן: "סתם אנשים לא באים. אם הם באים – סימן שהם לחוצים, ואם אדם לחוץ – אני לא צריך לעזור לו. נביא לכך שהתוכנית לא תצא לפועל".

 

מכפר דרום המשיך כהן לביקור בחממות היישוב גני טל, ואחר כך ב"תנובות קטיף" בגדיד, ובצהריים צפוי לו מפגש עם חברי מליאת מועצת גוש קטיף ויושבי-ראש מזכירויות היישובים.

 

במשרד ראש הממשלה הסתירו את עצם קיום הביקור בטענה כי זה רצונם של המתנחלים וסגרו את הסיור בפני התקשורת. אולם ל-ynet נודע כי כהן מנסה לשכנע את המתיישבים כי כוונותיה של הממשלה בעניין ניצנים רציניות. מלשכתו נמסר עוד כי הפגישה נועדה "ליצור מגע ישיר עם המתיישבים". כהן מבקש לעודד התקשרות של המתנחלים עם מינהלת ההתנתקות על מנת למצוא פתרונות בזמן להעתקת הפעילות החקלאית מגוש קטיף לנגב. 

 

גורמים המתלווים לסיור של אילן כהן טענו כי "לא הייתה חסימה של הדרך בשום שלב. הסיור ממשיך בנקודות שראש המועצה אבנר שמעוני תיכנן לכהן". עם זאת אישרו כי "באחת הנקודות הוצבו שלטי מחאה נגד כהן". 

 

ניצנים: האולטימטום פג, המפגינים בשטח

 

היום פג המועד שקצבה שרת המשפטים, ציפי לבני, למתנחלי גוש קטיף המבקשים לעבור בקרוב למגורים זמניים באזור ניצנים. ביום רביעי שעבר אמרה לבני כי שבוע הוא הזמן הנדרש כדי לארגן פיתרון של מגורי ביניים, 

 

הבוקר חסמו מספר פעילים של ארגון "מגמה ירוקה" את עבודת הטרקטורים בניצנים. הפעילים עומדים אל מול הטרקטורים ומונעים מהם לבצע את עבודתם. מספר קציני משטרה ושוטרים ממרחב לכיש הגיעו לאתר ועיכבו מספר פעילים של הארגון לחקירה.

 

לדברי אסף שמואלי: "הסברנו לשוטרים שמי שפועל פה באופן לא-חוקי הם מבצעי העבודות, ולא אנחנו. אנחנו בסך הכל מבקשים לראות את האישורים והתוכניות לפני תחילת העבודות". המשטרה, שאינה מתרשמת מטענות המפגינים, סייעה לנהגי הטרקטורים לפעול. במקביל הגיעו למקום עוד מספר תושבים מהיישוב ניצן, שמבקשים גם הם למחות על העבודות בסמוך ליישוב.

 

אסף שמואלי מתנועת "מגמה ירוקה" אמר ל-ynet: "אנו לא נאפשר לטרקטורים לעבוד כאשר הם אינם מוכנים להציג בפנינו תוכנית מסודרת. הרי לא ייתכן שהם יתחילו לעבוד בלי תוכניות, מבלי שנוכל להגיש התנגדויות כמו במדינה מתוקנת. זאת ועוד כאשר הוגשה עתירה לבג"ץ נגד העבודות המתקיימות באזור ניצן".

 

בתוך כך, עתרה החברה להגנת הטבע הבוקר לבג"ץ נגד העבודות בסמוך ליישוב ניצן, המיועדות להכשרת הקרקע להתיישבות הזמנית של מפוני גוש קטיף. במקביל היא מבקשת מבג"ץ שיוציא צו ביניים להפסקת העבודות ויורה למוסדות התכנון להימנע מכל פעולה לאישור ולביצוע עבודות באתר עד להחלטת בג"ץ בעתירה.


פורסם לראשונה 25/05/2005 10:09

 

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר ושמוליק חדד. צילום וידאו: דניאל ממן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
אילן כהן. מסייר
צילום: לע"מ
אבנר שמעוני. פגישה במועצה
צילום: צפריר אביוב
כפר דרום. כהן נשאר בחוץ
צילום: צפריר אביוב
צילום: צפריר אביוב
מפגינים בניצנים
צילום: צפריר אביוב
מומלצים