שתף קטע נבחר

לבנת פיטרה 4,500 מורים, וידעה שאין צורך

מסמך פנימי שהגיע ל"ידיעות אחרונות" מגלה: שבועיים לפני שמכתבי הפיטורים נשלחו, הכינו במשרד החינוך את הצעת הפשרה לפיה רק 2,000 מורים יפוטרו. המטרה: לשכנע את הציבור שהמורים אשמים בפיצוץ המו"מ. במשרד החינוך לא מבינים מה הבעיה. אתמול סירבו המורים לחתום על טיוטת ההסכם שגובש באגף התקציבים של האוצר ודרשו לבטל את הפיטורים מייד

משרד החינוך תכנן להכשיל את המורים: ממסמך פנימי שהגיע לידי "ידיעות אחרונות" עולה הבוקר (יום ד') כי כבר באמצע חודש אפריל, יותר מחודש לפני חשיפת ההסכם הסודי של משרד החינוך עם האוצר, וכשבועיים לפני ש-4,500 מכתבי הפיטורים עצמם נשלחו, הכינו אנשיה של השרה לבנת את הצעת הפשרה שלפיה יפוטרו - ולמעשה יפרשו מרצון - 2,000 מורים בלבד.

 

המסמך, שכותרתו "חלופות לצעדים פרו-אקטיביים של המשרד", נכתב ב-13 באפריל וכולל שתי הצעות מפורטות לשימוש במסגרת משא ומתן עם ארגוני המורים. שתי ההצעות האלה הוצעו למורים במהלך השבוע האחרון על ידי מנכ"לית משרד החינוך, רונית תירוש, עם דגשים ושינויים קלים. האחרונה נשלפה רק לאחר שהתברר למורים שלשום כי לבנת מסתירה מהם את העובדה שמשרדה קיבל תוספת תקציב של 295 מיליון שקלים.

 

מבין השורות של המסמך עולות שאלות רבות בנוגע לרצינות ההצעות של משרד החינוך ובנוגע לכוונות המסתתרות מאחוריהן. מצטיירת גם תמונה עגומה של משא ומתן המתנהל על גבם של מורים באמצעות איומים בפיטורים. "המטרה", מציינים במפורש אנשי משרד החינוך בראש המסמך, "היא להביא לתפנית בעמדות הציבור, כך שהאשמה על חוסר ההתקדמות במשא ומתן תוטל על ארגוני המורים".

 

אלה, הטוענים זה זמן רב שלבנת מנסה לכפות עליהם את הרפורמה בכוח, הגיבו אמש בזעם: "שרת החינוך שוב מנסה להונות את הציבור. מכפישים אותנו, משפילים אותנו, מחכים שהמשא ומתן יתפוצץ ואז אומרים שאנחנו אשמים".

 

תוכנית הפעולה הראשונה, "תוכנית א'" כפי שהיא מוגדרת במסמך הפנימי של משרד החינוך, קוראת "להודיע לארגוני המורים שבכוונת המשרד להיענות לבקשתם ולאפשר יציאת מורים מהמערכת בתנאי פרישה משופרים המקובלים על כלל המגזר הציבורי". 2,500 מורים, כתוב שם, יפרשו מרצון. 2,000 מורים יפרשו בהתאם לקריטריונים של משרד החינוך. הצעה דומה מאוד העלו בסופו של דבר אנשי משרד החינוך בפני ארגוני המורים במהלך המשא ומתן וקיבלו תשובה שלילית.

 

תוכנית הפעולה השנייה, "חלופה ב'" כפי שהיא מוגדרת במסמך, קוראת "להודיע לארגוני המורים שמשרד החינוך מוכן להגיע עימם להסכמה זמנית על הנושאים הבאים.. בתשס"ו ייצאו לפרישה מרצון בתנאים מועדפים 2,000 מורים.. מערכת החינוך תעבור למתכונת של חמישה ימי לימוד בשבוע.. משרת המורה תעמוד על 40 שעות שבועיות, ביסודי 22 שעות פרונטליות ובעל יסודי 25 שעות פרונטליות.. שכרם הממוצע של המורים יעלה ל-10,000 שקל.. מנהל בית הספר ייבחר את מוריו ויהווה גורם מרכזי בהליכי הפיטורים.. שני הצדדים ייכנסו למשא ומתן מתמשך על מנת להגיע להסכמות בכל הנושאים השנויים במחלוקת".

 

משרד החינוך: "מדובר ברעיונות פנימיים"

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי במהלך החודשים האחרונים נערכו ישיבות עבודה פנימיות של המשרד בנושא המשא ומתן מול האוצר. בישיבות אלו בוטאו מחשבות ורעיונות, נבדקו חלופות, ונרשמו טיוטות עבודה שאינן רשמיות וללא שום כוונת שימוש בהן. "לא היה ולא נברא. מדובר ברעיונות פנימיים ולא בהצעות שממילא לא הוצגו מעולם למורים".

 

מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן, הגיב בכעס לפרסום: "זה מדאיג מאוד ששרה במדינת ישראל ומנכ"לית משרדה מתנהלות בצורה כזאת ורומסות את הדמוקרטיה. הן רוצות להפחיד אותנו, ולכן עברו לשלב ב' בתוכניתן, ובקרוב הן ימשיכו לשלב ג' - יישום המלצות דברת על ידי פיתוי מנהלי בתי הספר באמצעות חוזים אישיים".

 

טיוטת ההסכם שגובש עם האוצר

 

וכך זה נראה אתמול, בשינויים קלים בלבד, מתוך ההצעה העדכנית שהגיעה לידי ynet ונדחתה שוב:

 

1. פיטורי מורים משירות המדינה. משרד החינוך יפעל לצמצום מספר המורים המפוטרים משירות המדינה. חלק ממכסת המורים שאמורים להיות מפוטרים יומר למכסת פרישה מרצון (כמחצית ממכסת הפיטורים). רשימת המורים שייכללו ביתרת המכסה של הפיטורים תקבע על-ידי רשימות משרד החינוך. חלק מהמורים הנכללים במכסת הפיטורים יסיימו עבודתם במסלול של פיצויי פיטורים (מי שאינו זכאי לפנסיה מוקדמת על פי החוק). 

 

2. סעיף זה מתייחס ל-1,500 המורים שאמורים להיות מפוטרים ברשויות המקומיות. לגביהם מוצעת "פרישה מוקדמת בבעלויות": על-פי ההסכם, משרדי החינוך והאוצר יודיעו לארגוני המורים על הסיכום שיגובש ביניהם לגבי מספר המורים המועסקים בבעלויות חינוך של בתי הספר העל-יסודיים (מועסקים על-ידי הרשויות המקומיות - מ.ז), שיוכלו לפרוש במסגרת מסלולי הפרישה המוקדמת.  

 

3. ארגוני המורים מתחייבים ליישם את העקרונות הבאים בשנת הלימודים הקרובה (תשס"ו): הארכת שהות המורים בבית הספר (בין 36 עד 40 שעות שבועיות).

 

הגדלת היקף השעות הפרונטליות (הוראה מול כיתה) למינימום של 24 שעות שבועיות בבתי הספר היסודיים ומינימום של 21 שעות שבועיות בבתי הספר העל-יסודיים למשרה מלאה.

מעבר בתי הספר לשבוע לימודים מקוצר בן 5 ימי לימוד (תוך שנה עד חמש שנים).

קיצור משך הליך הפיטורים עד תקופה מרבית של שנה וללא גלישה משנת לימודים אחת וכן הגברת מעורבות המנהל בהליך. הדיונים בנושא זה יימשכו לא יותר מ-45 יום ממועד החתימה על סיכום זה. המדינה מודיעה כי יישום הרפורמה בשנים הקרובות יהיה כרוך בצמצום מספר המורים המועסקים במערכת החינוך. על-פי ההסכם מחויבים ארגוני המורים להודיע שלא יתנגדו לצמצום כאמור. ארגוני המורים מתחייבים לקיים דיונים, התייעצות ומשא ומתן לגבי הנושאים הללו לצורך הגעה להסכמות בעניינים הדורשים הסכמה בין הצדדים.

 

המורים טוענים כי הם מסרבים להסכם משום שדרישתם היא לבטל את הפיטורים מיד, עוד לפני שנכנסים לדיון על סעיפים אחרים. בנוסף, אומרים המורים כי לנוכח ההסכם הכספי שחתמה שרת החינוך, לימור לבנת, עם שר האוצר, בנימין נתניהו, על תוספת תקציבית של כ-300 מיליון שקלים למשרד, אין שום סיבה להמשיך בהליך הפיטורים. הם מתכוונים לשגר מכתב רשמי לממונה על השכר באוצר, יובל רכלבסקי, ובו הסיבות לסירובם.

 

בעקבות סירוב המורים לטיוטת הפשרה של האוצר אמרה לבנת לראשי ארגוני המורים, יוסי וסרמן ורן ארז ש"גורלם של 4,500 מורים בידיכם". לדבריה, "ההצעה שהועברה אליכם תואמת את הצעתה של המנכ"לית משלשום, נותנת מענה ל-4,500 מורים המיועדים לפיטורים ותביא לרפורמה לקידום מערכת החינוך בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
לבנת. אין ברירה?
צילום: איי אף פי
צילום: גיל יוחנן
ראשי ארגוני המורים. הן רוצות להפחיד אותנו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים