שתף קטע נבחר

שרון: ההתנתקות עשויה לפתוח עידן חדש

בנאומו בפני ועידת איפא"ק, השדולה היהודית למען ישראל בארה"ב, קרא ראש הממשלה לפלסטינים להיענות לאתגר ולתאם את ההתנתקות: "הדבר יפתח עידן חדש של אמון בין שני הצדדים". לדבריו, ישראל תהיה מוכנה לשחרר 400 אסירים פלסטינים נוספים. הוא שב והדגיש: "תוכנית ההתנתקות תיושם לפי לוח הזמנים שקבעה הממשלה"

שרון רוצה תיאום: ערב בואו של יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן לוושינגטון, קרא ראש הממשלה, אריאל שרון, לפלסטינים להיענות לאתגר ולתאם את ההתנתקות. לדבריו, אם ההתנתקות תתבצע בתיאום, "הדבר יפתח עידן חדש של אמון בין שני הצדדים". שרון, שנאם בפני ועידת איפא"ק בוושינגטון, שני קילומטרים מהבית הלבן, נקטע פעמים רבות במהלך נאומו על ידי תשואות רמות מהקהל.

 

"ביישום ההתנתקות יש סיכוי לסלול דרך למפת הדרכים. ישראל מוכנה לתאם חלקים מההתנתקות, תיאום שיאפשר לנו לפתח יחסי אמון. אנחנו עדיין בשלב שלפני מפת הדרכים", אמר שרון. "אנחנו רואים סיכוי עם בחירת היו"ר אבו מאזן. נעשה את מיטב יכולתנו לתאם עם המנהיגים הפלסטינים ולנקוט בצעדים לסייע ליו"ר, כל עוד זה לא יסכן את ביטחוננו. זה הקו האדום", דברי שרון. 


שרון והילארי קלינטון (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

שרון הבהיר שישראל תהיה מוכנה לשחרר 400 אסירים פלסטינים נוספים, כפי שסוכם בהסכם שארם (עד כה שוחררו 500). כמו כן אמר שישראל תהיה מוכנה להעביר ערים נוספות לשליטה של הרשות הפלסטינית, ולבצע צעדים שאותם לא פירט. 

 

שרון התנה את המחוות הישראליות בדרישה חד-משמעית מאבו מאזן לא רק לדבר על שלום אלא להתחיל לפעול, להילחם בטרור ולפרק את ארגוני המחבלים. הוא אמר כי אבו מאזן יכול להיות פרטנר, אבל הצהרותיו צריכות להיות מתורגמות למעשים בשטח: "עד עכשיו לא נוטרלו פעולות הטרור והברחת הנשק נמשכת... ההתקדמות במפת הדרכים תושג רק לאחר פירוק ארגוני הטרור".

 

הוא הבהיר שהתרפסות בפני ארגוני הטרור בניסיון להכניסם למערכת הפוליטית הפלסטינית לא תקדם את השלום. "הכנסת המחבלים למערכת הפוליטית רק תעודד אותם ותפגע בהתקדמות".

 

לדבריו, "ביישום ההתנתקות יש פוטנציאל ליישום מפת הדרכים. נוכל להתקדם במפת הדרכים לאחר שהטרור יובס". הוא אמר שישראל לא תתפשר על ביטחונה בתיאום ההתנתקות - "יש רק דבר אחד שעליו לא תהיה פשרה, לא עכשיו ולא בעתיד והדבר הזה הוא ביטחוננו".

 

"שלא יהיה שום ספק. תוכנית ההתנתקות תיושם לפי לוח הזמנים שקבעה הממשלה", אמר שרון והדגיש ש"לא תהיה כניסת פליטים פלסטינים לישראל. מרכזי האוכלוסייה הגדולים ביהודה ושומרון יישארו חלק אינטגרלי מישראל ויישמר הרצף הטריטוריאלי לישראל בכל הסדר קבע".

 

לדבריו, "ארה"ב וישראל מסכימות בדבר הסכנות ליציבות המזרח התיכון מכיוון סוריה, לבנון וחיזבאללה וכן בנוגע לאיום הגרעיני מכיוון איראן".  

  

לפני הנאום נפגש שרון עם הסנאטורית הילארי קלינטון, שנאמה גם היא בפני הוועידה. היא שיבחה את שרון ואמרה ש"חשוב להכיר בעמדה יוצאת הדופן של שרון והממשלה ותוכנית ההתנתקות. שרון לוקח סיכון עצום. צריכה להיות מחויבות שלנו לתמוך במאמצי ישראל לשלום, יציבות וביטחון. זה מעבר לסיוע הכלכלי...".

 

קלינטון קראה ליו"ר הרשות אבו מאזן לפעול לפירוק תשתיות הטרור. "בדמוקרטיה מנהיג חייב לגלות אחריות ומנהיגות. הנשיא עבאס צריך להיות אחראי למעשיו. צריך להביא קץ להסתה. אני שמחה שהרשות הפלסטינית הסירה 

מהאתר שלה את "הפרוטוקולים של זקני ציון", אבל אני שואלת מה זה עשה שם מלכתחילה. אי אפשר לצפות למדינה דמוקרטית כשספרי הלימוד שלה מסיתים להסתה".

 

ביקור על רקע החקירה נגד איפא"ק

 

הנאום בוועידת איפא"ק מהווה את שיאו של ביקור שרון בארה"ב. בשלושת הימים שהוא נמצא שם, נאם במוסדות אקדמיים יהודיים כמו "ישיבה יוניברסיטי" ו"ברוך קולג'", ובפני משקיעים יהודיים של ה"בונדס" בניו יורק. הוא נתקל בגלי אהדה ותמיכה בתוכנית ההתנתקות מחד - ומנגד בהפגנות של מחאה, שהיו נדירות למדי על רקע האווירה המכופתרת האמריקנית.

 

איפא"ק נמצאת כיום על פרשת דרכים ומשתדלת להפגין עסקים כרגיל חרף החקירה המתנהלת נגד שניים מבכיריה לשעבר. החקירת מטילה צל כבד על השדולה ומעוררת חשש בקרב אוהדי ישראל, מפגיעה במעמדו של הארגון החשוב כל כך למדינת ישראל, ומיכולתו להמשיך לקדם את עניני ישראל ביעילות כה גדולה במסדרונות הממשל ובעיקר בקונגרס.

 

זו כנראה הסיבה שבגללה החליט ראש הממשלה שרון להגיע במיוחד לוושינגטון, בניגוד לשנים עברו שבהן הוא דיבר בשידור חי מירושלים לבאי הוועידה. שרון בא במיוחד לוושינגטון, למרות שלא נקבעו לו פגישות עם הנשיא בוש, מזכירת המדינה רייס, או כל בכיר אחר. החקירה גרמה גם, ככל הנראה, להתגייסות כללית של תומכי ישראל בארה"ב. הוועידה השנה, עם כ-4,000 פעילים תומכי ישראל מ-50 מדינות בארה"ב, היא הגדולה בתולדות הארגון.

 

היום כבר ברור שהפרשה המביכה הזו, שהחלה לפני תשעה חודשים בדיווח דרמטי ברשת CBS אודות גילוי חפרפרת ישראלית בתוככי הפנטגון, מתנהלת בטונים נמוכים בהרבה.

 

ישראל אינה מוזכרת כלל בכתב האישום שהוגש באחרונה נגד לארי פרנקלין עובד הפנטגון, המואשם בהעברת מידע סודי בעל פה לפיו צפויה התקפה על כוחות אמריקנים בעיראק. בכתב האישום לא מוזכר גם השם איפא"ק ושני עובדי השדולה, רוזן ווסרמן, שקיבלו את המידע המסווג בארוחת צהרים שהיתה לפני כשנתיים.

 

איפא"ק הוא הלובי השני בעוצמתו בוושינגטון, אחרי ה-NRA (ארגון הרובאים האמריקנים). יש לשדולה 100 אלף מתנדבים הפעילים ברחבי ארה"ב, שהם חוד החנית של הארגון מול פוליטיקאים מקומיים, השואפים להיבחר לקונגרס. לארגון יש תקציב שנתי של 40 מיליון דולר מכספי תורמים ומעבר לזה אוהדים עשירים שתומכים כלכלית בבחירת מועמדים נוחים לישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אריאל שרון
צילום: רויטרס
צילום: מאיר אלפסי
הפגנות נגד שרון בארה"ב
צילום: מאיר אלפסי
צילום: מאיר אלפסי
מפגינים נגד ההתנתקות בניו יורק
צילום: מאיר אלפסי
מומלצים