שתף קטע נבחר

דו"ח: שיפור ביציבות הפיננסית של משקי הבית

עפ"י דו"ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל ל-2004, השיפור התבטא בירידה בנטל האשראי, ועלייה בצריכה ובשיעור החיסכון. עם זאת השיפור, פרי העלייה בשכר ובתעסוקה - לא הקיף את כל שכבות האוכלוסייה

בשנת 2004 חל שיפור באיתנות הפיננסית של משקי הבית, שהתבטא בירידה בנטל האשראי ובגידול הצריכה. עם זאת, השיפור לא הקיף את כל שכבות האוכלוסייה. כך עולה מדו"ח היציבות הפיננסית של בנק ישראל לאשתקד שיפורסם מחרתיים.  

 

בבנק ישראל מציינים, כי נטל האשראי, המוגדר כאשראי הבנקאי ביחס להכנסה הפנויה ומהווה אינדיקטור לכושר הפירעון של משקי הבית, ירד אשתקד ב-1.5% ל-70%, ובכך נעצרה מגמת העלייה שבה היה מצוי. עם זאת, למרות השיפור, רמתו עדיין גבוהה בהשוואה לשנים קודמות.

 

נטל האשראי ירד למרות גידול ריאלי של כחצי אחוז באשראי, וזאת בזכות עלייה של 4.8% בהכנסה הפנויה. ההכנסה הפנויה לנפש גדלה ב-2004 ב-2.8%, לעומת 2.5% ב-2003, לאחר ירידה חריפה של 6.6% ב-2002. בכך חזרה הכנסה לנפש לרמה של השנים 2000-1999.

 

הכנסות הבלתי מועסקים ירדו

 

אבל הגידול בהכנסה הפנויה לא הקיף, כאמור, את כל שכבות האוכלוסייה. כך למשל, גדלו הכנסות המועסקים, הודות לעליית השכר הריאלי, ואילו הכנסות הבלתי מועסקים ירדו, עקב צמצום תשלומי ההעברה.

 

ביטוי לכך, מציינים בבנק ישראל, נראה בנתוני משקל החוב הבעייתי בסך האשראי הבנקאי לאנשים פרטיים, שנותר אשתקד ללא שינוי, למרות הגידול בהכנסה הפנויה והירידה של שיעורי הריבית במשק. בנוסף, משקלו של האשראי הבעייתי לדיור, ששני שלישים ממנו הוא לאנשים פרטיים, המשיך לגדול, תוך גידול של עומק הפיגור בפרעונתיו.

 

עוד מציין בנק ישראל, כי חלק ניכר מהגידול בצריכה הפרטית, שעמד אשתקד על 5.3% לעומת 1.2% ב-2003, לא הופנה לביקושים מקומיים, ולכן גם תרומתו להתאוששות המגזר העסקי ולהגברת האיתנות הפיננסית היתה צנועה.

 

השיפור באיתנות הפיננסית התבטא, לדברי בנק ישראל, גם בבלימת מגמת הירידה בשיעור החיסכון הפרטי מתוך ההכנסה הפנויה. "חזרה לשיעור חיסכון גבוה תאפשר למנוע עלייה בנטל האשראי של משקי הבית בתקופה של שפל וירידה בהכנסה הפנויה בעתיד, ולכן תחזק את היציבות הפיננסית", מסכמים בבנק.

 

ח"כ חיים אורון, חבר ועדת הכספים, אומר בתגובה: "פירות המדיניות הכלכלית של נתניהו הם פירות באושים. נתניהו מעביר כסף לשכבות החזקות ואת החשבון משלמים העניים והחלשים. נתוני הדו"ח על הירידה בהכנסות הבלתי מועסקים מלמדים על הרחבת פערים ואי-צדק חברתי גובר, שאת מחירם תשלם בסופו של דבר החברה כולה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
השיפור לא מקיף את כל האוכלוסייה
צילום: ערוץ 2
צילום: שאול גולן
אורון. פירות באושים
צילום: שאול גולן
מומלצים