שתף קטע נבחר

יחסי ממון- כל מה שרציתם לדעת

עו"ד ליהי כהן דמבינסקי, מנהלת פורום דיני משפחה, שופכת אור על אחד התחומים הרגישים ביותר לזוגות המתמסדים. כדאי לדעת

עונת החתונות בפתח וכמו בכל שנה לא מעט זוגות עומדים בפני השאלה לחתום או לא לחתום על הסכם ממון?

ענבל ועומר יצאו יחד שבע שנים ובאופן טבעי החליטו להינשא. האולם הוזמן, ההזמנות נשלחו, השמלה כבר היתה מוכנה והיום המרגש עמד בפתח. אלא שאז ביקש עומר מענבל שתבוא עימו לעו"ד של הוריו על מנת לחתום על הסכם ממון.

ענבל סירבה בתוקף ולא חזרה בה מסירובה גם כשעומר, בנו של מפיק טלויזיה רב נכסים, הסביר לה כי הוריו רוצים בסך הכל להבטיח כי במידה ויתגרשו חלילה לא תעבור הדירה בת 5 החדרים שהצדדים קיבלו מהם לרגל חתונתם לרשותה של ענבל.

לתדהמת עומר והוריו ענבל ביטלה את החתונה ועזבה את דירת המגורים המשותפת של הצדדים.

 

הכעס שנשאר

 

גם מיכאל ונועה ניצבו בפני דילמה דומה. במקרה זה נועה היא זו שפנתה למיכאל ערב חתונתם וביקשה ממנו כי יבוא עימה למשרד עו"ד על מנת לחתום על הסכם ממון. בתחילה עומר לא היסס אך משסיפר להוריו, החלו אלה מכניסים בליבו ספקות בקשר לאהבתה של נועה כלפיו תוך שהם מביעים את תמיהתם לשם מה צריך הסכם ממון, אם הוא ונעה כל כך מאוהבים ואולי רק הוא מאוהב בה?

נעה הסבירה לעומר כי היא אוהבת אותו מאוד ויחד עם זאת משך שנים עד היכרותם עבדה וצברה נכסים וזכויות על שמה וברצונה להגן עליהם במידה וחלילה ייפרדו.

עומר לא הצליח להבין כיצד נועה יכולה לחשוב על פרידה עוד בטרם התחתנו וסירב לבקשתה.

נועה ויתרה, אך עד היום נותר בליבה כעס על עומר, כעס שלא היה קיים במידה והצדדים היו חותמים על הסכם ממון.


בתמונה: אבי וג'ולי, מ"רצים לדירה". למצולמים אין קשר לכתבה.

 

יוחאי ואסנת עומדים להינשא במזל טוב בעוד כשבועיים ימים. הוריו של יוחאי הינם אנשים עשירים בעלי חברה קבלנית מצליחה והם התנו את עזרתם לזוג הצעיר בכך שיוחאי ואסנת יערכו הסכם ממון.

אסנת שהינה יתומה מאם ומגיעה ממשפחה בעלת יכולת כלכלית ממוצעת נרתעה מאוד ואף כעסה על יוחאי תוך שהיא מטיחה בו כי הוא אינו אוהב אותה, וכי הוא סתם "כלומניק" שנכנע לדרישות הוריו.

כשזוג מחליט להינשא החזון שהוא נושא עימו הוא של חיים מאושרים עד סוף כל הימים. זאת למרות העובדה שמספר הזוגות המתגרשים גדל בהתמדה בשנת 2004 עמד על 9,650 זוגות (לעומת 9,250 בשנת 2003). מכיוון שהתפיסה הרווחת בישראל היא ש"מתחתנים כי אוהבים" קמה לה מנגד התפיסה כי אם אחד הצדדים מבקש לערוך הסכם ממון משמע הוא אינו אוהב, או אינו אוהב מספיק. אני מבקשת להפריך תפיסה זו ולהסתכל על הסכמי הממון בדרך אחרת. על מנת לנסות ולמנוע מריבות וכעסים והרבה עוגמת נפש שקיימת לא פעם כאשר עולה נושא הסכם הממון לפני הנישואין כדאי לדעת את הדברים הבאים:

 

מהו הסכם ממון?

 

ההסכם ממון הינו הסכם אשר נועד להסדיר את מערכת היחסים הרכושנים והכספיים בין הצדדים לעת פירוד.

 

מה היתרונות הקיימים לזוגות שעורכים הסכם ממון?

 

הסכם הממון יכול למנוע מצב של ניהול הליכים משפטיים קשים הסבים סביב נושאי הרכוש, לעת הגירושין, היה וחלילה בני הזוג יתגרשו.

אין זאת אומרת שאם אחד מבני הזוג מבקש מהאחר לערוך הסכם ממון הוא צופה שהם יתגרשו, זה כן אומר שהוא נוהג באופן מושכל שיוכיח עצמו בעבור שני הצדדים היה ויחליטו להיפרד.

להסכם הממון יתרון נוסף והוא העובדה שעל פי חוק יחסי ממון בין בני זוג יש לחכות עד לפקיעת הנישואין דהיינו קבלת הגט או חלילה מות אחד הצדדים עד לחלוקת הרכוש שנצבר ע"ש אחד מבני הזוג בלבד. עובדה זו גורמת לא פעם לכך שאחד הצדדים משתמש בנושא הגט כבקלף מיקוח ומעכב אותו על מנת לגרום לצד השני להיכנע לתכתיביו.

בהסכם ממון ניתן ורצוי לקבוע כי החלוקה הרכושית תתבצע מיד עם פירוד הצדדים, וללא קשר לקבלת/ מתן הגט עצמו.

 

למי מיועד הסכם ממון?

 

הסכם ממון אינו מיועד רק עבור בני זוג עשירים, אם כי מכיוון שקשר הנישואין יוצר חיובים משפטיים של הבעל והאשה זה כלפי זה, כורכים בתוכם הגירושין גם סיכון כלכלי, ולאנשי העסקים שביניכם גם סיכון עסקי. כפי שנאמר "מרבה נכסים מרבה דאגה".

 

נכון הוא שמאבקים סביב נושא הרכוש אופייניים בעיקר במקרים שאחד הצדדים הביא עימו מלכתחילה לקשר הנישואין רכוש רב (לעיתים בצורה משמעותית) מהצד השני, או כאשר אחד הצדדים הינו איש עסקים, ולחילופין כאשר אחד הצדדים לפחות כבר חווה על בשרו או בקרב בני משפחתו הקרובה סיפור גירושין.

יחד עם זאת גם זוגות ש"אין להם כלום", ודאי לא משהו לריב עליו, מוצאים עצמם לא פעם בעיצומו של מאבק משפטי ארוך וקשה על הרכוש.

 

בפני מי צריך לאשר את הסכם הממון?

 

זוגות אשר עורכים הסכם ממון לפני הנישואין צריכים לאשרו בפני נוטריון. באם ההסכם נערך לאחר שהצדדים נישאו זה מכבר יש להביא ההסכם לאישור בית המשפט לענייני משפחה אליו משתייכים הצדדים, על פי אזור מגוריהם.

 בזמן האישור מוודא בית המשפט כי הצדדים ערכו את ההסכם מרצון, הבינו את משמעויותיו וחתמו עליו מרצון חופשי.

 

האם ניתן לשנות הסכם ממון לאחר שאושר?

 

ניתן לערוך בהסכמה שינויים בהסכם הממון אך כל שינוי דורש את אישור בית המשפט.

  

האם ניתן לבטל את הסכם הממון לאחר שאושר?

לאחר שההסכם מאושר ניתן לבטלו רק אם המבקש את הביטול מוכיח כי נפל פגם בכריתת ההסכם כגון טעות, עושק, או כפיה.

 

לסיכום

 

קשר הנישואין יוצר שותפות. שותפות זו כוללת בחובה מרכיבים רגשיים, כמו גם מרכיבים רכושים, זו הסיבה שניתן וכדאי לערוך הסכם ממון לפני הנישואין, ואם לא עשיתם זאת אז - לעולם לא מאוחר, ניתן לערוך הסכם ממון גם במהלך הנישואין.

 

שיהיה במזל טוב.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית כנעני
ליהיא כהן דמבינסקי עורכת דין
צילום: עמית כנעני
מומלצים