שתף קטע נבחר

ביהמ"ש אישר הקמת משרפת פסולת; התושבים: "רעילה"

תושבי תמרה ועאבלין יחד עם ארגוני איכות הסביבה עתרו לבית המשפט לבטל הקמת משרפת פסולת שנויה במחלוקת. השופט קבע כי הם לוקים בתסמונת "רק לא בחצר שלי", אך הדגיש כי יש לשמור שהמתקן לא יפגע בסביבה

בית המשפט המחוזי בחיפה אישר השבוע את המשך הקמת משרפת האשפה בין היישובים תמרה ועאבלין, ודחה את עתירתם של ארגוני איכות הסביבה בצפון נגד ההקמה.

 

המתקן, המכונה מתקן פלסמה, אמור לשרוף את הפסולת בטמפרטורה שמגיעה לאלפי מעלות. ארגוני הסביבה חוששים מפני פיזור של חומרים מסוכנים – ובהם דיוקסינים – לאוויר, וכן מהאפשרות שבמתקן ישרפו גם פסולת גרעינית ורפואית.

 

השופט קבע כי ההליכים להקמת המשרפה התנהלו כחוק, אולם הוסיף כי המתנגדים רשאים לפנות לערכאות משפטיות בכל מקרה שיחושו כי פעילות המתקן מהווה מטרד.

 

ב-2002 אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה לחברה למשאבי סביבה ואנרגיה בע"מ, להקים מתקן הדגמה לשיטת שריפת פסולת שפיתחה באמצעים תרמיים. לפני כמה חודשים ערכו ארגוני סביבה וארגונים חברתיים יהודים וערבים הפגנה משותפת בכניסה לעיר תמרה, במחאה על בניית המשרפה.

 

המשרד לאיכות הסביבה, שאישר את הקמת המתקן, הודיע כי מדובר במתקן ניסויי שיפעל 75 יום במשך שנתיים, וכי המשרד ינטר את פעולותיו. כמו כן טוען המשרד כי שיטת שריפת הפסולת אותה מציעים מתכנני המתקן, היא אחת המתקדמות בעולם ותואמת את השיטות המקובלות כיום באירופה.

 

בעתירה, אותה הגישו ארגון 'הסביבה', המועצה המקומית טבעון והעומד בראשה, נטען כי יש לבטל את האישור שכן הוא אינו עומד בתוכנית המתאר הארצית לאתרי אשפה (תמ"א 16), וכי לא התקבל לגביו תסקיר השפעה על הסביבה. עוד נטען כי לא התקיימו הליכי תכנון ראויים ומשום כך לא יכלו גופים המתנגדים להקמת המתקן להביע את התנגדותם.

 

"דחיקת נושא הקמת מתקן הפלסמה למעמד שולי בתוכנית... והתעלמות מוחלטת ממנו בתסקיר הסביבתי לוקה בחוסר סבירות קיצוני המצדיק את התערבות בית המשפט", נטען בעתירה.

 

בחוות דעת שהגיש ד"ר גיל כץ, מומחה לאיכות הסביבה בשם העותרים, נטען כי "שישה יישובים באזור המשרפה יהיו חשופים לתחום הסתברות לתחלואת סרטן מעל לקריטריון המחמיר". מומחה מטעם החברה, ד"ר דוד פג'ץ, שלל טענה זו.

 

השופט, מנחם נאמן, קבע כי יש לדחות את העתירה מאחר והוגשה באיחור. בנוסף, קבע כי "פרסום התוכנית סקר בצורה מפורטת ובהירה דיה את התוכנית. אף המונח 'טיפול תרמי מתקדם' צוין במסגרת הפרסום בצורה מפורשת". השופט הוסיף כי לא היה צורך בתסקיר השפעה על הסביבה.

 

השופט לא חסך את שבט לשונו מארגוני איכות הסביבה וקבע כי מדובר בתסמונת "NIMBY", (כלומר: Not In My Back Yard, "רק לא בחצר שלי"): "איש אינו רוצה כי הפסולת שהוא עצמו מייצר... תוטמן סמוך לביתו", כתב השופט.

 

עם זאת הדגיש השופט בשולי גזר דינו כי "יש להקפיד ולשמור... לבל ייגרמו נזקים לסביבת המתקן. ראוי להדגיש את הצורך שהמעקב וההשגחה הן

על ביצוע התוכנית והן על הפעלת המיתקן יהיו מתמידים... פעילות המתקן תנוטר ע"י המשרד לאיכות הסביבה ומטבע הדברים גם העותרים ותושבי הסביבה יפקחו על הנעשה".

 

אורנית פרקטובניק, רכזת עמותת הסביבה, שמובילה את המאבק במשרפה באזור משגב, אמרה בעקבות פסק הדין כי היא וחבריה מכבדים את החלטת בית המשפט. "אנחנו בוחנים את ההחלטות המשפטיות של פסק הדין ואת האופציות שעומדות בפנינו. יש לשים לב לדברי השופט, שציין כי אם היה יושב במקום ועדת התכנון ייתכן והיה נוהג אחרת", הוסיפה פרקטובניק.

 

בהתייחסה לדברי השופט על תסמונת ה-NIMBY אמרה, כי היא וחבריה אינם מבקשים להעביר את האתר לנגב, או הרחק מביתם, אלא טוענים כי אתר כזה אסור שיפעל בסביבת מגורי אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
הפגנה נגד הקמת המשרפה (ארכיון)
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים