שתף קטע נבחר

HDTV: טלוויזיה, חד וחלק

אחרי שהאמריקנים התאהבו ב-HDTV, מגיע גם תורן של בטטות הכורסה הישראליות לחוות שידורי טלוויזיה באיכות גבוהה במיוחד. היתרון: התמונה חדה מאי-פעם והסאונד חלומי. החסרון: כדי ליהנות באמת משידורי הערוץ הבודד שיועבר לישראל באמצעות הוט, תצטרכו לשבור קופת חיסכון

זליג ריטברג, אחד הווידיאופילים הוותיקים בארץ, הציב לעצמו משימה: להגיע אל התמונה המושלמת. כדי להפוך את ביתו שבעומר לקולנוע משוכלל לא חסך זליג במשאבים. ראשית, הוא קנה מקרן CRT, והוסיף לו נגן תוכנה התומך בהצגת קובצי TRANSPORT STREAM.

 

הקבצים הללו כוללים עותק דיגיטלי מושלם של השידור הלווייני. במילים אחרות: כשזליג צופה בתוכנית אמריקנית, הוא נהנה מאיכות שידור זהה לזו שמקבל צופה אמריקני. במהלך השנתיים האחרונות אגר זליג כמה מאות ג'יגה-בייט של תוכניות וסרטים בפורמט זה.

 

מסע הקניות לא הסתיים בכך. עם תחילת שידורי HD1, הערוץ האירופי הראשון המשדר תמונה וסאונד באיכות גבוהה במיוחד (HDTV), טרח זליג להתקין בביתו אנטנה ענקית בקוטר של כ-4.5 מטר והשיג כרטיס מיוחד, שמאפשר להציג ולהקליט את השידורים בעזרת מחשב HTPC.

 

המחשב הזה, המיועד לקולנוע ביתי, מאפשר לו להקליט את התוכניות ולהתאים את התמונה באופן אופטימלי למקרן. היקף הנזק הכולל עבור מערכת הקולנוע הביתית המשוכללת שהתקין זליג ריטברג בסלון ביתו, נאמד ב-6,000 דולר. אף שמדובר בתחביב יקר למדי,

העוסקים בענף הקולנוע הביתי בארץ מעריכים שישנם אלפי ישראלים שכבר הצטיידו במסכי פלסמה או LCD, במקרנים ובמערכות סטריאו המאפשרים להם ליהנות מתמונה וסאונד באיכות כמו-קולנועית.

 

אלא שכל עוד שידורי הטלוויזיה בארץ ממשיכים להיות באיכות רגילה, החגיגה אינה מושלמת. לכן, כאשר חברת הוט הודיעה באחרונה על כך שהיא עומדת להעביר לראשונה בישראל שידורים המבוססים על שיטת HDTV, נשמו בטטות הכורסה הכבדות לרווחה.

 

אפקט החלון

 

חושבים שהתמונה שמכשיר ה-DVD מציע לכם כיום טובה למדי? חישבו שנית. טכנולוגיית HDTV (ראשי התיבות של High Definition Television, טלוויזיה ברזולוציה גבוהה) מעבירה תמונה חדה באיכות של סרט קולנוע, עם סאונד היקפי איכותי לפחות כמו זה של ה-DVD. במילים אחרות: משחק הכדורגל, קונצרט הרוק וסרט הקולנוע מעולם לא נראו טוב יותר על מסך הטלוויזיה הביתי.

 

בשיטת השידור HDTV כמות המידע המועברת למסך גבוהה יותר מאשר בשידורי טלוויזיה ברזולוציה רגילה (SDTV) שבהם אנו צופים כיום. HDTV מציבה רף חדש של רזולוציה לעומת מה שהכרנו עד כה:

 

יותר משני מיליון פיקסלים בכל תמונה בהשוואה לחצי מיליון פיקסלים בלבד בתמונה אנלוגית שמפיקה טלוויזיה רגילה. איכות התמונה שמציעה HDTV גבוהה פי חמישה מזו של ה-DVD: התמונה שמציעה HDTV מתבססת על רזולוציה של 1,080 שורות שבכל אחת מהן יש 1,920 פיקסלים.

 

לשם השוואה, ב-DVD נעשה שימוש ב-576 שורות שבכל אחת מהן 720 פיקסלים בלבד. בעוד שבשיטת SDTV התמונה המתקבלת היא צרה (היחס בין רוחב התמונה לגובהה על-גבי המסך הוא 3:4) - HDTV מציעה תמונה רחבה (ביחס של 16:9) הנותנת לצופה תחושה קולנועית.

 

הסאונד המתקבל בשיטה זו משופר אף הוא: כל התוכניות מועברות באיכות דולבי דיגיטל, באמצעות שישה ערוצי שמע

במקביל. התמונה המתקבלת בשיטה החדשה כה קרובה למציאות מבחינת החדות ומספר הפרטים הנראים בה, עד שחווית הצפייה בה זכתה לכינוי "אפקט החלון".

 

במהלך הצפייה בטלוויזיה נדמה שאנו מביטים על הנעשה בעולם דרך חלון חדרנו. תעשיית הטלוויזיה האמריקנית כבר נאלצה להסתגל לשיפור הדרמטי שחל באיכות התמונה.

 

כך, למשל, מרגע שכל פרט נראה בבירור, האיפור המרוח על פניהם של המצולמים נראה לפתע מלאכותי - ומאפרים רבים נדרשו למצוא טכניקות איפור חדשות שיתאימו לעידן שבו הצופה מבחין בכל פגם.

 

עוד לא אמריקה

 

שידורי HDTV החלו לפני כשלוש שנים בארה"ב, וכיום פועלים שם יותר מ-40 ערוצים לאומיים ועוד תחנות מקומיות רבות המשדרות בשיטה זו. מרבית סדרות הטלוויזיה החדשות בארהב כבר מצולמות מראש כך שיתאימו ל-HDTV. אף שכיום יש רק כעשרה מיליון צופי HDTV ברחבי העולם, מספרם צפוי לזנק בשנתיים הקרובות עם הרחבת השידורים וכניסתם לשווקים חדשים, כולל בישראל.

 

צופי הטלוויזיה בארץ הקודש לא יוכלו ליהנות בינתיים משלל הערוצים האמריקניים, כנראה בשל העלויות הגבוהות הכרוכות בייבוא הערוצים הללו לארץ. הוט תציע לפי שעה רק את שידורי ערוץ HD1 המשדר מבלגיה. שידורי הערוץ כבר מועברים לאזור השרון ולפתח-תקווה, ועד לתחילת יוני צפויים להגיע לשאר אזורי הארץ.

 

מי שמצפה להתרווח בכורסה ולצפות בשוברי הקופות ההוליוודיים מרצדים בחדות על מסך הפלסמה שלו, עלול להתאכזב. הערוץ האירופי מציע תפריט שידורים חיוור למדי הכולל קונצרטים ומופעים, משדרי ספורט ותרבות, תוכניות טבע ומוזיקה. הערוץ משדר מדי יום, בין שלוש אחרי הצהריים לחצות, ובשאר שעות היום יצטרכו הצופים להסתפק בשידורים חוזרים. הוט מבטיחה לתגבר את שידורי הערוץ מחול בתכנים ישראליים שיופקו אף הם באיכות HDTV.

 

תחביב לעשירים בלבד

 

התענוג לא יהיה זול. המנוי לערוץ HD1 יעלה אמנם 15 שקל בחודש - אבל כדי לקלוט את השידורים תצטרכו להזמין ממיר HDTV מיוחד בנוסף על הממיר הקיים שכבר יש לכם בבית,

מהלך שכרוך בהוצאת 2,000 שקלים נוספים (כולל מע"מ ודמי התקנה). לכך יש להוסיף את העלויות הגבוהות באמת הכרוכות ברכישת מסכים או מקרנים.

 

המכשירים המתאימים ביותר להצגת שידורי HDTV הם מקרנים ומסכים דקים ברזולוציה גבוהה של 720P ומעלה. המחיר ההתחלתי של מסכים דקים התומכים ב-HDTV הוא כ-25 אלף שקל לפלסמה וכ-35 אלף שקל ל-LCD. מחירי מסכים דקים גדולים במיוחד (60 אינץ' ומעלה) עשויים אף להאמיר ל-100 אלף שקל.

 

מקרני CRT עולים פחות מעשרת אלפים שקל אך דמי ההתקנה והתחזוקה שלהם גבוהים. מקרנים דיגיטליים עולים כ-25 אלף שקלים ויותר, ללא חישוב עלויות ההחלפה של הנורות המותקנות בהם. בשלב הראשון ייהנו מ-HDTV רק המשוגעים לדבר ובעלי הממון, אולם אם הצניחה במחירי המסכים הדקים תימשך - צפויות להצטרף אליהם בשנים הקרובות משפחות רבות המשתייכות למעמד הביניים.

 

לא לכל מסך

 

מסע התלאות בדרך לשידורי ה-HDTV לא מסתיים בהשקעת הון במיכשור מתקדם. גם אם יש לכם בבית מסך או מקרן חדשים, כלל לא בטוח שהם יהיו מסוגלים לקלוט את הערוץ האירופי החדש באיכות האופטימלית. שני הפורמטים הפופולריים ביותר של HDTV נקראים 720P ו-1080i. ערוץ HD1 משדר בגירסה האירופית של פורמט 1080i, תקן חדש הנקרא - 1080i50 אלא שמרבית המקלטים שנמכרו בארץ בשנים האחרונות לא תומכים בפורמט הזה.

 

אלו מקלטים תומכים בו? ככל הידוע, רוב המסכים הדקים החדשים של פיוניר וכמה דגמים של פיליפס. בכל מקרה, כדי לדעת בוודאות אם המסך או המקרן שלכם מתאים לפורמט 1080i50, כדאי לעיין בספר ההדרכה שצורף למכשיר או לברר עם היבואן.

  

מתכננים תגובה? יס!

 

המתחרה של הוט, חברת שידורי הלוויין יס, נערכת להציע בקרוב שידורי HDTV אך סביר להניח שתמתין זמן מה כדי לראות לאן העגלה הזו נוסעת לפני שתקפוץ עליה. המגמה ביס, כך התרשמנו, היא להמתין לטכנולוגיית קידוד הווידאו המתקדמת MPEG-4 ולא למהר ולאמץ את טכנולוגיית MPEG2, שבה משתמשת הוט עבור שידורי ה-HDTV שלה. MPEG-4, הנחשבת לאיכותית וחסכונית יותר, צפויה להפוך לטכנולוגיית הקידוד הדומיננטית בשנים הקרובות. כיום לא קיימים עדיין ממירים מסוג זה, אולם ערוץ HD1 צפוי להתחיל בשידורים בפורמט זה החל מיוני. 

 

בינתיים, יס לא שוקטת על שמריה. החל מיום העצמאות האחרון מציעה החברה סאונד באיכות דולבי דיגיטל (אודיו היקפי 5.1) עבור לקוחות יס מקס, וכן שידורים אנאמורפיים במסך רחב (16:9). למשרד התקשורת אין כל התנגדות לכך שגם ערוצים 2 ,1 ו-10 ישדרו ברזולוציה גבוהה. קברניטי הערוצים הללו אינם זקוקים לרשיון מיוחד לשם כך, אולם נדמה שההוצאות הגבוהות הכרוכות בשידור בטכנולוגיית HDTV מרתיעות אותם.

  

הכותב הוא מנהל שותף באתר האינטרנט hometheater.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממיר HD של HOT. בינתיים רק ערוץ אחד
צילום: הוט
hometheater.co.il
מומלצים