שתף קטע נבחר

זימבבואה לחוואים הלבנים שגורשו: אנא, חיזרו

גדעון גונו, נגיד הבנק בזימבבואה ויד ימינו של הנשיא מוגאבה, קרא לחוואים הלבנים שגורשו באלימות לשוב לבתיהם. זאת, בשל ההידרדרות החמורה בכלכלת המדינה. בתוך כך פנה מוגאבה לקבלת סיוע של מזון, שבועות ספורים לאחר שטען ש"אין רעב במדינה". 200 ילדים מתו מרעב בזימבבואה בשנה האחרונה, במה שנראה כנסיון התנקמות של הנשיא במתנגדיו

לאחר שהוכו, נושלו מנכסיהם וגורשו בבושת פנים - מוזמנים חקלאיה הלבנים של זימבבואה לחזור לחוותיהם. כך דיווחו הלילה (שבת) כלי התקשורת בבריטניה. לפי הדיווח, ההזמנה המפתיעה היא חלק מתוכניתו של הנשיא, רוברט מוגאבה, לפתרון המשבר הכלכלי החריף במדינה.

 

על ההזמנה הודיע נגיד הבנק המרכזי במדינה ומי שנחשב ליד ימינו של מגואבה - גדעון גונו. גונו הזמין את הלבנים לשוב למדינה במהלך נאום בו הודיע על פיחות של 31 אחוזים במטבע המקומי. במהלך הנאום, שנמשך כשלוש שעות ושודר בתחנות הטלוויזיה והרדיו המקומיות, הסביר גונו כי בכוונת המדינה להחזיר את החוואים, שרכושם נגזל במהלך ההשתלטות על האדמות שביצעו נאמני מוגאבה בשנים האחרונות. זאת, על-מנת שיגדלו עדרי בקר וגידולים חקלאיים שונים.

 

לדברי גונו, "על-מנת להגביר את רמות הייצור ולהביאן למקסימום, המדינה תתמוך בשילוב כוחות בין החוואים החדשים לבין מיטב המוחות המתקדמים במדינה". עוד ציין גונו כי החוואים הלבנים המיומנים, יחד עם אחרים שיבחרו להשקיע בכלכלת המדינה, יקבלו מענקים מיוחדים לתקופה של בין חמש לעשר שנים, וכי כוחות הביטחון ישמרו על חוותיהם, על-מנת למנוע פלישות אלימות מצד שכניהם השחורים.

 

גונו אומנם חזר והדגיש כי אין משמעות הדבר נסיגה ממדיניותו הרשמית של מוגאבה, לפיה יש להעביר את אדמות הלבנים בזימבבואה לידי השחורים, אך מומחים רבים העריכו כי מדובר בצעד המצביע על כשלון מדיניות זו.

 

ג'ון רוברטסון, מבכירי הכלכלנים במדינה, אמר בראיון ל"גארדיאן" כי "הצעד הזה מצביע על כך שהממשלה התייאשה מניסיונותיה לשפר את המצב הכלכלי. היא טוענת שלא מדובר בנסיגה ממדיניות תפיסת השטחים - אבל בזה בדיוק מדובר". רוברטסון אף העריך כי רוב החוואים שגורשו יבחרו שלא לשוב. לדבריו, "הם יצטרכו לוותר על שטרות המכר שלהם ולשכור מחדש את שטחיהם. אין שום סיבה שיבחרו לעשות זאת".

 

השתלטות על החוות

 

מוגאבה הכריז על מדיניות ההשתלטות על אדמות הלבנים במדינה בשנת 2000, אז היו בה כ-4,500 חוואים לבנים. לאחר הודעתו פשטו תושביה השחורים של המדינה על החוות, בעידודו וחיזוקו של הצבא, והשתלטו על האדמות, תוך שהם מכים ובוזזים את רכוש החוואים. במקרים רבים אף הסתיימו פלישות אלה ברצח הלבנים. כיום נשארו בזימבבואה כ-400 חוואים לבנים, רובם ככולם חיים בשטחים קטנים שנותרו להם מהחוות שבעבר היו ברשותם.

 

החוואים שגורשו נמלטו למדינות הקרובות, בעיקר מוזמביק, זמביה וניגריה. עם גירוש החוואים החלה הידרדרות קיצונית בכלכלת המדינה, שצנחה ב-40 אחוזים במהלך חמש השנים האחרונות. מרבית החוות שנתפסו על-ידי השחורים במדינה הוזנחו כליל, ומוגאבה אף ציין בנאום, שנשא במהלך מערכת הבחירות בחודש מרס האחרון, כי הוא מצר על כך שרק ב-44 אחוזים מהאדמות שנתפסו הומשך הייצור החקלאי.

 

שלטון האימה של מוגאבה

 

הכרזתו של גונו מהווה חלק מנסיון הממשל בזימבבואה לזכות בסיוע בינלאומי של מזון. זאת, בשל שיעורי הרעב העצומים במדינה. במשך חודשים התעקש מוגאבה שזימבבואה "מלאת קציר" וכי היא "תעדיף להיחנק" ולא להזדקק לסיוע מדינות העולם. אך בשבוע האחרון חל שינוי במדיניותו, והוא הודיע כי "הממשלה תקבל בברכה סיוע של מזון מהאו"ם, כל עוד הוא לא ילווה בדרישות פוליטיות".

 

כשמוגאבה מדבר על "דרישות פוליטיות" הוא יודע בדיוק למה הוא מתכוון. אחוזי הרעב הגבוהים ביותר שוררים באזורים מאוד מסויימים במדינה, בהם מתגוררים מתנגדיו. לפי הערכות שונות, עד חמישה מיליונים מאזרחי המדינה ימותו בחודשים הקרובים אם לא יספוק להם מזון באופן מיידי. 200 ילדים מתו בשנה האחרונה כתוצאה מרעב, ולפי דיווחי ארגוני זכויות האדם השונים, חייהם יכלו להנצל לולא הורעבו הם ובני משפחותיהם באופן שיטתי על-ידי אנשי המשטר.

 

לאחר זכייתו השנויה במחלוקת של מוגאבה בבחירות האחרונות, שלוותה בטענות חמורות על שימוש בהקצבות מזון על-מנת להבטיח את תמיכת הבוחרים, חושש הנשיא ממשבר פוליטי במדינה מוכת הרעב. לכן הודיע למזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, כי יסכים לקבל תמיכה מארגון המזון העולמי.

 

השימוש במזון ככלי נשק נגד אויביו הפוליטיים אינו מעשה הזוועה היחידי של נשיאה היחידי של זימבבואה מאז זכתה לעצמאות. מוגאבה, שקיבל תואר "אביר של כבוד" במהלך ביקור ממלכתי שערך בבריטניה לאחר הכרזת עצמאותה של המדינה בתחילת שנות ה-80, שלח את חייליו להתאמן בצפון קוריאה. לאחר מכן שיגר אותם ל"משימה מיוחדת" באחד ממחוזות המדינה, שם טבחו ב-20 אלף ממתנגדיו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי פי
משנה מדיניות? מוגאבה
צילום איי פי
צילום: רויטרס
מרעיבים מתנגדים? מהומות בזימבבואה (ארכיון)
צילום: רויטרס
החוואים מוזמנים. זימבבואה
מומלצים