שתף קטע נבחר

סלט משוגע והכנסת אורחים

איריס ז'ורלט מספרת על הכנסת האורחים היפנית, על 'תרגיל המעלית' ו'תרגיל השירותים' שמהווים חלק ממנה, ועל סלטים "משוגעים" שמשלבים מזרח עם מערב

השבוע הגיעו לביקור רשמי ביפן שני אורחים רמי דרג: אבו מאזן הנקרא בתקשורת המקומית הנשיא עבאס וחברי הטוב בועז (צאירי, מסעדת סאקורה). עם היו"ר הפלשתיני לא זכיתי לנגב סושי, הכי קרוב שהגעתי אליו היה איש הביטחון שלו תוך שאנחנו מנהלים שיחה ערה על איכות החומוסיות באזור כביש 433, בסיטואציה הזויה שהזכירה לי את הסרט גבעת חלפון כש'שייקה' נופל בשבי. לדיון הצטרף הכתב הסורי בטוקיו שהתלונן על רמת המסעדות הטורקיות בעיר ההולכת ומתדרדרת. אני הנהנתי בהסכמה - איך אפשר להתווכח עם המומחים?

 

עם בועז נפגשתי באיזאקאיה (פאב-מסעדה) האהובה עלי: "ג'יו", שנמצאת ליד תחנת הרכבת "נאקה מגורו". יוזו, מנהל המסעדה קיבל אותי בתרועות איריס סאן אוסאשיבורי

(לונג טיים נו סי). הוא אומר לי שרזיתי (שקר גס, אבל תמיד נעים לשמוע). אדי, ישראלי החי בטוקיו שהכיר לנו את האיזאקאיה המדהימה הזו הולך אחרי יוזו באדיקות, בשל הכנסת האורחים המיוחדת שלו והטיפול האישי להלן. כשהנ"ל עבר לנהל את המסעדה ברובע אביסו, אדי העביר את השולחן הקבוע שלו לשם בעקבותיו. עכשיו יוזו חזר לסניף כאן בנקה מגורו וכך גם אדי. לבוא למקום שמכירים אותך ואת המאכלים שאתה אוהב זו חוייה מענגת שגורמת לך להרגיש בבית.

 

הצגתי בפני בועז בגאווה את המעדנים המקומיים האהובים עלי שמהווים תערובת משגעת של מסורת ומודרניזציה. הפצרתי בו שייבא את המתכונים לארץ הקודש (צריך לחשוב גם על היום שאחרי השליחות). ובעיקר אכלנו, אכלנו ואכלנו, מכל טוב הארץ: שיפודי אספרגוס עטופים בבייקון, דג גינדרה מבושל ברוטב מתוק, בועז אמר שהוא לא מכיר את השם גינדרה אבל לפי כל הסימנים הדג מגיע ממשפחה טובה: ממשפחת ההליבוט. הוא גם שתה את הרוטב כמו מצלחת מרק כדי לנסות לפרק את נוסחת הפלא המקומית.

 

שתינו יוזו סאואר - קוקטייל של שוצ'ו - אלכוהול מקומי ותמצית יוזו - פרי הדר יוקרתי מקומי. אחרי שלושה קוקטיילים מחוזקים הייתי במצב רוח מרומם ופנינה ואני העלנו חוויות מיום הולדתה האחרון בו עשיתי לה לראשונה את 'תרגיל השירותים' היפני. ביפן, כשמזמינים אורח או חבר למסעדה, על מנת שלא להביך אותו ברגע התשלום, הולכים לאחר סיום הארוחה 'לשירותים', משלמים את החשבון בדיסקרטיות לצוות המיומן והמכיר את פרטי התרגיל היטב, או אז מובילים את החבר החוצה בנון שלנטיות. כך נחסכת מבעל השמחה הסיטואציה המביכה: ככה זה במדינה שבה אלוהים נמצא בפרטים הקטנים.

 

הבלגי, שלימד אותי את 'תרגיל השירותים,' סיפר לי גם על 'תרגיל המעלית': כשמארחים אורח רם דרג בחברה, לקראת סיום הפגישה רץ אחד החפ"שים למעלית ומזמין אותה. הוא .מחכה בצייתנות עם אצבע על הלחצן של המעלית עד שהאורח מגיע אליה נכנס בטבעיות ולא מחכה שנייה אחת נוספת. ושזה נעשה בנונשלנטיות כבר אמרנו?

 


סלט עלי תרד ודגיגים.                                           (צילום: איריס ז'ורלט)

 

 

סלטים משוגעים ביפן

 

אחת מהמנות בתפריט במסיבת החתונה שלנו בבלגיה היתה 'סלט משוגע', והיא כללה עיגולי גבינת עיזים מיוחדת קלוייה בגריל על גבי סלט ורוטב וינגרט. כל סלט שחורג מהקלסיקה של חסה ורוטב מסורתי יכול להיקרא סלט משוגע על שם התוספות שבו. גם ביפן יש הרבה מאוד סלטים משוגעים: הם כוללים את השילוב המנצח של אלמנטים מסורתיים עם תוספות מודרניות. והתוצאה כמו בסינרגיזם טוב: מפתיעה. אפשר למצוא בטוקיו הרבה סלטים 'פיוז'נים' שכאלו עם מבחר חסות ועליהם עיגולי קלמרי מטוגנים בציפוי פריך או פיסות עוף מוקפץ. הנה שני מתכונים ברוח המשוגעת:

 

סלט חטיפי סלמון וחסות

 

המרכיבים (ל-4 סועדים):

לסלט:

1 חסה ערבית שטופה ומיובשת היטב, קרועה לנתחים בגודל 5X3 ס"מ

300 גרם פילה סלמון חתוך לקוביות בגודל 3X3 ס"מ

4 כפות קמח

1 ביצה טרופה

1 כוס פירורי פנקו (פירורי לחם יפניים), אפשר פירורי לחם רגילים במקום

שמן לטיגון עמוק

10 עגבניות שרי חצויות

2 מלפפונים חתוכים לפרוסות בעובי 1/2 ס"מ

לרוטב:

5 כפות מירין

2 כפות חומץ אורז

3 כפות רוטב סויה יפני

1 כף סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. הדג: מחממים שמן עמוק לחום של 175 מעלות. טובלים את נתחי הסלמון בקמח ומנערים. טובלים בביצה ולסיום בפירורי הלחם. מטגנים כדקה - זהירות לא להגזים שמא הדג יתייבש.
  2. בינתיים מרכיבים את המנה: בקערת הגשה (או מנות אישיות) מניחים את עלי החסה, עליהם את הירקות, יוצקים את הרוטב.
  3. כשהדג מוכן מוציאים את חטיפי הסלמון בעזרת כף מחוררת, עוברים לאתנחתה של כמה שניות על נייר סופג ומייד מניחים על הסלט. מגישים מייד ומערבבים על השולחן את כל המרכיבים.

 

 

סלט הארה הארה

את המתכון הסודי של הג'יו לא הצלחנו לחלץ הפעם אבל זאת גרסה ברוח המשורר

 

החומרים (4 סועדים):

3 מלפפונים

3 גזרים

צנון גדול או שתי לפתות גדולות

לרוטב:

3 כפות סאקה

1 לימון עסיסי גדול סחוט היטב או שניים קטנים

3 כפות רוטב סויה יפני

3 כפות סוכר

לטופינג: בצק של וונטון (להשיג בחנויות מתמחות) חתוך לאטריות דקות

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים את כל הירקות לגפרורים (ז'וליאן). מערבבים את הירקות עם הרוטב.
  2. במקביל מטגנים את האטריות בשמן עמוק עד שהן מזהיבות ונהיות פריכות, מוציאים עם כף מחוררת, מעבירים לנייר סופג, ומשם לראש הסלט. מגישים מייד.

 

 

  • ואם אתם בסביבה: "ג'יו", נאקה-מגורו (JYU) טל: 3794-1050 (03)

 

איטאדאקימאס!

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איריס ז'ורלט
סלט ירקות ואצות וואקאמה
צילום: איריס ז'ורלט
איזאקאיה טיפוסית
צילום: איריס ז'ורלט
מומלצים