שתף קטע נבחר

"נאפשר מחאה, אך לא נסבול חסימת כבישים"

המשנה לפרקליט המדינה בדיון בוועדת חוקה: "נתקלנו בעשרות מקרים של חסימות כבישים בהם היה סיכון לחיי אדם; המדיניות שלנו היא לעצור עד תום ההליכים". במקביל הדגיש: "קיים הצד השני, שהוא חשוב לא פחות - לאפשר את זכות המחאה". נציגי המתנחלים הציגו בוועדה "עדויות להתנכלויות שוטרים בעת המעצרים". מופז: הפעילות המשטרתית והמשפטית בעקבות אירועי אתמול ופעילויות עתידיות של המשטרה - מבחן לשלטון החוק במדינה

"נתקלנו בעשרות מקרים של חסימות כבישים בהם היה סיכון לחיי אדם. לא נסבול הרמת יד וחסימת כבישים. המדיניות שלנו היא לחקור ולעצור ובמקרים חמורים אף לעצור עד תום ההליכים", כך אמר המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד שי ניצן, הבוקר (יום ג') בדיון שנערך בוועדת החוקה של הכנסת, כי הפרקליטות תפעל ללא סבלנות באירועים אלימים.

 

גם שר הביטחון, שאול מופז, התייחס בסיור בצפון לחסימות הכבישים אמש. לדבריו, הפעילות המשטרתית והמשפטית בעקבות אירועי אתמול ופעילויות עתידיות של המשטרה היא מבחן לשלטון החוק בישראל. "ישראל היא מדינת חוק ועל המשטרה ובתי המשפט להגן על מערכת החוקים במדינה". 

 

 

 

עו"ד שי ניצן ציין הבוקר בדיון כי "המדיניות שלנו כפולה בכל הקשור לפעולות לא חוקיות נגד תוכנית ההתנתקות. מצד אחד כלפי אירועים אלימים נפגין אפס סובלנות, לא נסבול הרמת יד, יידויי אבנים, חסימת כבישים וצירים, עד כה, מעבר למה שהתרחש אתמול היו עשרות מקרים שבהם היה סיכון לחיי אדם ולא נוכל לאפשר זאת. במקביל קיים הצד השני, שהוא חשוב לא פחות - לאפשר את זכות המחאה. לגבי התבטאויות לא יוגשו כתבי אישום, אלא באישור מראש שלי, יש לתת גבולות נרחבים לחופש הביטוי, רק אם יהיו דברי הסתה בעצמה נפעל".

 

נציגי המתנחלים הציגו בוועדה עדויות להתנכלויות שוטרים, כך לדוגמה סיפרה יסכה לוי, מדריכת כיתה י"א באולפנא בבית אל, כי כאשר הגיעה עם תלמידותיה לטקס יום הזיכרון לחללי צה"ל בכותל סירבו השוטרים להכניס אותן למקום בגלל שבתיקיהן נמצאו חולצות של גוש קטיף.

 

עו"ד ניצן התייחס גם למעצר המנהלי של נריה אופן ואמר: "מחר צפויה החלטת בית המשפט. לאחר בדיקה יסודית הצטברו ראיות נגד נריה. גורמי הביטחון באישור שר הביטחון קבעו כי הוא היה מעורב בתכנון פעולת טרור, אך אי אפשר להעמידו לדין כי לא נמצאו נגדו ראיות קבילות. לא רצינו לקחת סיכון ולכן הוא יובא בפני שופט מחוזי ואני מקווה שכולכם מאמינים לאמינות בית המשפט".

 

ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) אמר בתגובה: "אתם מביאים תיקים חסויים לשופטים כי אתם יודעים שאין להם את האומץ להכריע נגדכם, אחרת לא יתמנו לשופטי עליון". בפני הוועדה הופיעה גם נעמי אופן, אשתו של נריה, שאמרה "המעצר הוא פוליטי, אני לא מבינה האם אחרי תוכנית ההתנתקות הוא כבר לא יהיה מסוכן? מדוע לא מעמידים אותו לדין?". נעמי התלוננה בפני הוועדה גם על התנאים בהם עצור בעלה וקבלה: "מדוע לא נותנים לילדיה לפגוש את אביהם, מדוע התינוק בן השנה צריך לנגוע באביו דרך סורג ובריח".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ מיכאל איתן (הליכוד) אמר כי לפורום הוועדה אין את הכלים לפעול בעניין, אלא דרך שינוי החוק, "אבל צריך לקחת בחשבון כי שינוי החוק יחול גם על עצירים מנהליים פלסטינים".

 

ההיערכות בפרקליטות

 

בפרקליטות כבר צפו את גלי המעצרים בעקבות תוכנית ההתנתקות וכן את הצורך שיתעורר להתמודד עם עשרות תביעות שיגישו מתנחלים במטרה לעקב את התוכנית וכבר פרסמו מכרזים לגיוס עורכי דין לשורות הפרקליטות, כוח אדם שאמור לסייע בעומס האדיר שכבר מתחיל לתת אותותיו.

 

מי שיצטרכו באמת להתמודד היום עם מאות העצורים באופן מיידי הם בתי המשפט והשופטים בבתי משפט השלום ברחבי הארץ. בירושלים ייאלצו שופטי בית משפט השלום להתמודד עם 150 עצורים, בתל אביב ובבאר שבע – עם 40 עצורים, במחוז המרכז – 75 עצורים וכן 100 קטינים ברחבי הארץ שיובאו גם הם להארכות מעצר בפני שופטים.

 

לצורך הדיונים הללו והארכות המעצר המרובות בוטלו היום השתלמויות שופטים וכן הוחזרו שופטים משבתון. עם זאת, במערכת בתי המשפט מבהירים כי לא צפויים שיבושים בפעילות בתי משפט השלום ברחבי הארץ ודיונים שנקבעו מראש יתקיימו כסדרם.

 

בהכנת הידיעה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
עו"ד שי ניצן. מדיניות כפולה
צילום: זום 77
צילום: צפריר אביוב
מופז. מבחן לשלטון החוק
צילום: צפריר אביוב
מומלצים