שתף קטע נבחר

"הסחר החופשי גורם נזקים למדינות העניות"

ארגון סיוע בריטי: מדיניות הליברליזציה וההפרטה בה תומכות ממשלות המערב הובילה ל"מגיפת" התאבדויות בקרב חקלאים בהודו וגבתה מחיר חברתי כבד במדינות מתפתחות נוספות

אסטרטגיות פיתוח הסחר החופשי שמתכננים קרן המטבע הבינלאומי והבנק העולמי גרמו לנזקים חמורים למדינות העניות, והרעו את מצב החקלאים. כך קובע דו"ח של ארגון הסיוע הבריטי Christian Aid.

 

על פי הדו"ח, מדיניות הליברליזציה וההפרטה, בה תומכות ממשלות מערביות רבות, כולל בריטניה, הובילה ל"מגיפת" התאבדויות בקרב חקלאים הודים (באזור החקלאי אנדהרה פרדש עלה מ-200 בשנת 1999 ל-2,115 ב-2004), בגאנה מחצה מדיניות הסחר החופשי את יצרני מוצרי העוף ומהווה איום על המוסדות הדמוקרטיים, ובג'מייקה צנח ייצור קני הסוכר, וגרם לנשים רבות לחפש תעסוקה בסחר בסמים ובזנות. 

 

ארגון הסיוע הבריטי קרא לראש הממשלה, טוני בלייר, להשתמש בכהונה הזמנית של בריטניה כנשיאת ארגון ה-G8, ומה-1 ביולי גם כנשיאת האיחוד האירופי, כדי "להביא לשינוי כיוון רדיקלי" במדיניות הפיתוח.

 

מקרה המבחן של הודו

 

כאשר קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי החלו לסייע להודו ב-1991, הם עודדו את הממשלה לבצע פיחות במטבע (רופיה) כדי להגדיל את הייצוא, ועודדה את החקלאים לייצר מוצרי יצוא כמו כותנה וסוכר, על חשבון תוצרת לצריכה כמו אורז וחיטה.

 

עקב כך, חקלאים רבים נאלצו ללוות כספים כדי לרכוש זרעים, חומרי הדברה, דשנים ולשקוע בחובות עמוקים. בינתיים, התבצעו במדינה רפורמות בנקאיות וליברליזציה של השוק, ושיעורי הריבית זינקו. התוצאה: נכסי הלווים עוקלו.

 

עוד קובע הדו"ח, כי המאמצים להגדיל את התוצרת לייצוא הביא לירידה חדה במאגרי המזון לצריכה מקומית, והגביר את הרעב. בנוסף, בעידוד קרן המטבע הסירה הודו מגבלות שנועדו להגן על השוק שלה מייבוא של שמן דקלים זול, דבר שגרם להתמוטטות תעשיית שמן הזרעים בהודו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נזקים למדינות העניות
צילום: רויטרס
מומלצים