שתף קטע נבחר

חודורקובסקי נמצא אשם בארבעה סעיפי אישום

הסתיים היום הראשון של הקראת פסק הדין. מייסד יוקוס ומנכ"לה לשעבר נמצא אשם בקשירת קשר לביצוע גניבה, פגיעה בזכויות רכוש באמצעות הונאה, אי ציות בזדון לצו בית משפט והעלמת מס אישית. המשפט נמשך כשנתיים

הסתיים היום הראשון של הקראת פסק הדין של מיכאיל חודורקובסקי, מייסד חברת הנפט הרוסית יוקוס ומנכ"לה לשעבר. חודורקובסקי נמצא אשם בקשירת קשר לביצוע גניבה, פגיעה בזכויות רכוש באמצעות הונאה, אי ציות בזדון לצו בית משפט והעלמת מס אישית. כך קבע היום (ב') בית המשפט ברוסיה לאחר משפט ממושך ומתוקשר.

 

השופטים ברוסיה מחוייבים להקריא את פסק הדין במלואו. לפי קצב ההקראה, התהליך יימשך בין יומיים לשלושה ימים.

  

בכתב האישום מופיעים שלושה סעיפים נוספים שטרם ניתן פסק הדין לגביהם: קשירת קשר לביצוע העלמת מס תאגידית, זיוף מסמכים וקשירת קשר לביצוע מעילה בנכסים. התביעה דורשת להטיל על חודורקובסקי את גזר הדין המקסימלי, 10 שנות מאסר.

 

"הרשעתה של כל רוסיה"

 

אחד מעורכי דינו של חודורקובסקי, יורקי שמידט, אמר כי אין לו ספק שמרשו יורשע ויקבל תקופת המאסר ארוכה, כפי ביקשה התביעה הכללית. עורך הדין האמריקני רוברט אמסרדם הודיע כי הרשעתו של חודורקובסקי היא "הרשעתה של כל רוסיה".

 

ליד בית המשפט נערכה עצרת מחאה שארגנו פעילי זכויות האדם ואנשי אופוזיציה. השוטרים אסרו על הנוכחים להרים פוסטרים עם כתובות למען הנאשמים. לאחר שהסתיים הזמן שהוקצה לעריכת העצרת פיזרה יחידה מיוחדת של המשטרה את המשתתפים.

 

חבר הפרלמנט האירופי מילאן חוראצ'ק יבקר מחר בישיבת בית המשפט. קודם לכן הביעה מועצת אירופה דאגה נוכח אופיו הפוליטי של המשפט.

 

חודורקובסקי: זה אירוע מפוברק

 

משפטו של מיכאיל חודורקובסקי (41), שהיה בעבר האיש העשיר ביותר ברוסיה, נמשך כ-22 חודש, והסתיים ב-11 באפריל. פסק הדין היה אמור להינתן ב-27 באפריל, אך נדחה להיום. על הדחייה נודע באמצעות הודעה שנתלתה בבית המשפט, ללא הסברים. 

 

חודורקובסקי כפר בכל ההאשמות נגדו, וטען המשפט מונע ממניעים פוליטיים. בדברי הסיכום במשפטו אמר: "זהו אירוע מפוברק. כל העולם יודע שעניינו של חודורקובסקי, שהתחיל בשל בירוקרטיה פלילית, נתן מכה לרוסיה. התביעה לא הוכיחה אף אחת מההאשמות נגדי. זוהי פארסה. אפילו עדי התביעה העידו לטובתי".

 

רוב ההאשמות נגד חודורקובסקי קשורות לרכישת חברות ונכסים מסחריים בתקופת תהליך ההפרטה הכאוטי שהתרחש בשנות ה-90, עם התמוטטות בריה"מ. הונו של חודורקובסקי הוערך בזמנו בכ-15 מיליארד דולר. הוא נעצר באוקטובר 2003, ומאז מוחזק במעצר.

 

מבקרים טוענים כי הקרמלין החל בתביעה נגד חודורקובסקי כדי להעניש אותו על מימון מפלגות אופוזיציה לפני הבחירות לפרלמנט ב-2003, ועל יציאתו בגלוי נגד מדיניותו של הנשיא פוטין. פוטין הכחיש במספר הזדמנויות את הטענות כי המשפט נגד חודורקובסקי, אחרים ביוקוס ויוקוס עצמה מונע ממניעים פוליטיים.

 

נבזלין: רוסיה אינה דמוקרטיה

 

בינואר השנה העביר חודורקובסקי את הבעלות על 59.5% מקבוצת מנטפ, שמחזיקה בכ-60% מיוקוס, לידי שותפו ליאוניד נבזלין, המתגורר בישראל, שהחזיק קודם לכן ב-8% ממנטפ.

 

נבזלין התחייב אז בראיון ליומון העסקים הרוסי ודומוסטי לתבוע את הרשויות הרוסיות בכל בתי המשפט הבינלאומיים האפשריים על הרס מה שהייתה פעם חברת הנפט הגדולה במדינה. לדברי נבזלין, אילולא המתקפה המשפטית של שלטונות רוסיה על יוקוס, היה שוויה היום כ-50 מיליארד דולר. בפועל, מוערכת החברה בכ-1.5 מיליארד דולר. נבזלין עצמו מבוקש על ידי הרשויות ברוסיה בקשר לחקירת רצח שהזמין לכאורה ב-2002.

 

בתגובה על דחיית פסק הדין אמר נבזלין כי פוטין הוכיח שוב שרוסיה איננה דמוקרטיה, וכי הוא שליט יחיד.

 

הקרמלין נגד יוקוס

 

בסוף פברואר דחה בית המשפט לפשיטות רגל בארה"ב את בקשתה של יוקוס להגנה מפני נושים. בעקבות הפסיקה החליטה יוקוס שלא להמשיך בהליכים המשפטיים בארה"ב, אותם החלה בניסיון כושל למנוע את המכירה הפומבית של חטיבת ייצור הנפט המרכזית שלה בדצמבר אשתקד.

 

שבועות לאחר מעצרו של חודורקובסקי החלה הממשלה לערוך ביקורת חשבונות בחברה ולהגיש תביעות מס כנגד החברה האם והחברות הבנות. בתי המשפט הקפיאו את חשבונות החברה ואת נכסיה. לטענת הרשויות, חובות המסים של יוקוס מסתכמים בסך הכל בכ-27.8 מיליארד דולר.

 

הממשלה הרוסית הוציאה את נכסי יוקוס למכירה פומבית כדי לכסות חלק מהחוב. בעקבות הליך מכירה פומבית תמוה, נרכשה חטיבת ייצור הנפט המרכזית של החברה על ידי חברת הנפט הממשלתית רוסנפט. בסוף השבוע האחרון פסק בית משפט ברוסיה לטובת רוסנפט בתביעה שהגישה נגד יוקוס, וחייב את יוקוס לשלם לה 2.2 מיליארד דולר.

 

גורמים ברוסיה טענו כי צעדים אלו נועדו ל"קיצוץ כנפיו" של חודורקובסקי, לאחר שמימן בשנה שעברה מפלגות אופוזיציה, ולהגברת השפעתה של הממשלה הרוסית על מגזר הנפט החשוב והרווחי. משקיעים ובעלי מניות מיעוט ביוקוס טענו, כי ההתקפה על החברה והתביעה הפלילית כנגד מייסדה הם לעג למערכת המשפט הרוסית, וחושפים את חולשת זכויות הרכוש במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
חודורקובסקי. 4 סעיפי אישום
צילום: איי פי
מומלצים