שתף קטע נבחר

פסטיבל של טיולים, מופעים וטעמים בנווה צדק

לפני 25 שנה הותנעו הדחפורים שהיו אמורים למחוק את נווה צדק המזדקנת בדרום תל אביב. השכונה ניצלה ברגע האחרון והפכה בינתיים לפנינת תרבות ובילוי. השבוע עושים לה פסטיבל

נווה צדק חוגגת את הולדתה מחדש. השכונה נוסדה לפני יותר מ-100 שנה והיתה כבר בתחילת המאה ה-20 פנינה ארכיטקטונית, אבל לפני כמה עשרות שנים סבלה מדעיכה מהירה וכבר היה מי שחשב שראוי להקים במקומה שכונה חדשה ומודרנית. רגע לפני שהטרקטורים עלו על בתיה היפים הגיעה הישועה, כשהוקם בה המתחם של "מרכז סוזן דלל" והחלה תנופת שיפוץ ושימור על ידי אנשים פרטיים.

 

25 שנה חלפו מאז. ממחרתיים, 18 במאי, ולמשך 10 ימים, ייערך פסטיבל "גוונים" בנווה צדק, שיציין רבע מאה של תרבות בשכונה התל אביבית. בתפריט: מופעי מחול, הצגות, סיורים

והצעות מיוחדות במסעדות המקומיות. את החיבור בין ההווה לעבר יבצעו מדריכי עמותת התיירות של תל-אביב, בסדרת סיורים היסטוריים להחייאת סיפורי התקופה.

 

לא סתם יש לנווה צדק מקום של כבוד בהיסטוריה התל-אביבית והישראלית בכלל. מיטב האינטליגנציה של העלייה השנייה התגוררה בה ובשכונות הסמוכות. הוקמו בה מערכות עיתונים, תורגמו ונכתבו ספרי לימוד, קמו מוסדות חינוך, דת וציבור ראשונים ואף סמינר ראשון למורים בעברית. ש"י עגנון, דבורה בארון, ש. בן ציון ובנו נחום גוטמן מצאו השראה ברחובותיה, אנשי עסקים ובעלי חזון כאהרון שלוש, זרח ברנט ושמעון רוקח קבעו בה את ביתם.

 

כשנכנסים לרחובות הצרים והארוכים של נווה צדק מרגישים מיד בשינוי בין הכרך הגדול לשכונה האינטימית, בה בולטים גגות רעפים, טיח צבעוני, אלמנטים מזרחיים וחצרות פנימיות. מרכז סוזן דלל שוקק חיים, כשלצדו מוזיאונים קטנים, גלריות אמנים ובתי קפה ציוריים.  

 

מתחם סוזן דלל שימש בשנותיו הראשונות כמרכז חינוכי בו פעלו שני בתי ספר. המבנים שופצו על ידי משפחת דלל כדי להנציח את בתם הרקדנית שנפטרה. אדריכל הנוף שלמה אהרונסון הקנה למקום אווירה ים תיכונית, עם עצי הדר ותעלות השקייה.

 

הבית הפרטי הראשון שנבנה בנווה צדק היה ביתו של אברהם שלוש, שבו התגוררה המשפחה המורחבת על צעיריה וזקניה. בשטח הבית כלול

בית הכנסת של משפחת שלוש ובצמוד לביתם הקימו בית חרושת לחומרי בנייה.

 

מול בית שלוש ניצב הבית שבו התגורר הסופר שמואל יוסף עגנון. הוא גר בעליית הגג של משפחת אבולעפיה, כפי תיאר בספרו "תמול שלשום". בתקופת שהותו בנווה צדק כתב עגנון כמה סיפורי אהבים המתארים את האווירה בשכונה, כשבחורות באות ויוצאות מביתו. גם נחום גוטמן מתאר בזכרונותיו את חדרו של עגנון, ובו "נשים בשמלות צבעוניות מהלכות על קבקבים", או "ראיתי לפני פתחו בקבוקי יין ריקים".

 

מוזיאון נחום גוטמן נמצא בבניין חצי משוחזר שהיה בעבר "בית הסופרים". בקומה הראשונה פעלה מערכת עיתון "הפועל הצעיר" ובקומה השנייה גר העורך יוסף אהרונוביץ עם רעייתו הסופרת דבורה בארון ובתם הקטנה ציפורה. בקומה הקרקע התגורר הסופר והמורה יוסף חיים ברנר, שנרצח במאורעות 1921. 

 

גוטמן הנציח, שרטט ותיעד את אירועי התקופה כמעין גן עדן של ילדות. היה זה כל כך טבעי שבית הסופרים יהפוך למוזיאון שבו ישוכנו יצירותיו. 

 

בית שמעון רוקח, מול בית הסופרים, העניק לרחוב באותם ימים את הכינוי "הרחוב הפריזאי". בית רוקח בלט בכיפה הזהובה שהתנוססה על גגו, בעיצובו המיוחד, בחללים הגדולים, בתקרות הגבוהות ובגן שהפך למיני מוזיאון של פסליה של מג'רו-מינץ. גם קולנוע היה באותם ימים על הגבול בין נווה צדק ותל-אביב. הוא הוקם בשנת 1913 על ידי משה אברבנאל והיו בו 800 מקומות ישיבה. לאחר כמה שנים נוסף לו מבנה קייצי ללא גג ועד היום הוותיקים מקפידים להבדיל בין "עדן של הקיץ" ו"עדן של החורף".  

 

אירועים ומבצעים

 

  • במשך כל ימי הפסטיבל (27-18 במאי) יהיה מוזיאון גוטמן פתוח מ-12:00 עד 20:00 (בשישי 10:00-16:00, בשבת עד 19:00).
  • בית רוקח יהיה פתוח לקהל ב-22 ,18 ו-23 במאי מ-17:00 עד 21:00 ובכל ערב יתקיימו הדרכות בשעות קבועות. הצגות שמתארות את סיפור משפחת רוקח יתקיימו ב-19 וב-25 במאי (זוג כרטיסים - 120 ש"ח).

  • סיורי עמותת התיירות ייערכו מדי יום: 45 ש"ח לזוג, הרשמה מראש בטל' 51661880  - 03.
  • באירועי "גוונים" במרכז סוזן דלל יועלו מופעים של להקת בת שבע, ענבל פינטו, תיאטרון אורנה פורת ולהקת המחול נועה דר.
  • גם המסעדות המקומיות מצטרפות לחגיגה: ג'קו, קימל, לבונטיני, מוני, מיה, נינה, בליני, דרך האוכל, דודה ועוד יציעו תפריט זוגי של שלוש מנות בשתי רמות מחירים - 99 ש"ח ו-119 ש"ח. לפרטים נוספים: 2eat.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נווה צדק. מרגישים את השינוי
צילום: שלום בר-טל
בתי הקפה. מרכז שוקק חיים
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים