שתף קטע נבחר

  • חדשות וכתבות

Bluetooth 1.2 - מה חדש?

התקן החדש של Bluetooth לא צפוי לחולל מהפכות אך יפתור כמה בעיות מהותיות בדור הנוכחי של הטכנולוגיה, על מנת לספק את אשר הבטיחה מלכתחילה

טכנולוגיית האלחוט Bluetooth, שנחתה אצלנו בישראל רק לא מזמן (בשל בעיות רגולציה), הצליחה במהלך 2004 לכבוש את לבם של גאדג'טולוגים רבים. בין לילה נראו ברחובות אזרחים שמדברים באוזניה ללא חוט (קסם של ממש), שכיכבה גם בסדרות טלוויזיה כמו "חדר מלחמה" ושולבה בקליפים של אמנים, כחלק בלתי נפרד מן התפאורה.

 

רכבי היוקרה החדשים שנחתו לאחרונה בשוק הישראלי כבר כללו דיבוריות Bluetooth, כמו גם מדפסות, טלפונים סלולריים, מחשבי כף-יד וכל התקן דיגיטלי המכבד את בעליו כלל משדר/מקלט Bluetooth.

 

החסרונות של BlueTooth 1.1

 

אך הטכנולוגיה, טובה ואופנתית ככל שתהיה, הייתה רחוקה משלמות. רבים שהשתמשו בגירסה 1.1 של Bluetooth התלוננו כי הם פשוט לא מצליחים לתאם (pairing) בין הטלפון הסלולרי לאוזניה. היו אף משתמשים שהעידו הם שומעים באוזניית ה-Bluetooth צליל המזכיר את צליל הפופקורן במיקרוגל וכי חיבור ה-wi-fi בסביבתם מתנתק לעיתים או נעשה איטי כאשר הם מבצעים סנכרון bluetooth של מחשב כף-היד אל מול המחשב האישי. נשמעו גם התלונות הרגילות שנגעו בעיקר למורכבות השימוש בטכנולוגיה.

 

מה מציע BlueTooth 1.2?

 

תקן 1.2 של BlueTooth אמור לפתור בעיות אלה. אין טעם לצפות למהפכות. התקן החדש אמור בעיקר לשפר את היכולות הנוכחיות או, במילים אחרות, לספק את מה שהיה צריך לספק מלכתחילה תקן 1.1.

 

התקן החדש כולל מספר תכונות שיאפשרו לנו ליהנות מיכולות שמע משופרות, והרמוניה טובה יותר עם רשתות אלחוט מקומיות בטכנולוגיית wi-fi (הפועלות בתדר 2.4 גיגה הרץ), ויכולת התחברות לממשקים דומים במהירות ופשטות רבה יותר. כל התכונות החדשות של גירסה 1.2 מייעלות את העבודה. המכשירים התומכים בטכנולוגיה מזהים זה את זה במהירות רבה יותר, איכות השמע טובה יותר ויכולת העבודה והביצועים תחת הפרעות רדיו תהיה יעילה יותר. נוסף על כך, מכשירים שיתמכו בתקן 1.2 יהיו בעלי אורך חיים רב יותר, יצרו פחות הפרעות רדיו עם שכניהם ויחוו פחות ניתוקים בתשדורת הנתונים.

 

תקן 1.2: שיפור בתיאום  

 

כאשר אנו רוכשים אוזניית Bluetooth שאמורה להתחבר למכשיר הסלולרי שלנו, ראשית יש לבצע תיאום בינה לבין המכשיר הסלולרי. התיאום (pairing) הוא תהליך בן מספר שלבים: ראשית מאפשרים לשני ההתקנים להיות גלויים זה לזה (discoverable), וכאשר פותחים את תפריט ה-discovery בטלפון, מתבצעת פעולה הקרויה Inquiry, המאתרת את כל מכשירי ה-Bluetooth בסביבה.

 

לרוע המזל, בגירסה 1.1 תהליך ה-inquiry היה מוצלח רק ב-90% מן המקרים והפעלתו ארכה כ- 10 שניות. זמן ממושך בהתחשב בכך שלעיתים נאלצו משתמשים לחזור על הפעולה מספר פעמים.

 

הבעיה הזו נפתרה בגירסה 1.2 בזכות תכונה חדשה המכונה enhanced inquiry. באמצעותה, תהליך הגילוי נושק לכמעט 100% הצלחה. זאת ועוד, פעולת הגילוי מתקצרת לכדי חמש שניות, לכל היותר, אם כי עדיין ייתכנו מקרים בהם התהליך ייארך כ-10 שניות (בעיקר כאשר שני התקנים בעלי גירסאות bluetooth שונות 1.1 ו-1.2  מעורבים בתהליך).

 

חיבורים מהירים

 

Enhanced inquiry היא רק אחת מתוך סדרת תכונות חדשות בגירסה 1.2, הקרויה faster connections. כולן פותחו על מנת לאפשר זמני גילוי וחיבור מהירים יותר בין ההתקנים. התכונות הללו חיונית ביותר ומאפשרת גילוי מהיר של ההתקנים מבלי להשפיע על אורך חיי הסוללה. כתוצאה מכך, ניתן יהיה לפתח בהדרגה שימושים חדשים בטכנולוגיה, כגון, מסחר אלקטרוני, בו הצורך בזמני תגובה מהירים הוא חיוני ביותר.

 

בהתאם לעוצמת האות, דף התוצאות המתקבל לאחר תהליך הגילוי מתוכנן לעזור למשתמש לארגן את ההתקנים המתגלים בהתאם לעוצמת האות המתקבלת מהם. התקן החדש של Bluetooth יאפשר את מיון ההתקנים בסדר של עוצמת רדיו הולכת ופוחתת. כך, הסיכויים כי נאתר את ההתקן הרצוי כבר בדף הראשון גבוה יותר. תכונה זו חיונית בעיקר בעבור מוצרים כטלפונים סלולריים היכולים להכיל מספר מוגבל של שורות טקסט בכל דף (עקב גודל הצג).

 

הקץ להפרעות ל-Wi-Fi

 

טכנולוגיית האלחוט Bluetooth מבוססת על מערכת רדיו הפועלת בשיטה המכונה Frequency hopped time division duplex. לא צריך להיבהל. הכוונה היא כי בכל פעם שהמכשיר משדר או מקבל שדרים, הוא מחשב באופן אקראי תדר חדש בו ישתמש מתוך 79 מה"צ של תדרים הזמינים בעבורו (במסגרת תדר 2.4 גיגה הרץ בו הטכנולוגיה פועלת). 

 

מכשירים שפעלו בגירסה 1.1 חויבו לדלג בין התדרים (כל ה-79 מה"צ) בקצב של עד כ-1,600 פעמים בשנייה, פעולה שהפכה את טכנולוגיית bluetooth לחסינה ביותר אל מול התערבויות של תדרי רדיו שונים הפועלים בתדרים סמכים . יחד עם זאת, ולרוע המזל, טכנולוגיות נוספות המשתמשות בתדרי 2.4 גיגה הרץ (Wi-Fi 802.11 b/g) לא תוכננו באותה קפידה כמו Bluetooth כדי להתמודד עם הפרעות. התוצאה היא שהטכניקות המסייעות ל- bluetooth להיות כה חסינה, היו במידה רבה לרועץ בעבור רשתות wi-fi וגרמו להם לסבול מביצועים ירודים כאשר הם פעלו האחת ליד השנייה.  

 

מאחר ו-Bluetooth הייתה הבשורה העדכנית ביותר בעולם האלחוט המקומי, גוף התקינה היה חייב לפתח טכניקות שיאפשרו עבודה ללא הפרעות אל מול טכנולוגיות ותיקות. טכניקת Adaptive frequency hopping (ובקיצור, AFH) בתקן 1.2 מאפשרת למערכת להשתמש בפחות מ-79 ערוצים זמינים. אם המכשיר מזהה הפרעה בחלק מהתדרים. כלומר, Bluetooth יכולה לחמוק ביתר יעילות מגורמים היוצרים הפרעות כדוגמת Wi-Fi, טלפונים אלחוטיים הפועלים באותו התדר ואפילו מכשירי מיקרוגל.

 

על ידי התחמקות מהפרעות, מכשירים התומכים ב-1.2 יוכלו לשמש "שכנים טובים" למערכות המשדרות במקביל.

 

חסל סדר פופקורן באוזניה

 

איכות השמע ב-Bluetooth תוכננה להיות הטובה ביותר שאפשר, אך בכל פעם שיש הפרעה באיזור, ייתכן והמשתמש ישמע צליל של פופקורן הבוקע מן האזנייה. מדובר, למעשה, בצליל של תעבורת הנתונים ההולכת לאיבוד או משתבשת בשל הפרעת הרדיו.

 

תכונה חדשה המשולבת בתקן 1.2, הקרויה בשם Extended sco (ובקיצור EsCo) מתקנת את ההפרעה המציקה הזו על ידי תוספת של יכולת בקרת שגיאות למנות ( packets) של השמע.

 

עבודה משופרת בעת העברת קבצים גדולים

 

תקן 1.2 כולל עוד שיפורים כגון L2Cap Flow and Error control. הרעיון המרכזי הוא ש-Bluetooth באה לעזרתנו בשעת תקלות. למשל, כאשר אנו שולחים פקודת הדפסה למדפסת שנמצאת בסביבה אך לפתע אוזל הנייר. במצב זה, יש להקפיא את תעבורת המידע הנשלחת אל המדפסת באמצעות טכנולוגיית Bluetooth עד אשר תתמלא המחסנית בנייר. תכונת בקרת השגיאות המשופרת (error control) תאפשר למכשירים לבצע בדיקה של השגיאות ולשלוח מחדש את פקודת ההדפסה. התכונה הזאת יעילה בעיקר בעת משלוח כמויות גדולות של מידע (תמונות) בין מכשירים או אל מדפסות, על מנת שלא ייאבדו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוזניה אלחוטית. הקץ לפופקורן
מומלצים