שתף קטע נבחר

סבן-אייפקס זכו במכרז בזק; המחיר - 972 מיליון דולר

קבוצת חיים סבן, קרן אייפקס ומורי ארקין שילמה 972 מיליון דולר וזכתה בגרעין השליטה בבזק. הקבוצה המתחרה, אלג'ם-הפניקס, לא העפילה לסיבוב השלישי בתהליך ההתמחרות. הקבוצה הזוכה תשלם 4.237 מיליארד שקל תמורת גרעין שליטה של 30% ממניות בזק, מחיר המשקף את שווי השוק של בזק בבורסה. מנהל רשות החברות, איל גבאי: "הצלחה מסחררת". בני אלג'ם המפסיד: "אחפש השקעות אחרות בארץ"

קבוצת חיים סבן קרן אייפקס ומורי ארקין היא הזוכה בגרעין השליטה בבזק (30% ממניות החברה). הקבוצה המתחרה, אלג'ם- הפניקס פרשה מן המכרז בסבוב השלישי שלו.

 

ההצעה הזוכה של קבוצת סבן-אייפקס עמדה על 4.237 מיליארד שקל - 972 מיליון דולר - תמורת גרעין שליטה של 30% ממניות החברה. מחיר זה משקף שווי של 14.12 מיליארד שקל לבזק (3.24 מיליארד דולר) - מחיר הקרוב לשווי השוק של בזק היום בבורסה, אשר עמד על 14.4 מיליארד שקל (3.3 מיליארד דולר).

 

ל – ynet נודע, עם סיום הסיבוב השלישי של המכרז, הגישה הקבוצה הזוכה הצעת מחיר העומדת על  4.11 מיליארד שקל (940 מיליון דולר). סכום

ההצעה אף דלף לתקשורת, ובמשרד האוצר התקשו להעלות את המחיר מעבר לכך. ואולם, במהלך התמחרות נוספת של הרגע האחרון, הצליחו אנשי האוצר להעלות את המחיר שישולם, ובסופו של דבר נסגרה העסקה, כאמור, על מחיר גבוה בהרבה - 972 מיליון דולר.

 

מנהל רשות החברות הממשלתיות במשרד האוצר, איל גבאי אמר ל-ynet: "זאת הצלחה מסחררת. סיום מוצלח לעבודת הכנה קשה מאוד שמשרד האוצר וכל הגורמים האחרים עשו במשך שנתיים".

 

בני אלג'ם: אמשיך לחפש השקעות בארץ

 

הקבוצה המפסידה בראשותו של בני אלג'ם, פירסמה הודעה האומרת כי הקבוצה מכבדת את החלטתה של המדינה, מברכת על סיום ההפרטה ומודה לרשות החברות על הדרך המקצועית בה נוהל המכרז. בני אלג'ם בירך בשם קבוצתו את הקבוצה הזוכה ומסר כי באמצעות נציגו בארץ, שאול קוברינסקי, יש בכוונתו לבדוק אפשרויות השקעה נוספות בישראל.

 

סבן ניצח בכל הסיבובים

 

הבוקר בשעה 10:00 פתחו חברי ועדת המכרז את המעטפות שבהן הוגשה הצעות המחיר של שתי הקבוצות המתמודדות על רכישת גרעין השליטה בבזק, והזמינו את הקבוצה בעלת ההצעה הנמוכה יותר לשפר את הצעתה.

 

לאחר מכן, בשלב השני של המכרז, קיבלו שתי הצעות מחיר חדשות, ושוב הציעו לשתי הקבוצות להגיש הצעות טובות יותר. נודע כי בשני הסיבובים הראשונים הגישה קבוצת חיים סבן את ההצעה הגבוהה יותר. אחר כך עבר המכרז לשלב השלישי כאשר קבוצת אלג'ם-הפניקס פרשה. המטרה היתה להגיע לרף מסויים מעל ההצעה הראשונה, שנקבע לפי תחשיב שהכין הכלכלן מוטי פרי. 

 

בידי העובדים יהיו 4.7% מהמניות

 

המדינה מוכרת 30% מהון מניות של בזק בתוספת אופציות לרכישת 10.66% נוספים. מבנה ההחזקות בחברה לאחר המכירה יהיה: 35.87% בידי הציבור (מניות נסחרות בבורסה), 17.75% מניות זאבי בכינוס נכסים, 10.66% מדינת ישראל אופציות לרכישה על ידי הרוכש, 4.71% מניות עבור העובדים שיהיו זכאים לרכישתם בהנחה של 30% ממחיר העסקה, בפרישה על-פני 4 שנים ו- 1.01% שיישארו בידי מדינת ישראל.

 

בכך בא לסיומו תהליך הפרטת בזק המתנהל מאז שנת 1989 (ראה מסגרת), עת נרשמה לראשונה בזק למסחר בבורסה בתל-אביב. מאז הפחיתה המדינה בהדרגה את החזקותיה בבזק ל-46.38% במהלכי מכירה מרובים. ההליך הנוכחי למכירת יתרת החזקות המדינה בחברה החל באוגוסט אשתקד.

 

שר האוצר, בנימין נתניהו, ברך על העסקה ואמר כי מדובר בהפרטה הגדולה ביותר של חברה ממשלתית שנעשתה בתולדות המדינה. בכך מתקדמת מדיניות הממשלה של פתיחת שווקים לתחרות והפרטה מואצת של חברות צעד גדול קדימה.

 

קבוצת אייפקס סבן כוללת את  בית ההשקעות אייפקס, את המפיק חיים סבן (השותף בזכיינית קשת), ואת מי שהיה בעל השליטה בחברת אגיס, מורי ארקין.

 

הקבוצה השנייה, שפרשה, כללה את איש העסקים האמריקני (הישראלי-לשעבר) בני אלג'ם, קרנות הון אמריקניות וקבוצת משקיעים ישראליים בראשות חברת הביטוח הפניקס.

 

בית ההשקעות מריל-לינץ' מלווה את המכרז וההפרטה.

 

המכרז התבצע בידי ועדה, בראשות מנהל רשות החברות הממשלתיות, אייל גבאי, ובהשתתפות היועצת המשפטית של משרד האוצר, ימימה מזוז, מנכ"ל משרד התקשורת, אבי בלשניקוב, וסגנית היועץ המשפטי לממשלה, דידי לחמן-מסר, יורם ענבר מבית ההשקעות מריל-לינץ', המשמש כיועץ למכרז ולהפרטה, ובכירים נוספים.  הוועדה מכונסת במשרדי מריל-לינץ' בבניין עזריאלי.

  

בזק נסחרת, כאמור, בבורסה לניירות ערך בתל-אביב לפי שווי שוק של 14.3 מיליארד שקל, מעט מעל למחיר שהתקבל במכרז (14.12 מיליארד שקל). חברות ממשלתיות שהופרטו לאחרונה נמכרו למשקיעים תמורת פחות משווי השוק שלהן.

 


פורסם לראשונה 09/05/2005 08:10

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
חיים סבן: המנצח
צילום: איי אף פי
בני אלג'ם: המפסיד
מומלצים