שתף קטע נבחר

בנק ישראל: האטה בצמיחה ובירידה באבטלה

סקירה של בנק ישראל על מצב המשק מגלה, כי בשני הרבעונים האחרונים נרשמה האטה בקצב הצמיחה והרכבה שונה. כמו כן נבלם השיפור בתעסוקה ונמשך המיתון בענף הבנייה; לעומת זאת הזרים ממשיכים להשקיע

"בתחילת 2005 הואטה ההתרחבות בהשוואה לרבעון האחרון של 2004, והשתנה הרכבה: חלקו של הייצוא בפעילות המשק ירד, וחלקיהן של הצריכה המקומית והתיירות גדלו". כך עולה מסקירה של בנק ישראל לגבי ההתפתחויות השוטפות במשק בין אוקטובר 2004 למרץ 2005.

 

עוד עולה מהדו"ח, כי השיפור בתעסוקה, שנמשך מספר רבעונים, נבלם ברבעון האחרון של 2004, המיתון בענף הבנייה נמשך, והזרים ממשיכים להשקיע בישראל.

 

"האטה בצמיחה לא מפתיעה"

 

ההאטה בקצב הצמיחה כשלעצמה, נאמר בדו"ח, אינה צריכה להפתיע לאחר הקצב המהיר מאוד שנרשם ברבעון האחרון של 2004. לכן מעלה הדו"ח את השאלה האם הממצאים מלמדים על האטה ממשית בקצב ההתרחבות של המשק, או שמדובר רק בתיקון מתבקש לאותו רבעון.

 

בהמשך צמיחת המשק תומכים, לדעת מחברי הדו"ח, מספר גורמים: המשך הרגיעה הביטחונית, התחזיות להמשך הצמיחה בעולם והתרחבות הסחר העולמי, הריבית הנמוכה, אישור התקציב והשקעות הזרים בישראל.

 

מנגד, כמה גורמים מעיבים על הסיכויים להמשך הצמיחה: ירידת הביקושים העולמיים צפויים עקב העלייה במחירי הנפט, והירידה בייצוא שתמשך כל עוד יימשך הייסוף בשערו של השקל.  

 

ענף הבנייה - מנותק מהמשק

 

ענף הבנייה מעורר עניין מיוחד בדו"ח, זאת משום שהתפתחותו בתקופה הנסקרת (כמו בשנתיים האחרונות) נראית מנותקת מההתפתחויות בשאר המשק.

 

"ברבעון האחרון של של 2004 לא נרשם שינוי של ממש בענף", מצוין בדו"ח. הפעילות הממותנת בו נמשכה למרות ההתאוששות הכללית במשק והריביות הנמוכות. "כל המדדים מצביעים על המשך ההדרדרות בבנייה זו, או לכל היותר על התייצבות ברמה הנמוכה. הרמה הנמוכה של התחלות הבנייה מלמדת שחברות הבנייה אינן מצפות לעלייה קרובה בביקושים", צופים בבנק ישראל.

 

אבטלה: השיפור נבלם

 

ברבעון האחרון של 2004 שיעור האבטלה המשיך לרדת, אולם מהסקירה עולה, כי הדבר אינו משקף שיפור בתעסוקה. השיפור שנרשם ברבעונים הקודמים נבלם בסוף 2004: מספר המועסקים נותר ללא שינוי ברבעון הרביעי, לאחר מספר רבעונים של עלייה.

 

הדו"ח מציין, כי הירידה בשיעור האבטלה נובעת מירידה במספר המועסקים במשרה מלאה,  שאפיינה גם את הרבעון השלישי של 2004.

 

גם מקורות השינוי במספר המועסקים השתנו: ברבעונים הקודמים הוביל המגזר העסקי את התרחבות התעסוקה, בעוד שבמגזר הציבורי ירד מספר המועסקים. מצב זה התהפך ברבעון האחרון של 2004. 

 

עלייה ניכרת במדד המניות הכללי

 

הסקירה מדגישה, כי מדד המניות הכללי עלה בתקופה הנסקרת בשיעור ניכר ומצביע על אופטימיות של המשקיעים. "עליית המדד מתחילת 2005 התרחשה למרות ירידה רציפה במדד נאסד"ק בחודשים ינואר-מרץ", נאמר בסקירה. "מחזורי המסחר בבורסה גדלו משמעותית בתקופה הנסקרת, ועלה במידה ניכרת משקלם של תושבי חוץ במסחר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
ענף הבניה - מנותק
צילום: צפריר אביוב
מומלצים