שתף קטע נבחר

העולם מציין 60 שנה לכניעת גרמניה הנאצית

ברחבי אירופה כולה יתקיימו טקסים ממלכתיים. בברלין תיחנך האנדרטה לזכר קורבנות השואה. הנשיא בוש ישתתף בטקס מרכזי שייערך ברוסיה. בנאום שנשא בלטביה הוא השווה את אירופה של אז למזרח התיכון של עכשיו: "אנחנו מחפשים דמוקרטיה באזור הזה מאותן סיבות שחיפשנו במשך עשורים דמוקרטיה באירופה". ונשיא אוסטריה אמר: "עלינו להתמודד עם האמת של עברנו הלאומי בתקופה הנאצית"

העולם מציין 60 שנה לכניעת גרמניה וסיום מלחמת העולם השנייה בשורת טקסים, שהחלו אתמול (שבת) ויימשכו היום ומחר.

 

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, המבקר באירופה, ישתתף באחד הטקסים המרכזיים, שייערך ברוסיה. לקראת הביקור, פוליטיקאים, אנשי אקדמיה ופעילים למען זכויות אדם מתחו ביקורת על האופן שבו רוסיה מציינת 60 שנה לתום המלחמה. לדבריהם, הטקסים הרשמיים שייערכו במוסקבה מתעלמים מזכרם של אלה שלחמו ונהרגו במלחמה. בין שורת החותמים על הפנייה לרוסיה לשנות את אופי האירועים, נשיא צ'כיה לשעבר, וואצלב האבל, ושגרירי ארה"ב לשעבר.

צילום: איי פי

 

הנשיא בוש הצליח לעורר את זעם הרוסים בביקורו בלטביה, שם אמר שהשליטה הסובייטית במרכז ומזרח אירופה לאחר מלחמת העולם תיזכר כ"אחת העוולות הגדולות בהיסטוריה". הוא גם שיבח בנאומו את הדמוקרטיות הבלטיות החדשות.

 

בנאומו בריגה השווה בוש בין אירופה למזרח התיכון ואמר: "העידן הבא של החירות כבר נפתח ברחבי המזרח התיכון. אנחנו מחפשים דמוקרטיה באזור הזה מאותן סיבות שחיפשנו במשך עשורים דמוקרטיה באירופה. מפני שהחירות היא הנתיב האמין ביותר לשלום. אם המזרח התיכון ימשיך בחוסר תקווה וייכנס למעגל של טרור וקיצוניות הוא יפיק טרור במידה רבה והרסנית יותר של כוח. אבל אם האנשים באזור הזה יגיעו לשליטה עצמית וימצאו תקוה במקום שנאה, אז הביטחון של כל המדינות יתחזק. לא נחזור על הטעויות של דורות קודמים". בוש ימשיך מריגה להולנד, ומשם ייצא בתחילת השבוע למוסקבה. 

 

גרמניה: האנדרטה תיחנך, הניאו נאצים הורחקו

 

טקס נוסף ייערך היום דווקא בברלין, שם תיחנך האננדרטה לזכר קורבנות השואה. שר הפנים הגרמני הביע סיפוק מהחלטת בית המשפט לאסור על מפלגת הימין הקיצוני (NPD) לערוך צעדה דרך שער ברנדנבורג בברלין ליד האנדרטה. "זו פשוט חרפה שמפלגה כמו ה-NPD בכלל קיימת אני סבור שאנו זקוקים ליותר אומץ אזרחי מצד כולם נגד הימין הקיצוני".

 

בית המשפט אסר  אמנם על הניאו נאצים לעבור בסמוך לאנדרטה החדשה, אך התיר להם לצעוד במרחק של 500 מטר משער ברנדנבורג.  

 

עשרות אלפי בני אדם הפגינו הלילה בעיר בברלין במחאה על הצעדה המתוכננת. המפגינים החזיקו נרות ופנסים, ויצרו שרשרת אנושית באורך של 33 ק"מ שחצתה את ברלין לרוחבה.

 

ואילו נשיא אוסטריה, היינץ פישר, קרא לאזרחי ארצו "להתמודד עם האמת של עברם הלאומי בתקופה הנאצית". פישר, שנאם בטקס נוסף לציון סיום המלחמה, התייחס להתבטאויות פרו-נאציות של מספר פוליטיקאים אוסטרים, שכללו הטלת ספק בקיומם של תאי הגזים. "אין עוד דבר שצריך לחקור בעניין", אמר.

 

שרת ההגנה הצרפתית, מישל אליו-מארי, ביקרה בעיר ריימס, שם נחתמו מסמכי הכניעה של גרמניה. היא אמרה כי "העולם יהיה אסיר תודה תמיד לקצינים ולחיילים שהביסו את גרמניה הנאצית". היא שיבחה את "הכוחות האמריקנים, ובראשם הגנרל אייזנהאואר ואנשיו, שנכנסו להיסטוריה, את הטייסים הבריטים, והעם הרוסי", וביקרה בחדר בו נחתמו מסמכי הכניעה.

 

תזכורת: סוף המלחמה 

 

ביולי 1943 החלה הפלישה של בעלות הברית, כולל ארה"ב, אל תוך אירופה הכבושה, וביוני 1944 נחתו הצבאות בחופי צרפת. ארה"ב, בריטניה וצרפת התקדמו ממערב למזרח, בעוד הסובייטים מתקדמים ממזרח למערב ומסיגים את הכוחות הגרמניים.

 

בחודשים הראשונים של 1945 נמשכה בכל עוז תנועת המלקחיים של בעלות הברית, עתה על אדמת גרמניה. ב-25.4 נפגשו שני הצבאות על הנהר אלבה, וב-28.4 נפרצו גם קווי הגרמנים בצפון איטליה. ב-30.4 כבשו הרוסים את ברלין, והיטלר שם קץ לחייו. ב-7.5.1945 חתמו הגרמנים על כניעה ללא תנאי, שנכנסה לתוקף למחרת, ובכך הסתיימה המלחמה באירופה. בדרום-מזרח אסיה, בחזית נגד יפן, היא נמשכה - עד להטלת פצצות האטום, כעבור כשלושה חודשים.  

 

כחודשיים לאחר תום המלחמה, התכנסו מנהיגי בעלות הברית על מנת להגיע להסדר מוסכם על חלוקת השליטה באירופה ועל מעמדה של גרמניה לאחר המלחמה. בוועידה הוחלט על חלוקתה של גרמניה ל-4 אזורי שליטה זמניים - סובייטי, צרפתי, בריטי ואמריקני; על צעדים למניעת התפתחות כוחה הצבאי של גרמניה; וכן על הבאתם לדין של מנהיגי הנאצים ועוזריהם בעיר נירנברג. 


פורסם לראשונה 07/05/2005 22:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
האנדרטה בברלין
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בית הקברות בהולנד
צילום: איי פי
אז ועכשיו. בוש
צילום: רויטרס
מומלצים