שתף קטע נבחר

אסיה: יוכפל מנגנון הביטחון מפני משבר פיננסי

שרי האוצר של המעצמות האזוריות ושל המדינות היותר קטנות יחליטו כנראה על הפרשת 80 מיליארד דולר למערך ההפקדה ההדדית

מנגנון ההפקדה ההדדית בין מדינות אסיה יוכפל, לפחות - ויעמוד על 80 מיליארד דולר, במקום 39.5 מיליארד עד כה.

 

זו ההשערה שפורסמה היום (ד') לגבי תוכניותיהן של יפאן וסין ודרום-קוריאה בדבר ההחלטות שצפויות להתקבל במפגש שרי האוצר שלהן עם עמיתיהם מהמדינות החברות בהתאחדות דרום-מזרח אסיה. מעריכים כי הכוונה היא להפוך את המנגנון ממערכת של הסכמים דו-צדדיים למערך רב-צדדי אחד.

 

מלבד 3 המעצמות האזוריות, משתתפים בפגישות גם שרי האוצר מן המדינות החברות בהתאחדות: אינדונזיה, ברוניי, וייטנאם, לאוס, מאלזיה, מיינאמאר (בורמה), סינגפור, פיליפינים, קמבודיה, תאילנד. הפגישות נערכות בשולי ועידה שכינס (באיסטנבול שבתורכיה) הבנק לפיתוח אסיה, ובו חברות הנ"ל ועוד 50 מדינות.

 

מומחים הזכירו כי מנגנון ההפקדה ההדדית ("הסכם צ'יאנג מאי") הוקם כדי למנוע מצבי ספקולציה על מטבעות, מהסוג שגרם (בשנים 1997-1998) למשבר פיננסי חמור במרבית מדינות אסיה. ההסכם קובע כי מדינות אסיה יכולות ללוות דולרים מאת חברות אחרות בקבוצת המדינות - כלומר, יפאן, דרום-קוריאה וסין - כדי לכסות צרכים לטווח קצר ולייצב את המטבעות הלאומיים בעת שהשוק מאופיין בתנודות קשות עד כדי סערה. מאז כינון המנגנון, אף אחת מהחברות לא נדרשה לעשות בו שימוש - שהרי כל האזור מצוי בצמיחה איתנה.

 

נשיא הבנק לפיתוח אסיה, הארוהיקו קורודה, דיווח כי במהלך 4 העשורים האחרונים השקיע הבנק 113 מיליארד דולר ברחבי תחום הפעילות הגיאוגרפי שלו; הוא הודה כי בעת הנוכחית, "רמת ההלוואות שלנו דורכת-במקום" - וכי "הפעילויות שלנו הינן לפעמים רחבות מדי".

 

כמו-כן דיווח כי למרות מאמצי הבנק (שהוקם בשנת 1966), 700 מיליון בני-אדם באסיה ובאיזור האוקיינוס השקט חיים מתחת לקו-העוני המוחלט - כלומר, אין להם אפילו 1.0 דולר ליום; וכי פער המימון של מדינות אסיה הינו לפחות 250 מיליארד דורל בשנה. "עלינו להתאמץ, כדי להגיע אל מיקוד יותר מדויק ובררנות מוגדלת בפעולותינו" - אמר הנשיא קורודה. הוא הבטיח הבנק ישיג משימות אלה, וימלא תפקיד יותר גדול בפיתוח התשתית של אסיה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים