שתף קטע נבחר

2004 - השנה הכי אנטישמית מזה 15 שנה

השנה החולפת אופיינה בתקיפה פיזית של יהודים ובעלייה של עשרות אחוזים בארועים האנטישמים האלימים. כ-180 אנשים, ביניהם ילדים ובני נוער הותקפו, רובם על ידי צעירים, מהגרים ובני מהגרים שבאים בעיקר מארצות מוסלמיות. פגיעות במוסדות קהילה, באנדרטות, בבתי קברות וברכוש מתבצעות בעיקר על ידי אנשי ימין קיצוני

שנת 2004 היתה השנה האלימה ביותר מבחינת ארועים אנטישמים יחסית ל-15 השנים האחרונות. כך עולה מדו"ח שמפרסם היום (ד') המכון לחקר אנטישמיות והגזענות על שם סטפן רות באוניברסיטת תל אביב. 

 

ב-2004 נרשמה עלייה של עשרות אחוזים באירועים האנטישמיים האלימים. האלימות התאפיינה בעיקר בפגיעה באנשים עצמם, כשמוקדי האירועים נרשמו בעיקר בצרפת, בריטניה, קנדה ורוסיה. הרקע לאלימות - בעיית אי השתלבותם של מהגרים, קשיים כלכליים וחברתיים וכן לאומנות ושנאת זרים.

 

תקיפה פיזית של יהודים, בעיקר ברחובות ובמוסדות לימוד היא המאפיין הבולט של השנים האחרונות ובייחוד של שנת 2004. כ-180 אנשים, ביניהם ילדים ובני נוער הותקפו, רובם על ידי צעירים, מהגרים ובני מהגרים, הבאים בעיקר מארצות מוסלמיות. פגיעות במוסדות קהילה, באנדרטאות, בבתי קברות וברכוש מתבצעות בעיקר על ידי אנשי ימין קיצוני, שפגעו בכ-40 בתי ספר ומרכזים קהילתיים, 140 אנדרטות ובתי קברות, 60 בתי כנסת ו-60 בתי עסק.  

 

הנתונים מתפרסמים על ידי המכון לחקר אנטישמיות והגזענות בשיתוף עם הקונגרס היהודי העולמי והליגה נגד השמצה.

 

גל האנטישמיות הנוכחי החל באוקטובר 2000 ומאז הלך והתגבר. זאת מבחינת תכיפותם, מספרם של האירועים האנטישמיים ואופיים האלים. הבולטים ביותר מביניהם הן הפגיעות הפיזיות ביהודים. לפי נתוני המכון היו בעולם בשנת 2004 כ-480 אירועים חמורים ועוד כ-20 פיגועים שמטרתם להרוג, זאת בהשוואה ל-330 אירועים חמורים ועוד כ-30 פיגועים ב-2003.

 

לפי הערכותיהן של הקהילות היהודיות, המספרים כנראה גבוהים הרבה יותר, אפילו בעשרות אחוזים, אך קשה לנקוב בהם במדיוק משום שלא כל מותקף מוכן לדווח על כך, והמבצעים אינם נתפסים על פי רוב. אלה פועלים יותר באופן ספורדי ופחות באופן מתוכנן, ומכאן הירידה במספר הפיגועים המצריכים תכנון וארגון.  

 

מיקומם של האירועים וסוגי התקיפה הם המצביעים על זהות המבצעים: עלייה גדולה במספר האירועים החמורים ובהם פגיעה באנשים נרשמה בצרפת, אנגליה וקנדה, בהן קיים ציבור גדול של מהגרים ממדינות מוסלמיות. בצרפת עלה מספר האירועים החמורים מ-64 ב-2003 ל-96 ב-2004, ומספר האירועים הכללי, הכולל גם אירועים פחות אלימים, עלה מ-503 ב-2003 ל-590 ב-2004.

 

באנגליה עלה המספר הכולל ל-532, הגבוה ביותר מאז 1984, ובתוכם 84 מקרי אלימות חמורה, עלייה של 42% בהשוואה ל-2003. בקנדה אירעו 857 מקרים בסך הכול, מתוכם 52 אירועים חמורים, פי שניים מאשר ב-2003. בלמעלה ממחצית המקרים נרשמה אלימות פיזית.

 

ברוסיה, גרמניה וארצות הברית, בהן פעילים בעיקר אנשי ימין קיצוני לסוגיהם, נפגעים גם מיעוטים אחרים. תופעה זו בולטת במיוחד ברוסיה, שם אנשי שלטון, דת ואקדמיה מביעים בגלוי דעות אנטישמיות חריפות.

 

בארצות הברית, שבה נשמר מספר קבוע כמעט של אירועים במשך כעשור, חלה השנה עלייה של כ-17%, אך רובם היו עלבונות והטרדות, מעט מאד יהודים הותקפו פיזית ונפגעו כ-60 בתי כנסת ומוסדות קהילה.  

 

שתי סיבות עיקריות נרשמו להתגברות האלימות: הכרה בכך שמיליוני המהגרים לארצות המתועשות והעשירות, הזקוקות לידיים עובדות זולות, לא ממש נקלטו ולא טופלו על ידי הרשויות. תסכולם מוצא פורקן בהתקפה על הציבור היהודי שנתפס כמצליח, בפשיעה גוברת שמקורה בפרברי עוני, ובניסיונות למצוא זהות חדשה, או לשמר בתוקף, לעתים גם בתוקפנות, את הקודמת.

 

סיבה שנייה היא השינוי שמסתמן בעמדה האירופית הקודמת, לפיה הסכסוך הישראלי - פלסטיני הוא מקור הבעיה. חלק ניכר מן המהגרים, כ-15 מיליון לפחות, הם אומנם מוסלמים, אך מגיעים גם מארצות שאין להן קשר לסכסוך, כמו פקיסטן והודו, אפריקה המרכזית, תורכיה והאיים הקאריביים.

 

כמו כן, העליות והירידות בהתפרצויות האנטישמיות אינן מקבילות דווקא לאירועים בין ישראל לפלסטינים. מאז מותו של יאסר ערפאת ניכרת מגמת התקרבות בין הצדדים, אך לא ניכר שום סימן לירידה ברמת האלימות האנטישמית לקראת סוף 2004 וגם לא בתחילת 2005. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
חילול בתי קברות. אנשי ימין קיצוני
צילום: איי פי
צילום: איי פי
עלייה במספר הארועים
צילום: איי פי
דו"ח קודם: עליה באנטישמיות
צילום: אי פי
חילול בתי כנסת. אי השתלבותם של מהגרים
צילום: אי פי
מומלצים