שתף קטע נבחר
צילום: איי פי

"לפנות קברי גוש קטיף, כי יש חשש שיחוללו"

"במקרה של חשש לחילול הקברים בגוש קטיף על ידי הפלסטינים - חייבים לפנות אותם ולהציל את הנפטרים מביזיון" - כך קובע בראיון ל-ynet הרב יעקב רוז'ה, הרב של החברה קדישא תל אביב-יפו ומומחה להלכות קבורה. לדבריו, גם אם משפחות הנפטרים יתנגדו בתוקף - המטרה העליונה היא השמירה על כבוד המת. בעניין זה, הוא אומר, הפרסומים על הקמת "בית עלמין זמני" הם תמוהים. השאלות הקשות

מותר על פי ההלכה לפנות את קברי גוש קטיף, ברגע שיש סכנה לכבוד המת ולחילול המקום על ידי הפלסטינים. במקרה כזה, חייבים להעביר את הקברים - גם אם המתנחלים ומשפחות הנפטרים יתנגדו. כך אומר בראיון ל-ynet הרב יעקב רוז'ה, הרב של החברה קדישא תל אביב-יפו ומומחה בהלכות קבורה.

 

הרב רוז'ה מציין כי מדובר בסיטואציה נדירה ורגישה מאוד על פי ההלכה, האוסרת בדרך כלל להטריד את מנוחתם של המתים. בשל כך, לדבריו, הפרסומים לפיהם יוקם "בית עלמין זמני" לקבורה זמנית של המתים עומדים בניגוד להלכה.

 

 

צילום: צפריר אביוב

בבית העלמין בגוש קטיף ניצבים זה בצד זה 47 קברים. שישה מהם של תושבי המקום שנרצחו בפעולות טרור. ארבעה קברים מכילים ארונות - שלושה חיילים ואזרח שנקבר בלוויה צבאית. חמש משפחות שיקיריהן קבורים בגוש עזבו במהלך השנים את המקום ועברו להתגורר במקומות שונים ברחבי הארץ.

 

תוכנית ההתנתקות תחייב לא רק את העברתם של התושבים מבתיהם, אלא גם את הוצאתם של המתים מקבריהם. בנושא הזה של העברת הגופות מתעוררות שאלות רבות – האם הדבר מותר על פי ההלכה? האם יש להתעלם מרצונותיהן של משפחות הנפטרים? האם יש לנהוג מנהגי אבלות? הרב רוז'ה, אחד המומחים בארץ לתחום, אומר כי חייבים לנסות ולהקל על הקרע הרגשי של המשפחות - אבל המטרה העליונה היא להגן על כבוד המתים.

 

הרב רוז'ה, אנחנו צפויים למראות קשים של משפחות שיתנגדו בתוקף להוצאת יקיריהן מהקברים. אם המשפחה לא תסכים, תשב על המצבה ותתנגד להוצאת המת, מה צריך לעשות?

 

"ההלכה היא הריבון. מה שההלכה אומרת, זה מה שנעשה - ולא שואלים את האדם, גם אם הוא נגד. אם הקבר נמצא במקום בודד, ויש סכנה לכבוד המת ולחילול המקום – יש להוציא את הגופה מהמקום. צריך לדאוג להציל את הנפטר מביזיון. מותר לפנות קברים".

 

אז מותר על פי ההלכה לפנות קברים?

 

"מותר לפנות קברים רק כאשר יש סבירות גבוהה מאוד לחילול הקבר".

 

האם זה בכלל דבר מקובל להוציא את הנפטר מהקבר?

 

"הוצאת נפטר מהקבר, מבחינת ההלכה, זה דבר נדיר מאוד והוא נעשה רק כאשר יש חשש לפגיעה למקום כבוד המת. הפעולה נחשבת חריגה מאוד מבחינה הלכתית, והדבר יביא אותנו לסיטואציה קשה מאוד מבחינה רגשית".

 

הרב רוז'ה מעריך כי מה שיקרה בפועל בתוכנית ההתנתקות, הוא שדקה לפני שיקבלו הפלסטינים את השטח לאחר פינוי המתנחלים תבוא המדינה ותטען כי יש חשש לחילול הקברים - ואז יהיה מותר על פי ההלכה לפנות אותם.

 

ראש הממשלה שרון מתכנן שביצוע תוכנית ההתנתקות יימשך חודש ימים. האם בפרק הזמן הזה תסתיים מלאכת העברת הקברים?

 

"אי אפשר להעריך כמה זמן ייקח להעביר את הקברים בבית הקברות. הדבר תלוי, בין היתר, בסוג האדמה ומשך הזמן שהנפטר קבור שם. מדובר במקצוע שדורש ניסיון, מומחיות ורגישות. לפעמים לוקח זמן עד אשר מוציאים את כל העצמות של הנפטר".

 

האם כאשר מוציאים את הגופה מהקבר נערכת הלוויה מחודשת?

 

"לא נהוג לקיים הלוויה. אנשי החברה קדישא מקבלים את האישור מהמשפחה ומוציאים את הנפטר שלא בנוכחותם. הדבר רק פותח פצעים

 מחדש. אני זוכר שלפני שלושים שנה, במלחמת יום הכיפורים, היו המון חללים. ראינו לוויות אחרי לוויות, והדבר פתח פצעים מחדש. במשך חודשיים כל עם ישראל היה באבל. ההלכה מתנגדת לכך שמשפחה תהיה נוכחת בזמן ההוצאה מהקבר, בקבורה השנייה שנעשית, המשפחה כן יכולה להיות נוכחת".

 

האם לאחר הקבורה השנייה מונהגים מנהגי אבלות? האם יושבים שבעה ומבצעים קריעה?

 

"מתקיימים דיני אבלות, אבל שונים מקבורה רגילה. מבצעים קריעה ויושבים יום אחד, ואחרי שקיעת החמה – בטל ומבוטל".

 

לא כל המשפחות החליטו עדיין לאן הן עוברות. האם ניתן לקבור אדם בפעם השנייה "בקבר זמני", כפי שפורסם, ולאחר מכן לקבור אותו בפעם השלישית?

 

"אני תמה על הפרסומים, לפיהם הכשירו בית עלמין לקבורה זמנית. זה לא הגיוני מבחינה הלכתית. צריך לשאול את המשפחה איפה לקבור, וקוברים קבורה מלאה. לכל משפחה ומשפחה יש רצון משלה. ההלכה דורשת מינימום של טלטול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"סיטואציה רגשית קשה"
צילום: צפריר אביוב
צילום: צפריר אביוב
בית הקברות בגוש קטיף
צילום: צפריר אביוב
מומלצים