שתף קטע נבחר

מה קורה לגוף שלנו אחרי 40 - ואיך נילחם בזה

אתם לא מעוניינים לזוז מהכורסה, אבל בהחלט מעניין אתכם המצב במקרר. החשק לבן זוגכם לא משהו, אבל התאווה לאוכל דווקא בשיאה. אז נכון שאתם כבר לא בני 16, אבל מי אמר שבגיל 40 פלוס צריך להיראות סקסי פחות? הנה הדרך שלנו להחזיר לכם את מידת המכנסיים שכבר מזמן זרקתם מהארון

מתקשים לרזות החשק נעלם מגדלים כרס משתוקקים למתוק 
מתעייפים מהר הטעם משתנה תרופות "עם האוכל" יותר מדי פנאי 
שמתם לב שזמן לא רב לאחר החתונה רוב האנשים שאתם מכירים, ואולי אפילו אתם, מתחילים לתפוח? אצל הגברים מתחילה לבצבץ כרס קטנה, ואצל הנשים הירכיים והמותניים מתעבים.

 

אז נכון שלצורך זה נולדו שלל תירוצים: הלידות, הילדים, השחיקה ובכלל, אבל באיזשהו שלב שמתרחש בסביבות גיל המעבר אתם מסתכלים במראה ומגלים חבית חביבה. בדרך כלל זה השלב שבו אתם יודעים שהרזיה היא לא רק עניין אסתטי אלא גם כורח בריאותי. אז אתם מנסים לפצוח בדיאטה ומתייאשים במהירות, כי יש מין חוק טבע כזה שאומר שבגילכם תיאלצו להיאבק קשות בכל קילוגרם, שפעם, כשהייתם בני 20, הצלחתם להשיל ללא בעיות.

 

אל תתייאשו. לרשותכם העמדנו פאנל מפואר של מומחים שריכז את כל הבעיות המאפיינות את ההשמנה בגיל הזה, תוך מציאת פתרונות ורעיונות שיעזרו לכם להיראות רזים, חטובים ונמרצים מתמיד.

 

ייעוץ מקצועי: פרופ' רפאל לובושיצקי, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה, המרכז הרפואי העמק; ד"ר גילה רוזן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים רמב"ם; ד"ר עקיבא קורל, אפידמיולוג ומומחה לרפואה מונעת; שלי משל, דיאטנית קלינית מוסמכת, מתמחה בתזונת נשים; אורית דימנט-מרגוליס, דיאטנית קלינית, חוקרת את נושא חוש הטעם מהפקולטה לחקלאות; מושי חרוש, מנהלת התוכנית "הרזיה ואורח חיים בריא" שפועלת במכון וינגייט; גלית פרי, מנהלת מקצועית של סטודיו C
מתקשים לרזות
למה זה קורה?

 

מערכת חילוף החומרים בגופכם קובעת את כמות האנרגיה שגופכם זקוק לה כדי להתקיים, לבנות רקמות ולחדש תאים. אם ניקח לדוגמה תינוק, בשנת חייו הראשונה הוא משליש את משקלו, ולפיכך קצב חילוף החומרים בגופו מהיר מאוד. גם בגיל 20 מוציאים הרבה אנרגיה, מאחר שכמות התחדשות התאים בגוף זהה לכמות התאים המתים. בגיל המעבר לעומת זאת, יותר תאים נהרסים ופחות תאים מתחדשים. בגלל תהליך ההרס קצב חילוף החומרים מואט.

 

סיבה נוספת להאטה בחילוף החומרים נעוצה בריבוי הפעמים שעשיתם דיאטות בעבר. הדיאטות (ובעיקר הקיצוניות שבהן) מאיטות את קצב חילוף החומרים הבסיסי, הנדרש לפעולות פשוטות כמו נשימה, דיבור והפעלת המערכות השונות של הגוף, וזה רבותיי, כמעט בלתי הפיך, אלא אם כן מזעזעים את המנגנון ו"מתכנתים" אותו מחדש לעבוד בקצב אחר, מהיר יותר.

 

מה לעשות?

 

פעילות גופנית היא הדרך היחידה להעלות את קצב חילוף החומרים, שכן היא מעלה את מסת השריר. לעומת רקמת השומן שאינה זקוקה לאנרגיה כדי להתקיים, רקמת השריר צורכת אנרגיה, מה שמעלה את קצב חילוף החומרים.

 

כדאי לדעת:

 

קצב חילוף החומרים גבוה יחסית בזמן הפעילות הגופנית ועד שעה וחצי אחריה. לאחר מכן הוא יורד.

 

ההמלצה לצורך הפחתה במשקל:

 

בצעו שש פעמים בשבוע פעילות אירובית (הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים) במשך שעה שלמה וגם שלוש פעמים אימוני כוח לבניית שריר (3 סטים, 15 פעם, בכל תרגיל).

אם הצלחתם לרזות, השתדלו לבצע פעילות אירובית לא פחות מחמש שעות בשבוע ושלוש פעמים בשבוע אימוני כוח.

אם מעולם לא ביצעתם פעילות גופנית התחילו בעשר דקות עד רבע שעה בכל פעם, אך הקפידו לבצע זאת במשך שש פעמים בשבוע. העלו בהדרגה את משך הפעילות ובקשו הדרכה במכון הכושר לביצוע תרגילי כוח.

 

בשורה משמחת:

 

מיועדת לכם, הגברים. לעומת נשים בגילכם רובכם ביצעתם פחות דיאטות במהלך חייכם ולכן תיהנו מקצב חילוף חומרים גבוה יותר. נוסף על כך נולדתם עם מסת שריר גבוהה יותר וזה מספק לכם יתרון נוסף.

 

חזור למעלה
החשק נעלם
למה זה קורה?

 

אצל גברים ונשים חלה ירידה בהורמוני המין. אך בעוד שאצל נשים הירידה היא דרסטית ובגיל 50 הן מפסיקות לייצר את הורמון המין הנשי אסטרוגן, אצל הגברים הירידה בהורמון המין הגברי, הטסטוסטרון, הדרגתית. בין תפקידיו הוא אחראי למראה הגברי, לחוסן ולהתפתחות מסת השרירים והעצם. כשחלה בו ירידה, מידלדלת רקמת השריר, ואת מקומה תופסת רקמת השומן.

 

אצל נשים הירידה בהורמוני המין אינה גורמת בהכרח להשמנה, אך היא כנראה מקשה על פירוק השומן. עיקר ההשמנה נובע דווקא מהסממנים הנלווים לגיל המעבר כמו מתח, הפרעות שינה, גלי זיעה ודיכאון. אלה גורמים לחלק גדול מהנשים לוותר על פעילות גופנית ולהגדיל את צריכת המזון.

 

ידוע למשל שבזמן עייפות וחוסר בשעות שינה יש נטייה לצרוך מזונות פחמימתיים (מתוקים בעיקר) כדי לקבל מכת אנרגיה ולהתעורר. הגוף דורש פחמימות גם במצבי דיכאון בניסיון להעלות את רמות הסרוטונין במוח.

 

מה לעשות?

 

נשים:

  • תפריט דיאטטי המבוסס על פחמימות מורכבות (פסטה, לחם מחיטה מלאה, קוואקר) שיתרום לעלייה מתונה של רמת הסרוטונין.
  • מדיטציה או יוגה שיסייעו בהרגעה ופעילות גופנית שתתרום לאיזון ההורמונים בגוף ולשינה טובה יותר (בתנאי שאתן מבצעות אותה עד שעתיים-שלוש לפני שאתן הולכות לישון).
  • אכילת זרעי פשתן. אלה מכילים חומצות שומן חיוניות המסייעות לאיזון ההורמונלי ושומרות על אלסטיות העור (2 כפות ליום, להוסיף ליוגורט או לסלט).
  • נטילת סידן. בגלל השינויים ההורמונליים (חסר ממושך באסטרוגן) גובר הסיכון לאוסטיאופורוזיס, לכן מומלץ לצרוך 1,200 מיליגרם סידן ליום. סביר להניח שאם אתן בדיאטה וגם אם לאו תתקשו להגיע למינון זה באמצעות מזון. במקרה כזה טלו תוסף סידן.
  • טיפול הורמונלי חלופי בהיוועצות עם רופא, או לחלופין נטילת מולטי ויטמין המיועד לנשים בגיל זה. תוסף זה עשיר באיזופלבונואידים (רכיב הנמצא בסויה המכילה אסטרוגן צמחי) וקוהוש שחור והוא יעיל כנגד תסמיני גיל המעבר. לשיפור הספיגה מומלץ ליטול את התוסף יחד עם ויטמין סי.

 

גברים:

  • אם אתם שמנים וגם חסרי חשק מיני, עשו היכרות עם האנדוקרינולוג. הוא יציע לכם לעבור בדיקת דם פשוטה שתברר אם חלה אצלכם ירידה ברמות הטסטוסטרון. אם התשובה תהיה חיובית, יוצע לכם טיפול בטסטוסטרון (כדורים, זריקות, מדבקות או ג'ל).
  • אם אתם סובלים מעודף משקל אך החשק המיני שלכם עדיין נושם ובועט, תוכלו להסתפק בדיאטה ובפעילות גופנית כדי לחזק את מסת שריר. מומלץ גם להימנע מאלכוהול בכמויות גדולות (מעבר לשתי כוסיות ביום). האלכוהול פוגע בתפקוד הכבד ובתאים שמייצרים את הטסטוסטרון.

 

בשורה משמחת:

 

ושוב לגברים: אם תעשו פעילות גופנית קבועה, תפנטזו על סקס ותכריחו את עצמכם לעשות כמה שיותר אהבה, גם תעלו את רמת הטסטוסטרון בגופכם וגם, מן הסתם, תשמחו את בנות זוגכם.

 

חזור למעלה
מגדלים כרס

למה זה קורה?

 

לא סתם נראים במחוזותינו גברים רבים שגילם מעל 45, המטפחים את כרסם בגאווה או מחוסר ברירה. גם אצל האישה, בגיל הזה ואפילו קודם לכן, רואים התעבות באזור המותניים, כשהשומן מתרכז בתוך הבטן ומסביב לה.

 

אחת הסיבות לכך קשורה לירידה בהורמון הגדילה. זהו הורמון האחראי, בין היתר, להאטת קצב ההזדקנות, הוא מחדש תאים ומשפיע על חילוף החומרים וגם מחזק את המערכת החיסונית, העצמות והשרירים. הפרשה מופחתת של הורמון הגדילה מתבטאת בירידה ברקמת השריר ובשינוי בפיזור השומן. זאת הסיבה לכך שגם מי שמעולם לא סבל מבעיית כרס עלול לגלות עם השנים בטן קטנה שמבצבצת בגאון בזמן שהישבן הולך ומצטמק.

 

כדאי שתפנימו: ההשמנה הבטנית היא המסוכנת ביותר, מאחר שהיא מכבידה על הנשימה, העיכול והלב. ככל שריכוז השומן בבטן גדול יותר, כך הסכנה לפתח מחלות לב וסוכרת גבוהה יותר.

 

מה לעשות?

 

  • להורדת הבטן יש רק דרך אחת: פעילות גופנית אינטנסיבית. כאמור, שש פעמים בשבוע, שעה בכל פעם. לאחר האימון אכלו מנת חלבון (ביצה או טונה או גבינה דלת שומן) עד שעה לאחר האימון. אם לא תעשו כך, הגוף עלול לפרק את השרירים כדי למלא את מאגרי הגליקוגן (פחמימות שמאוחסנות בשריר ומתפרקות לסוכר בזמן פעילות), ואתם הרי לא רוצים לאבד מסת שריר. אגב, לאחר האימון הגוף צורך יותר אנרגיה, כך שאף שאכלתם, גופכם יפרק כ-30% יותר קלוריות מאשר לפני האימון.
  • נשים, נוסף על הפעילות האינטנסיבית כדאי שתנסו את התרגיל הבא: רדו לעמידת שש, אספו את הבטן פנימה לעשר שניות (הגב נשאר ישר), הדקו את הבטן לכיוון הגב תוך כדי נשיפה, ושהו כך במשך עשר שניות. חזרו על התרגיל כמה פעמים מדי יום. אגב, בתרגיל זה מומלץ "לאסוף" גם את שרירי רצפת האגן (מרגיש כמו התאפקות בזמן שרוצים להטיל שתן).
  • אם אתם "בונים" על הורמון גדילה כאחד האמצעים שיסייעו לכם להשיג בטן שטוחה, תשכחו מזה. בשל הסיכונים הכרוכים בנטילתו (מחלות לב וסרטן) נאסר ההורמון למכירה בישראל. אם יש לכם עודף כסף ואתם בכל זאת מתעקשים להשיגו, תוכלו לרכוש בארצות הברית זריקות המכילות את ההורמון בעלות שנתית של 20-12 אלף דולר.

 

בשוק מוצרי האלטרנטיבה תוכלו למצוא חומצות אמינו המסייעות בהאצת ההורמון. הפופולרית ביותר היא חומצת האמינו ארגינין. אולם גם אז ללא פעילות גופנית, ספק אם תראו תוצאות משביעות רצון. ובכלל כדאי שתדעו שמחקרים מראים שפעילות גופנית מעלה את הפרשת הורמון הגדילה בגוף באופן ניכר.

 

בשורה משמחת:

 

שומן המתרכז בבטן הוא "שומן זכרי". מצד אחד קל יותר לאגור אותו ומצד אחר קל יותר להיפטר ממנו. שומן זה נועד לשמש כמחסן טהור ולא כמו השומן המצטבר בישבן, בחזה, בירכיים ובסמוך לרחם שנועד לשמש תמיכה אנרגטית לעובר ולכן הוא גם קשה יותר לפירוק.

 

חזור למעלה
משתוקקים למתוק
למה זה קורה?

 

אכילה מופרזת של מתוקים גורמת להפרשה מוגברת של הורמון האינסולין שתפקידו לאזן את רמת הסוכר הגבוהה בדם. בעקבות זאת מתרגלות רקמות הגוף לרמת אינסולין גבוהה ורגישותן יורדת. לתופעה זאת קוראים תנגודת לאינסולין והיא מאפיינת אנשים שסובלים ממשקל עודף במשך שנים רבות. רמה גבוהה של אינסולין מעודדת צבירת שומן ומקשה על פירוקו, מגבירה את התיאבון ומעוררת תשוקה עזה למתוק. גם תופעה זאת מתבטאת בהשמנה בטנית.

 

מה לעשות?

 

  • בדקו את היקף המותניים (בקו הטבור). היקף העולה על 88 סנטימטר אצל נשים ומעל 102 סנטימטר אצל גברים הוא סימן מחשיד שאתם סובלים מתסמונת זאת. בשלב הבא פנו לרופא המשפחה ובקשו בדיקת דם שתבדוק את רמת הגלוקוז בדמכם בזמן צום. אם הערכים נמצאים בין 100 ל-126 תעברו בדיקת העמסת סוכר. אם התוצאה שתתקבל תהיה 200-140 אתם חולי סוכרת סמויים. מעל 200 - אתם כנראה, סובלים מסוכרת.
  • התחילו להיגמל מפחמימות. השתדלו שתפריטכם היומי יכיל לא יותר מ-40% פחמימות (רצוי שרובן יהיו פחמימות מורכבות).

 

בשורה משמחת:

 

דיאטה ים תיכונית (המבוססת על פירות וירקות, מוצרי חלב דלי שומן, שמן זית, דגים, עוף, שקדים) הוכחה כיעילה בטיפול בתסמונת. היא גם תורמת להורדת ערכי לחץ דם, ליפידים, טריגליצרידים וגלוקוז.

 

חזור למעלה
מתעייפים מהר
למה זה קורה?

 

לירידה ביכולת הגופנית יש סיבות נפשיות ופיזיות. מבחינה גופנית רקמת השריר מידלדלת, שינויים מבניים מתחוללים בשלד, והמפרקים נעשים נוקשים יותר. אנשים שלא התאמנו מעולם (או שהפסיקו להתאמן לפני כמה שנים), יתעייפו מהר יותר בזמן מאמץ גופני. הם יהיו גמישים פחות, היציבה שלהם תהיה מרושלת יותר והכתפיים שמוטות.

 

מבחינה נפשית אנשים שלא התאמנו בעבר חשים לא פעם שהם איחרו את הרכבת, וכמו שקשה להתניע רכב שעמד זמן רב בחנייה, כך קשה להתחיל להפעיל את הגוף.

 

אצל מי שמתאמן בקביעות תחול האטה בהידלדלות השריר, וספק אם הירידה ביכולות תורגש.

 

מה לעשות?

 

אם לא התאמנתם מעולם או אם אתם סובלים מעודף משקל רב וקשה לכם לזוז, לכו על אימון במים. לפעילות זאת יתרונות רבים, ביניהם העלאת הדופק בפחות קשיים. בעוד שבהליכה רגילה אתם עלולים לגלות שקשה לכם להעלות את הדופק ולהמשיך ללכת בו זמנית במשך זמן רב, הרי שבהליכה במים תצליחו להעלות דופק כי אתם נושאים רק 35% ממשקל גופכם. הפעילות במים בטוחה יותר ואינה פוגעת ברקמות הרכות כמו הקרסוליים, הברכיים והירכיים.

 

לעולם אל תשכחו לבצע מתיחות כמה פעמים ביום לפני האימון ואחריו. המתיחות יתרמו לגמישות השרירים ויגדילו את טווח התנועה.

 

בשורה משמחת:

 

האמרה השחוקה "זה לא הגיל זה התרגיל", תקפה אצלכם באופן חד-משמעי. גם אם נדמה לכם שעצמותיכם חורקות מאי שימוש, תוכלו להתחיל להתאמן ואפילו לשפר ביצועים.

 

חזור למעלה
הטעם משתנה
למה זה קורה?

 

מחקרים רבים שנערכו בעיקר על נשים וקשישים הראו ששינויים הורמונליים משפיעים על חוש הטעם. עם זאת יש סיבות נוספות לשינויים בחוש הטעם. נטילת תרופות עלולה, למשל, להוסיף טעם לוואי מתכתי למזון. בעקבות זאת אנשים עשויים לדחות מזונות או לצרוך מהם יותר בניסיון "ללכוד" את הטעם הישן שוב.

 

נוסף על כך, עם השנים חלים שינויים פיזיולוגיים המשפיעים על חוש הטעם, כמו למשל, ירידה במספר הקולטנים של תאי הטעם או ירידה ברגישותם. לפעמים תחושו שהטעם המקורי של המזון "נעלם" ובמקומו מקבל המזון טעם אחר. למשל, מי שחש בצעירותו שטעמו של מזון מסוים חמוץ, יכול לחוש בהתבגרותו שאותו הטעם מלוח או מר. דוגמה אחרת: מי שהיה רגיל לשתות תה עם שתי כפיות סוכר, יכול לחוש שהתה כבר לא מתוק לו ובאופן טבעי הוא יוסיף לו סוכר.

 

במחקרים נמצא שאין טעם מועדף בגיל המעבר. אמנם נשים מעדיפות יותר מתוק, אך נראה שיש לכך קשר לדיכאון האופייני לגיל זה ואז יש צורך להעלות את רמות הסרוטונין.

 

מה לעשות?

 

אל תתפתו להוסיף סוכר או מלח למזונותיכם גם אם אתם חשים צורך לעשות זאת. להפך, נסו דווקא להפחיתם באופן הדרגתי.

 

בשורה משמחת:

 

שלושה ימים. זה הזמן שתצטרכו כדי להרגיל את עצמכם לטעם החדש הפחות מתוק/מלוח.

 

חזור למעלה
תרופות "עם האוכל"
למה זה קורה?

 

כבר אמרנו שכל העסק פועל פחות טוב בגיל המעבר, וכמאמר הפרסומת לגוף אין חלקי חילוף. כדי לחיות טוב עם ה"בלאי" צריך לא פעם לצרוך תרופות, כשהפופולריות ביניהן הן תרופות להקלת כאבי גב, צרבות ואולקוס.

 

נוטלי התרופות מתייחסים ברצינות לאזהרה המפורשת שלפיה יש ליטול את התרופה יחד עם הארוחה כדי למנוע פציעה בקיבה. אבל לא פעם הם עושים זאת לאחר שכבר אכלו. הפתרון שמצאו פשוט: לארגן ארוחה קטנה נוספת לכבוד התרופה.

 

מה לעשות?

 

כמו שאתם לא שוכחים לאכול, אל תשכחו ליטול את התרופה בזמן האוכל. אם אתם מחלקים את התפריט היומי שלכם לשש ארוחות ביום, תוכלו להקדים את ארוחת הביניים לזמן שבו אתם נזקקים לתרופה.

 

בשורה משמחת:

 

גם אם פספסתם את נטילת התרופה בזמן שאכלתם, זו לא בעיה גדולה ובטח שלא סוף העולם. לא צריך לאכול ארוחה מלאה כדי להגן על הקיבה מפגיעת התרופה. מספיקה פרוסת לחם קל המכילה עד 40 קלוריות.

 

חזור למעלה
יותר מדי פנאי
למה זה קורה?

 

נכון, אתם צודקים, זאת לא בדיוק בעיה אלא סוג של מכשלה. בדרך כלל יש בגיל המעבר יותר זמן וכסף. הילדים עזבו את הקן ולכם יש יותר זמן לבלות במסעדות, לחגוג באירועים, לנהל חיי חברה תוססים ולנסוע לנופשים. אלא מה? למדנו שהנאות החיים פירושן אוכל, ובעיקר אוכל טוב. ואם האוכל טוב, אז למה שלא נאכל כאילו אין מחר?

 

מה לעשות?

 

  • זו עצה שחוקה לעייפה, אך אין מה לעשות היא תמיד עובדת: הוציאו יותר אנרגיה ממה שאתם מכניסים (הדיאטנים קוראים לזה "מאזן קלורי שלילי"). אם אכלתם יותר מדי באירוע מסוים, הקפידו לבצע באותו יום יותר פעילות גופנית.
  • תכננו. לאן שלא תצאו תמיד תתכננו את התפריט, כך שהארוחה לא תחרוג מעבר לכמות הקלורית הדרושה.
  • מי אמר שכל בילוי חייב להיות כרוך באוכל? נסו בילויים חברתיים אחרים. אולי זה הזמן לקבץ את החברים המשועממים שלכם ולהציע להם להצטרף אליכם לצעידות לילה.

 

בשורה משמחת:

 

בעיקר לגברים חובבי היינות. מותר להמשיך ולשתות מדי יום כוסית יין אדום (120-100 מ"ל) גם בדיאטת הרזיה. את 80 הקלוריות שהיא עולה הכניסו לחישובי התפריט היומי.

 

מה איתנו? אתן שואלות ובצדק. לכן היינו ממליצים להימנע משתיית יין בפרט ואלכוהול בכלל על בסיס יומי בשל הקשר שנמצא בין אלכוהול לסרטן השד. את אותם פוליפנולים בריאותיים שיש ביין רצוי לקבל ממקורות אחרים (כמו תפוח, ענבים, אפרסמון). אם אתן מתקשות להשלים עם רוע הגזירה, שתו חצי מנה פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן דאי
פעילות גופנית תעזור להיפטר מהכרס
צילום: אורן דאי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים