שתף קטע נבחר

אנטילופה לשבת

האוכל הכשר מעולם לא נראה מגוון כל-כך: היום עשוי הרב הראשי להתיר לייבא מאפריקה בשר של אנטילופות, ראמים, צבאים ויחמורים • כבר לא חייבים להסתפק בפולקע עוף וסטייק בקר

מחזה חריג יתרחש היום בלשכתו של הרב הראשי לישראל, הראשון לציון, שלמה עמר: ראשים, רגליים וחלקי מעי של חיות-בר מנמיביה יונחו על שולחנו – כדי שיכריע האם הן כשרות לפי היהדות. תשובה חיובית תגדיל בהרבה את תפריט הבשרים של המאמינים שבינינו – שכבר לא יצטרכו להסתפק בפולקע עוף, בשישליק כבש או בסטייק בקר.

 

את חלקי החיות יציג בפני הרב הראשי אלי פרץ, רב ואיש-עסקים מאשדוד. כל בעלי-החיים הם זנים של משפחת האנטילופות: אנטילופות מסוג אילנד, ראמים, צבאי-סלעים, יחמורים ו"קודו" – שפרץ טוען שהוא הדישון התנ"כי.

 

לפני כשלוש שנים גילה פרץ כי החיות האלה, שמשוטטות במדבריות של דרום-מערב אפריקה, הן למעשה בהמות כשרות לפי התורה – ושאל את עצמו למה בעצם לא לאכול אותן. הוא פתח במיזם לייבוא בשרן של החיות לישראל, וקיבל את הזיכיון לצוד אותן במדבריות ובערבות של נמיביה.

 

אולם כדי שייצא לפועל החזון לייבוא בשרים, שזרים כרגע לבטן הישראלית, נותרה עתה שאלת תעודת הכשרות מטעם הרבנות הראשית. בדרום אפריקה אומנם אוכלים את החיות האלה כבר מזמן, אבל בארץ הקודש הכול יותר מסובך. למרות שלפי התורה, גם ליהודים מותר לסעוד את ליבם בחיות האלה – שמעלות גרה ומפריסות פרסה – בדורות האחרונים אוסרת המסורת לאכול אותן.

 

בדרך לחותמת ההכשר, עברו החיות שלל בדיקות ברבנות. היום יערכו הראשון לציון וצוותו את הבדיקות הסופיות. הרבנים יבדקו כמה שיניים יש בפיה של כל בהמה, משום שלפי ההלכה יש צורך בשבע שיניים לפחות. הרגליים של החיות ייבדקו כדי לוודא שהן מפריסות פרסה, וייבדק גם מה גודל הרווח בין הקרניים שלהן ובאמצעות כמה קיבות הן מעלות גירה.

 

החיות החדשות עשויות להיות תוספת מרעננת לתפריט הבשרים של יהודים שומרי כשרות, שנחשב לדל יחסית, ומורכב רק מבשר של בקר, כבש, עוף והודו. הרב אלי פרץ מבטיח להם תחייה גסטרונומית של ממש: "נזכה לטעום טעמים חדשים של בשר, שיהודים לא אכלו כמעט אלפיים שנה". פרץ הסביר שהסיבה העיקרית שבגללה לא טעמו היהודים מחיות אלה בשנים האחרות היא בגלל קשיים בזיהויים וגם בגלל שהן כבר לא נפוצות בארץ.

 

כדי להפיח חיים בחזונו, נפגש אלי פרץ בעניין אפילו עם נשיא נמיביה סאם ניומה ועם סגנו ג'וזף קשאה, שמעוניינים לפתח את ענף הייצוא החדש.

 

אם היום יתקבל ההכשר הנכסף – סטייקים רבים צפויים לעשות את דרכם לישראל. אם האנטילופות יערבו לחך היהודי, בעתיד צפויות אף לקום חוות שלהן בנגב, כדי לספק את הביקוש ביתר קלות.

השתתפה: שיר-לי גולן-מאירי

 

 

רגלי אנטילופה על מצע בטטה

ניר צוק השף ניר צוק ממסעדת "קורדיליה" מציע מתכון מתוק לאנטילופה עם בטטה ברוטב קברנה – ומזהיר: אל תשכחו אותה בתנור, הבשר שלה מתייבש מהר כמו שהיא רצה.

 

המצרכים:

לבשר:

6 מדליונים במשקל 200 גרם של רגל אנטילופה

30 חתיכות של שעועית ירוקה

לרוטב:

2 בצלי שאלוט

2 שיני שום

3 עלי דפנה

10 גרגרי פלפל אנגלי

בקבוק קברנה סוביניון

2 כוסות דמי-גלס (ציר בקר מצומצם מאוד)

1 קילוגרם בטטות קלופות

1/2 כוס סירופ מייפל

1/2 כוס שמנת מצומצמת

 

אופן ההכנה:

  1. התחילו ברוטב. קצצו את בצלי השאלוט והשום, והניחו בסיר בינוני. הוסיפו עלי דפנה ופלפל אנגלי, ובשלו כמה דקות תוך כדי בחישה. הוסיפו את היין וטגנו ללא מכסה עד שתישאר רק כוס אחת של נוזל. הוסיפו את ציר הבקר, הרתיחו, ובשלו על אש קטנה תוך כדי בחישה מדי פעם.
  2. בשלו את הבטטות במים רותחים, עד שיתרככו. סננו את המים, הוסיפו לסיר את המייפל והשמנת, ותבלו במלח ופלפל. שימרו את הבטטות חמות.
  3. שימו את מדליוני האנטילופה במחבת חמה וכסו במכסה, וסיימו את ההכנה באפייה בת 6 דקות בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות. בזמן זה אפשר לצרוב את השעועית הירוקה.
  4. הניחו על כל צלחת מנת בטטה יחד עם שעועית. הניחו את מדליוני האנטילופה מעל השעועית והוסיפו את הרוטב. שיהיה בתיאבון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים