שתף קטע נבחר

השר שרנסקי התפטר מהממשלה בגלל ההתנתקות

השר לענייני תפוצות וירושלים הגיש הבוקר את התפטרותו לראש הממשלה במחאה על ההתנתקות ונימק: "איני יכול להמשיך ולכהן בממשלה, שכל התכלית וההצדקה לקיומה במתכונתה הנוכחית היא קידום תוכנית, אשר אני מתנגד לה ולדרך ביצועה בחריפות". שרון בישיבת הממשלה: "הייתי מאוד שמח אם היה ממשיך בכהונתו". ח"כ איתם: "התפטרות שרנסקי - ניצחון מוסרי גדול למחנה מתנגדי ההתנתקות". ח"כ ברונפמן: "פעיל זכויות אדם במשטר הסובייטי הפך כאן ללוחם למען הכיבוש"

מחאת ההתנתקות: השר לענייני תפוצות וירושלים, נתן שרנסקי, הגיש הבוקר (יום ב') את התפטרותו לראש הממשלה, אריאל שרון. שרנסקי התפטר בגלל התנגדותו לתוכנית ההתנתקות מגוש קטיף וצפון השומרון. שרנסקי הגיש את מכתב ההתפטרות ללשכתו של ראש הממשלה, אריאל שרון, כאשר שרון עצמו עוד היה בדרך אל הלשכה.

 

 

במהלך צפוי ומתוכנן מראש, הגיש שרנסקי את מכתב ההתפטרות מן הממשלה. (לתוכן המלא של המכתב - לחצו כאן)

 

שרנסקי כתב במכתבו לשרון: "כפי שידוע לך, התנגדתי להתנתקות משלביה הראשונים, על בסיס אמונתי העמוקה כי כל ויתור בתהליך השלום מצד ישראל חייב להיות מותנה ברפורמות דמוקרטיות בצד הפלסטיני. תוכנית ההתנתקות לא עונה על תנאי בסיסי זה. נהפוך הוא: היא תחליש את הסיכויים לבניית חברה פלסטינית חופשית ואף תיתן רוח גבית לגורמי הטרור".

 

שרנסקי הוסיף: "כשר אני נושא באחריות לכל צעדי הממשלה. עתה, כאשר תוכנית ההתנתקות יוצאת לפועל הלכה למעשה וכאשר כל מערכות המדינה מוכוונות התנתקות, איני יכול להמשיך ולכהן בממשלה, שכל התכלית וההצדקה לקיומה במתכונתה הנוכחית היא קידום תוכנית, אשר אני מתנגד לה ולדרך ביצועה בחריפות". 

 

לפני החג כבר נפגש שרנסקי עם ראש הממשלה והודיע לשרון על כוונתו להתפטר לאחר החג אולם לא פירט במדויק מתי בכוונתו לעשות זאת. בחג עצמו הגיע שרנסקי לגוש קטיף ונפגש עם התושבים.

 

בישיבת הממשלה הבוקר, אמר ראש הממשלה: "אני רוצה להביע את הערכתי לנתן, לא על מכתבו, כי הייתי מאוד שמח אם היה ממשיך בכהונתו. אני רוצה להודות לו ולשבח את עבודתו בנושאים שעליהם היה מופקד. הוא עשה עבודה יוצאת מן הכלל בקידום נושא הטיפול בטיפול באנטישמיות ברחבי העולם, ותרומתו מאוד גדולה ומאוד רחבה".

 

עוד אמר: "אני רוצה לומר לגביו: אני מכיר אותו הרבה שנים. הוא היה אדם שהיה מאוד נעים לעבוד איתו. היו לו הישגים גדולים גם בגישה שונה לנושאים ולדרך בה טופלו בעבר. הייתי רוצה לאחל לו הצלחה בדרכו".

 

שרנסקי היה אחרון המתנגדים לתוכנית ההתנתקות בליכוד שעוד נותרו סביב שולחן הממשלה לאחר פיטוריהם של שרים וסגני שרים מהליכוד שהתנגדו לתוכנית ההתנתקות בכנסת ובממשלה.

 

הוא היה אחד מהמתנגדים הבולטים בתוכנית הנסיגה החד צדדית מעזה, השתתף בפעילות פוליטית ענפה נגדה ונגד ראש הממשלה ואולם שרון לא מיהר לפטר אותו, גם בשל הערכתו הרבה של נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, לשרנסקי ובשל העובדה שהוא לא היווה איום פוליטי חזק מספיק ומשמעותי מספיק על ראש הממשלה בליכוד. 

 

השר שרנסקי לא היה חבר כנסת לאחר שהתפטר מן הכנסת בתחילת הקדנציה ושימש רק כשר לענייני תפוצות וירושלים בממשלה.

 

המהלך שעליו הודיע שרנסקי אינו מפתיע והוא גם לא צפוי לזעזע לא את הממשלה ולא את המערכת הפוליטית. בסביבתו של שרנסקי אומרים כי ימשיך בפעילות ציבורית גם לאחר ההתפטרות. לפני שרנסקי פוטרו והתפטרו מהממשלה השרים איתם, אורלב, בני אלון, ליברמן ולנדאו.

 

איתם: ניצחון מוסרי שלנו

 

חבר הכנסת אפי איתם אמר בעקבות התפטרותו של השר נתן שרנסקי כי "התפטרותו של שרנסקי, שהפך לסמל עולמי של המאבק למען זכויות האדם, חירות אנושית וקידום הדמוקרטיה, מהווה ניצחון מוסרי גדול למחנה מתנגדי ההתנתקות".

 

חבר הכנסת אהוד יתום, ממתנגדי ההתנתקות בליכוד, אמר בתגובה להתפטרות השר נתן שרנסקי כי "שרנסקי הוא מסוג הפוליטיקאים שיושרם והגינותם גוברים אצלם על האינטרס להישאר בכיסא". לדבריו, "התנתקות שרנסקי תעניק תנופה מחודשת למאבק נגד ההתנתקות, שזוכה כעת לחיזוק בידי מנהיגות ראויה ובלתי מתפשרת".

 

חבר הכנסת אריה אלדד (האיחוד הלאומי) אמר כי התפטרותו של השר נתן שרנסקי היא "אות של כבוד למי שיש לו מוסר ציוני ועמוד שדרה פוליטי". לדבריו, "כל מי שנשאר בממשלה בעודו 'מתנגד' להתנתקות, כנראה שאין לא, לא זה ולה זה".



 

חברו לשעבר של שרנסקי ל"ישראל בעלייה", חבר הכנסת רומן ברונפמן (יחד) אמר בתגובה להתפטרותו של השר נתן שרנסקי כי "התפטרותו של שרנסקי מהווה פשיטת רגל פוליטית ואידיאולוגית שלו ושל מפלגתו".

 

לדבריו, "פעיל זכויות אדם במשטר הסובייטי הפך כאן ללוחם למען הכיבוש. שרנסקי, שנבחר לכנסת בזכות קולות העולים למעשה מעולם לא ייצג את העולים ואת האינטרסים שלהם, אלא את המתנחלים ואת מפעל חייהם. התפטרותו חושפת את פרצופו האמיתי".

 

יושבת ראש סיעת יחד, חברת הכנסת זהבה גלאון, הביעה תמיהה על התפטרותו של השר נתן שרנסקי ואמרה "מדוע לקח לו, אביר הדמוקרטיה, כל כך הרבה זמן להתפטר על רקע החרדה לפגיעה בזכויות האדם של הפלסטינים?".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
שרנסקי. ימשיך בפעילות ציבורית
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אלכס קולומויסקי
איתם. ניצחון מוסרי שלנו
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: רויטרס
הממשלה. מתכווצת
צילום: רויטרס
מומלצים